18 mai 2017

Festivalul Filmului European vine pentru prima dată la Gura Humorului

Anul acesta, Festivalul Filmului European ajunge pentru prima dată în Gura Humorului, un oraș cu un curajos festival de film, al cărui public este dornic de cinema de calitate. FFE Gura Humorului are loc între 19 și 21 mai 2017, la Casa de Cultură Gura Humorului. Sunt prezentate 8 filme europene lansate recent, puse la dispoziție de ambasadele și institutele culturale din Finlanda, Lituania, Austria, Danemarca, Ungaria și Germania.



Ediția din Gura Humorului este inaugurată cu „Cealaltă parte a speranței” (Finlanda, 2017, regia Aki Kaurismäki), un film foarte recent, premiat la Festivalul de Berlin cu Ursul de Argint, o comedie de factură nordică, la care se râde uneori în hohote, iar alteori în colțul gurii, cu puțină amărăciune. Filmul a deschis pe 4 mai ediția din București, ca premieră națională în România, și deschide toate cele 5 ediții ale Festivalului (din București, Iași, Gura Humorului, Tîrgu Mureș și Timișoara).

Alex Trăilă, director artistic al FFE, declară:

Ne-am străduit să obținem, pentru prima dată în istoria Festivalului, ca filmul din deschidere să poată fi văzut nu doar în București, ci și în orașele care găzduiesc edițiile locale. Sunt încântat că putem oferi un film foarte nou, al unui foarte valoros regizor, care tocmai a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la Festivalul Internațional de la Berlin – 2017.

Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, spune:

Filmul de gală nu este doar foarte apreciat pentru calitatea sa artistică, dar are mai ales capacitatea de a atrage atenția asupra uneia dintre temele de mare actualitate pe agenda publică europeană: migrația. Ca să parafrazez cuvintele lui Kaurismaki de la conferința sa de presă de la Berlin, după primirea Ursului de Argint, filmele nu pot să oprească un război, dar pot să prevină conflicte și să faciliteze armonizarea diferențelor prin dezbatere.

În selecția de la Gura Humorului un loc aparte îi revine producției semnată de Gabriel Achim, „Ultima zi” (România, 2016), tot un film nou, care a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea lungmetraj la TIFF 2016 și a avut premiera în cadrul Festivalului Filmului European. Este o comedie neagră, un film neașteptat și îndrăzneț, un „thriller comic, interior”, așa cum îl caracterizează însuși regizorul, și poate fi văzut pe 20 mai 2017, la ora 20:00, la Casa de Cultură Gura Humorului.

Alte spectacole de neratat sunt „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki” (Finlanda, 2016), câștigător al premiului Un certain regard, la Cannes 2016 și propunerea Finlandei pentru Oscar în 2017, „unul dintre cele mai romantice filme despre box”, conform The Independent; „Împreună pentru totdeauna” (2015), care este proiectat în toate cele 5 orașe în care poposește FFE, fiind regizat de Lina Lužytė, unul dintre reprezentanții noii generații de tineri regizori în ascensiune ai Lituaniei și filmat de reputatul director de imagine român Oleg Mutu; selecția pentru copii de scurtmetraje animate din Danemarca.

Program – Casa de Cultură Gura Humorului:

Vineri 19 mai 2017 – 19:30 „Cealaltă parte a speranței” (Finlanda, 2017)

Sâmbătă 20 mai 2017

  • 16:00 – Împreună pentru totdeauna (Lituania, 2015)
  • 18:00 – Înfurigranții (Austria, 2017)
  • 20:00 – Ultima zi (România, 2016)

Duminică 21 mai 2017

  • 14:30 – Scurtmetraje animate pentru copii (Danemarca, 2013)
  • 16:00 – Cu inima curată (Ungaria, 2016)
  • 18:00 – 24 de săptămâni (Germania, 2016)
  • 20:00 – Cea mai fericită zi din viața lui Ollie Maki (Finlanda, 2016)
SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook