5 iunie 2020

Festivalul Filmului European se vede de acasă

În acest context ieșit din comun, cea de-a 24-a ediție a FFE se mută din sălile de cinema în spațiul online și oferă acces gratuit de pe 8 până pe 21 iunie 2020 pe două platforme: în perioada 8-16 iunie 2020 pe platforma FFE, iar între 17-21 iunie 2020 pe platforma TIFF Unlimited.



24.FFE vine cu o selecție de scurtmetraje europene (EUShorts) curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediții, cu o vastă colecție de filme realizate de regizori români în izolarea cauzată de pandemie (Cinem@casa), dar și cu dialoguri live cu realizatorii filmelor, moderate de critici de film.

Cinem@casa – FFE continuă tradiția de a invita regizorii români să preia rolul simbolic de ambasadori ai cinematografiei europene, iar anul acesta am invitat mai mulți regizori români să realizeze filme în contextul autoizolării impuse de criza sanitară. 21 regizori au acceptat să participe și să împărtășească publicului viziunea lor ca răspuns la criză: Alexandru Solomon, Alina Manolache, Andra Tarara & David Schwartz, Andrei Inizian, Bogdan Mureșanu, Bogdan Theodor Olteanu, Laura Pop, Marius Olteanu, Matei Branea, Matei Monoranu, Mona Nicoară & Edin Vélez, Paul Negoescu & Ana Drăghici, Radu Jude, Ruxandra Ghițescu, Sofia Neleaga, Teona Galgoțiu, Vlad Petri și Vlad Popa.

Andrei Tănăsescu, directorul artistic al 24.FFE, spune:

Invitația trimisă către cineaștii români a pornit mai întâi ca un impuls moral într-o perioadă incertă pentru întreaga industrie cinematografică. Răspunsul lor pozitiv ne încântă nespus de mult – nu doar pentru că proiectul cuprinde mai multe generații de regizori (consacrați și debutanți), dar și pentru că a generat o selecție diversă: animație, ficțiune, documentar, eseu. Nivelul înalt (conceptual și calitativ) al filmelor subliniază talentul cineaștilor români și confirmă necesitatea de a sprijini arta cinematografică în orice fel.

EUShorts – aduce în atenția publicului o selecție de scurtmetraje europene, o veritabilă panoramă a multiculturalității și creativității cinematografice europene, a problemelor, preocupările și aspirațiilor Europei de ieri și de azi.

Cinefilii pot vota filmul preferat, iar filmului care adună cele mai multe voturi i se acordă, la sfârșitul Festivalului – Premiul Publicului, un premiu onorific, de popularitate. Scurtmetrajele europene pot fi vizionate pe platforma TIFF Unlimited în perioada 17-21 iunie, 2020 iar programul complet este devoalat curând.

Anca Hrab, coordonator FFE, ICR, declară:

Mă bucură mult faptul că am reușit să provocăm și să sprijinim regizorii români în realizarea unor filme care oferă o reprezentare cinematografică a perioadei dificile pe care o traversăm, dar și că am reușit, și aici menționez și ajutorul important primit de la partenerii noștri, să organizăm această ediție online, extinzând accesul publicului de oriunde din România și din afara țării la acest conținut valoros.

Cristian Buchiu, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, adaugă:

Europa nu și-a pierdut inspirația în timpul pandemiei. O dovedesc în fiecare zi artiștii și creatorii care au găsit alternative pentru a se apropia de public în perioada de distanțare socială. Nu ne așteptăm la mai puțin de la Festivalul Filmului European: avem o ediție foarte specială și suntem bucuroși să fim alături de cinefili și în acest an.

Iată lista cu filmele realizate în cadrul secțiunii Cinem@casa:

  • Alexandru Solomon – „Călătorii reciclate” („Recycled Travels”)
  • Alina Manolache – „Sunt aici” („I am here”)
  • Andra Tarara & David Schwartz – „Ținutul care nu doarme niciodată” („The Land That Never Sleeps”)
  • Andrei Inizian – „22 mai, lună nouă” („May 22, New Moon”)
  • Bogdan Mureșanu – „The Merry-go-round”
  • Bogdan Theodor Olteanu – „Ananas” („Pineapple”)
  • Laura Pop – „Atrii, ventricule” („Atriums, Ventricles”)
  • Marius Olteanu – „Unthinking. Unfeeling”
  • Matei Branea – „Exterior în izolare”
  • Matei Monoranu – „Viața unui triunghi” („A Triangle Life”)
  • Mona Nicoară & Edin Vélez – „Keep Your Splendid Silent Sun” („Păstrează–ți soarele splendid și tăcut”)
  • Paul Negoescu & Ana Drăghici – „Școlile nu se mai deschid” („Schools will not reopen”)
  • Radu Jude – „Stimați oameni de cultură” („Dear Intelectuals”)
  • Ruxandra Ghițescu – „Iepurele și pisica” („The Rabbit and Cat”)
  • Sofia Neleaga – „Jurnal de cabină” („Projection Booth Diary”)
  • Teona Galgoțiu – „Elefant departe” („Elephant far away”)
  • Vlad Petri – „Cerbul a trecut prin fața mea” („The Deer passed in front of me”)
  • Vlad Popa – „Jurnal cu mama” („Diary with my Mother”)
SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook