15 aprilie 2016

Festivalul internaţional de film goEast 2016

Între 20 și 26 aprilie 2016 are loc Festivalul Filmul Central-Est European „goEast” de la Wiesbaden, care prezintă o serie de aproximativ 140 de filme în cele 7 secţiuni ale sale. Festivalul a fost înfiinţat în anul 2001 de către Institutul de Film din Frankfurt/Main şi s-a dezvoltat ca o platformă de dialog între Est şi Vest. Temele importante care stau în centrul manifestării sunt mai ales schimbările razante din Europa Centrală şi de Est, dar şi identitatea europeană.

Competiția oficială a festivalului din acest an include lungmetrajul românesc „Orizont”, în regia lui Marian Crişan. Filmul, proiectat în premieră mondială în noiembrie 2015 în cadrul Tallin Black Nights Film Festival, este reprezentat la Wiesbaden de producătorul Mihail Dorobanţu.

Adaptare modernă a intrigii nuvelei „Moara cu noroc” de Ioan Slavici, „Orizont” spune povestea lui Lucian (András Hatházi) şi a Andrei (Rodica Lazăr) – soţ şi soţie, care, încercând să îşi găsească „norocul”, preiau în administrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri. Din distribuție mai fac parte Emilian Oprea, Maria Seleș, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuță şi Elena Purea.

De asemenea, la secţiunea Beyond Belongings, este proiectat și filmul „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, premiat în 2015 cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Totodată la secțiunea East-West Talent Lab participă regizoarele Andreea Cristina Borţun şi Ozana Nicolau. Secțiunea East-West Talent Lab este dedicată creării unei rețele de dezvoltare de proiecte cinematografice între statele Europei Centrale și de Est și Germania. Participanții își prezintă aici și un proiect propriu. Cel mai bun proiect este premiat cu un premiu de dezvoltare în valoare de 3.500 de euro.

Din delegaţia românească de anul acesta face parte şi regizoarea Anca Puşcaş, într-o dublă calitate, aceea de membru al juriului pentru Development Award în cadrul secțiunii East-West Talent Lab şi de participant în cadrul secţiunii Oppose Othering. Aceasta din urmă este o secţiune introdusă în premieră anul acesta, în care tineri cineaşti formează echipe bilaterale (Germania – statele EE), cu obiectivul de a utiliza mijloacele cinematografice pentru a investiga situaţii de excluziune socială pe diverse criterii și de a prezenta proiecte care promovează solidaritatea, curajul civic și rezistența la discriminare.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook