23 noiembrie 2021

Festivalul Multiart pentru deţinuţi, ediția a XII-a

Festivalul Multiart pentru deținuţi, organizat de Administrația Națională a Penitenciarelor în colaborare cu Teatrul Nottara, revine anul acesta cu artişti şi trupe de actori-deţinuţi de la Penitenciarele București-Rahova și București-Jilava, în încercarea de a permite unui public restrâns să ia contact nemijlocit cu o realitate mai puțin accesibilă. În cei 12 ani de existență, festivalul a fost întrerupt doar anul trecut, din cauza pandemiei.



Unităţile penitenciare participante au dezvoltat colaborări cu actori și regizori, iar reprezentațiile au loc la Teatrul Nottara, în 24 noiembrie, de la ora 17:30. Festivalul deschide porțile spectatorilor invitați cu vernisajul unei expoziții de obiecte decorative confecționate de persoanele private de libertate, custodiate în unități ale sistemului penitenciar.

Evenimentul debutează cu spectacolul trupei de teatru a Penitenciarului București-Jilava, „Oricine greșește”. Piesa este scrisă de Mircea Rotaru, actor la Teatrul Mic din Sibiu. Spectacolul regizat de Vișinel Bălan invită la un moment de autoreflecție față de propriile fapte. Nu întâmplător, terapia prin teatru a fost utilizată ca abordare terapeutică pentru protagoniștii acestei montări, având menirea de a-i ajuta să se redescopere și să se înțeleagă mai bine. Spectacolul se deschide cu un monolog care are rolul de a intermedia conexiunea dintre tema propusă pentru ediția de anul acesta a festivalul, pandemie și modalitățile de întâmpinare a încercărilor prin care trece omenirea în prezent.

Festivalul se încheie cu spectacolul trupei de teatru a Penitenciarului București-Rahova, „Starea de asediu”, adaptare după Albert Camus, în regia lui Iulian Gliță. Spectacolul abordează teme diverse: ego, putere, frică, curaj, încredere și iubire.

Activitatea reprezintă o bună oportunitate de cunoaştere şi demonstrare a potențialului creativ al deţinuţilor, interpretarea rolurilor având chiar valenţe terapeutice, recunoscute, de altfel, în domeniul psihodramei. Evenimentul se adresează, deopotrivă, persoanelor private de libertate, cât și comunității, din dorinţa de a evidenția misiunea socială a instituției penitenciare și importanța reabilitării persoanelor care execută pedepse privative de libertate.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook