18 mai 2011

Festivalul Naţional de Epigramă „Cât e Buzăul de mare” – ediţia a XII-a, 13-15 mai 2011

Lucrările zilei de 13 mai 2011 s-au desfăşurat în sala mare a Primăriei Buzău. După intonarea Imnului Festivalului Naţional de Epigramă “Cât e Buzăul de Mare” (textul şi muzica de epigramistul buzoian Mitică Ion) şi proiectarea pe un ecran, anume instalat, a paginilor revistei Cenaclului Umoriştilor Buzoieni, Mihai Sălcuţan – Preşedintele cenaclului – a deschis şedinţa de lucu salutând pe oaspeţi, dintre care prezenţi la Buzău pentru prima oară erau numai domnii Petre Gigea-Gorun, Mihai Batog-Bujeniţă, Ion Fârte şi Ioan P. Gârda.

Viceprimarul instituţiei gazdă a salutat pe toţi cei prezenţi, urându-le bun venit şi succes la lucrări şi a înmânat domnului George Corbu, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, emblema Municipiului Buzău.

Cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Nicolae Mihăescu-Nigrim, care s-a născut, a scris şi a vieţuit pe meleagurile buzoiene, Mihai Sălcuţan a prezentat o comunicare asupra vieţii şi operei acestuia, completată prin ceea ce au adus la cunoştinţă vorbitorii Ştefan Cazimir, George Corbu, Petre Gigea–Gorun, Emil Ianuş, Gheorghe Culicovschi, Ion Cuzuioc, Ion Fârte şi Elis Râpeanu.

Preşedintele cenaclului buzoian, Mihai Sălcuţan, a citit hotărârea unanimă a membrilor cenaclului de a se conferi calitatea de membri de onoare domnilor Mihai Cimpoi, George Corbu, Nicolae Paul Mihail – Nicomah şi doamnei Dr. în filologie Elis Râpeanu, precum şi a diplomei speciale domnilor George Petrone, Gheorghe Bâlici, Petre Gigea-Gorun.

Domnul George Corbu, preşedintele U.E.R. a adus la cunoştinţă celor prezenţi decernarea, conform Circularei nr. 83 din 1 ianuarie 2008, a următoarelor distincţii pentru activitatea din anul 2010:
* Titlul de Epigramist al anului 2010, domnului Nelu Ionescu-Quintus;
* Premiul Opera omnia, domnului Marian Popescu;
* Premiul Special al Preşedintelui U.E.R. (care l-a şi sponsorizat), domnului Ion Diviza;
* Premiul pentru activitatea managerială de cenaclu, domnului Nichi Ursei;
* Premiul pentru un autor de epigrame din afara ţării, domnului Sorin Olariu;
* Premiul pentru reviste umoristice de cenaclu, Ag pe rime;
* Premiul pentru volum de debut (sponsorizat de vicepreşedintele U.E.R. Mihai Sălcuţan), domnului Gheorghe Filiş, pentru cartea „În ţepii ariciului”;
* Premiul pentru cel mai valoros debutant, domnului Petru-Ioan Gârda;
* Premiul pentru Culegeri/antologii acordat ex aequo,:
a) Domnului Grigore Marian Dobreanu, pentru volumul „Când pleca odată la război, un om”;
b) Domnilor Ion Moraru şi Vasile Plăcintă, pentru volumul „O antologie a literaturii gălăţene contemporane, Volumul IV, Umor”;
* Premiul pentru volume aniversare/comemorative, acordat ex aequo domnilor:
a) Ştefan-Cornel Rodean, Nicolae Munteanu şi Nicolae Mihu, pentru volumul „Cenaclul Nicolaus Olahus la 35 de ani”
b) Volumului colectiv „35 de ani sub semnul maestrului”;
* Premiul pentru participare statornică şi performanţă la concursurile şi activităţile U.E.R., doamnei Florina Dinescu;
* Premiul pentru devotament în organizarea şi susţinerea mişcării epigramatice, domnului profesor univ. dr. Ştefan Cazimir;
* Premiul pentru distincţii obţinute cu prilejul festivalurilor naţionale de epigrame, domnului Eugen Albu;
* Premiul pentru longevitate artistică acordat ex aequo domnilor:
a) Mircea Ionescu-Quintus, preşedinte de onoare al U.E.R.
b) Gabriel Ţepelea, membru de onoare al Academiei Române.

În continuare, domnul preşedinte George Corbu anunţă că, pentru completarea conducerii U.E.R., a fost cooptat ca vicepreşedinte domnul ambasador Petre Gigea-Gorun, anunţ salutat cu aplauze de toţi cei prezenţi.

Domnul preşedinte George Corbu anunţă faptul îmbucurător că UER se remarcă prin numeroşii săi nonagenari, dintre care recent, cu doar o lună în urmă, a fost sărbătorit la Ploiesti, pentru trecerea în rândul centenarilor, a epigramistului Vasile Moşneanu, fapt primit cu aplauze de toţi cei prezenţi.

S-a anunţat şi plecarea în veşnicie a epigramiştilor Gheorghe Penciu şi Valentin Smarand Popescu, pentru fiecare dintre dânşii păstrându-se câte un minut de reculegere.

* * *

Pe “ordinea de zi” a şedinţei din prima zi a Festivalului a figurat şi anunţarea / înmânarea premiilor Concursului Naţional de Epigramă “Mircea Trifu”, ediţia VI-a, organizat de profesorul universitar doctor Elis Râpeanu şi jurizat de către profesorul universitar doctor Ştefan Cazimir, profesorul, editorul şi scriitorul George Zarafu precum şi de doamna organizator susmenţionată.

Participanţilor la concurs prezenţi li s-au înmânat diplomele atestând performanţa obţinută, premiul cuvenit fiecăruia precum şi un exemplar din volumul “O, tempora! O, mores!”, cuprinzând lucrările premiate, precum şi o selecţie dintre celelalte epigrame jurizate, un studiu ştiinţific, “În apărarea epigramei”, al epigramelor trimise de către cei 54 de participanţi, alcătuit de doamna Elis Râpeanu, precum şi 6 comunicări analitice ale reputatului Mircea Trifu, prezentate în şedinţe ale Clubului Epigramiştilor “Cincinat Pavelescu” în perioada decembrie 1984 – iunie 1986.

Volumul cuprinde deasemeni tema pentru ediţia a VII-a a concursului “Mircea Trifu”.

Clasamentul celor premiaţi – dintre cei 100 care au trimis lucrări – este:
– Marele premiu “Mircea Trifu” a fost obţinut de către Gheorghe Şchiop (Porumbacu de Jos – Sibiu);
– Premiul I, obţinut de Ion Diviza (Chişinău);
– Premiul II ex – aequo, obţinut de Eugen Albu (Cluj-Napoca);
– Premiul II ex – aequo, obţinut de Gheorghe Bâlici (Chişinău);
– Premiul III, obţinut de Vasile Larco (Iaşi);
– Menţiune, obţinută de Eugen Pop (Cluj-Napoca);
– Menţiune, obţinută de Vali Slavu (Aninoasa – Hunedoara)
– Diploma de onoare pentru o epigramă remarcabilă, obţinută de Gavril Moisa (Cluj-Napoca).

* * *

14 mai 2011, a doua zi a Festivalului Naţional de Epigramă, ediţia a XII-a “Cât e Buzăul de Mare”, a început cu Fotografia de grup şi apoi cu alte asemenea amintiri pe grupe de amici.

Autocarul ne-a deplasat pe toţi la Teatrul “George Ciprian”, unde publicul şi epigramiştii au asistat, în foaier, la vernisajul expoziţiei de caricatură realizată de graficianul Ene Milică, component al cenaclului buzoian.

Cei doritori au putut să-şi completeze bibliotecile, achiziţionând volumele cu epigrame şi umor expuse la standul special organizat de gazde.

Festivităţile au început cu intonarea imnului “Veniţi la Buzău, la Festival” muzica şi textul fiind datorate epigramistului buzoian Mitică Ion.

Prezentatorul programului a fost domnul Emanuel Vârgolici. Domnia sa a anunţat epigramiştii să urce pe scenă conform ordinii prestabilite, în aşa fel încât programul s-a desfăşurat în timpul alocat.

Au citit câte 5 epigrame sau alte producţii proprii, fără a putea fi premiate, epigramiştii buzoieni Gheorghe Culicovschi, Mihai Cuţulencu, Mitică Ion, Ion Romanescu, Mihai Sălcuţan şi Constantin Voicilaş, cât şi unii din alte cenacluri, precum Ştefan Agachi, Arcadie Chirşbaum, Laurian Ionică, Valerian Lică, Dan-Viorel Norea.

Acelaşi lucru l-au făcut şi oaspeţii care, în plus, trăiau şi emoţiile inerente aşteptării momentului în care se va anunţa chemarea dumnealor pentru a li se înmâna premiile cuvenite. De aceea îi vom aminti şi noi ţinând seama de poziţia ocupată în listele trofeelor obţinute sau distincţiilor primite:

Concursul Naţional de Epigramă, tema “În ceasul al doisprezecelea”:
– Premiul 1. Gheorghe Constantinescu,
– Premiul 2. Ioan Fârte,
– Premiul 3. Gheorghe Leu,
– Menţiuni. Gavril Moisa şi Constanţa Apostol.

Concursul Naţional de Epigramă, tema “Unde dai şi unde crapă”:
– Premiul 1. Gheorghe Şchiop,
– Premiul 2. Emil Ianuş,
– Premiul 3. Grigore Marian Dobreanu,
– Menţiune. Ion Diviza.

Concursul Naţional de Creaţie Literară:
– Carte de epigramă, volum de autor, Eugen Pop,
– Proză umoristică, volum de autor, Ion Cuzuioc.

Premii speciale:
– Marele premiu “N. Gr. Mihăescu Nigrim”, domnului Nicolae Paul Mihail–Nicomah,
– Premiul “Ion I. Pavelescu”, domnului Petre Gigea-Gorun,
– Premiul “Octavian Moşescu”, domnului Gheorghe Bâlici,
– Premiul “Ion Băieşu”, domnului Mihai Cimpoi,
– Premiul “George Ciprian”, domnului George Petrone.

Jurizarea s-a făcut de un trio buzoian alcătuit din:
– Scriitorul Marin Ifrim,
– Profesorul inginer, compozitor şi textier Mitică Ion,
– Avocatul epigramist, scriitor Mihai Sălcuţan.

Credem că s-ar fi cuvenit a se acorda premii pentru merite deosebite celor care au reuşit, de minune, să realizeze programe artistice excelente în pauzele dintre seriile de epigramişti, celor pe care îi enumerăm în ordinea intrării în scenă:
– George Mitrea,
– Gabriela Bolocan,
– Formaţia Nemuritorii.

Cea de-a doua parte a zilei de 14 mai 2011 a prilejuit epigramiştilor cunoaşterea zonei nordice a judeţului Buzău, servirea mesei pe o terasă de vară situată pe valea Tisăului, vizitarea unor obiective istorice, culturale şi viticole, prilej pentru a se confirma cele scrise de mine, cândva, într-un catren:

Când prietenii se-ndură
În Buzău să ne mai vie
Proslăvesc a lui cultură
De …viţă de vie!

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

3 thoughts on "Festivalul Naţional de Epigramă „Cât e Buzăul de mare” – ediţia a XII-a, 13-15 mai 2011"

  1. Gheorghe Gurău spune:

    Consider că epigrama ce-mi aparţine, la tema Unde dai şi unde crapă, ar fi fost oricum mai reuşită în comparaţie cu cea a unor alţi pemianţi sau menţionaţi, nu dau nume, ar fi neplăcut, drept pentru care… voi continua să nu particip decât ocazional sau deloc la asemenea concursuri cu… câştigători dinainte cunoscuţi.
    Şi acum epigrama de care făceam vorbire:

    Tema Unde dai şi unde crapă

    Închiderea spitalelor

    Se-nchid spitalele la greu
    Deci când vorbim de-nbolnăvire
    Să ne rugăm la Dumnezeu…
    S-avem mai multe… cimitire!

    Cred că o jurizare în stil EUROVISION ar fi cu mult mai la obiect. Se publică epigramele intrate în finală pe saiturile specializate iar cititorii să facă aprecierea! Părerea mea!

  2. Părerea mea spune:

    Părerea mea este că domnul Gurău are dreptate. Dacă ar fi să ne raportăm numai la epigrama d-mnei Constanţa Aopstol ( pe care nu am reţinut-o, din păcate, şi văd că nici pe sait nu mai este), epigramă ce a luat menţiune, atunci… lucrurile sunt clare. Scriem şi trimitem degeaba, noi cei mulţi şi neluaţi în seamă!

  3. Sorin Olariu spune:

    Aflu si eu, cu oarecare intarziere, ca am fost premiat la Buzau.
    Mai bine mai tarziu, decat niciodata… :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook