19 mai 2017

Festivalul Filmului European salută Timişoara, viitoarea capitală europeană a culturii

Festivalul Filmului European, a cărui selecție este, anul acesta, orientată către teme care invită la dezbatere, vine la Timișoara între 26-28 mai 2017 să salute viitoarea capitală europeană a culturii, cu 9 producții foarte recente, dintre care două filme românești și 7 filme puse la dispoziție de ambasadele și institutele culturale din Austria, Estonia, Finlanda, Lituania, Franța și Ungaria. Ediția 2017 a Festivalului Filmului European din Timișoara este inaugurată cu „Cealaltă parte a speranței” (Finlanda, 2017, regia Aki Kaurismäki), o comedie al cărei umor parcurge întregul spectru: de la ironia fină, abia sesizabilă, până la hohote de râs provocate de umorul special scandinav, „sec ca o vodcă finlandeză”. Filmul a deschis pe 4 mai 2017 ediția din București, ca premieră națională în România, și este filmul de gală în toate cele 5 orașe ale Festivalului.



Alex Trăilă, director artistic al FFE, mărturiseşte:

Ne-am străduit să obținem, pentru prima dată în istoria Festivalului, ca filmul din deschidere să poată fi văzut nu doar în București, ci și în orașele care găzduiesc edițiile locale. Sunt încântat că putem oferi un film foarte nou, al unui foarte valoros regizor, care tocmai a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la Festivalul Internațional de la Berlin – 2017.

Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, spune:

Filmul de gală nu este doar foarte apreciat pentru calitatea sa artistică, dar are mai ales capacitatea de a atrage atenția asupra uneia dintre temele de mare actualitate pe agenda publică europeană: migrația. Ca să parafrazez cuvintele lui Kaurismaki de la conferința sa de presă de la Berlin, după primirea Ursului de Argint, filmele nu pot să oprească un război, dar pot să prevină conflicte și să faciliteze armonizarea diferențelor prin dezbatere.

În selecția de la Timișoara un loc aparte revine celor două filme românești, dintre care unul în avanpremieră națională: „Povestea iubirii” (regia Radu Mihăileanu, 2016), primul film în limba engleză a regizorului, și beneficiind de o distribuție prestigioasă, printre care renumiții Derek Jacobi și Elliott Gould. „Ultima zi” (regia Gabriel Achim, 2016), tot un film nou, premiat cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea lungmetraj la TIFF 2016, este o comedie neagră, un film neașteptat și îndrăzneț, un „thriller comic, interior”, așa cum îl caracterizează însuși regizorul, care va fi prezent la proiecția din 28 mai, ultima zi a Festivalului.

Program:

Grădina de vară Capitol:

  • Vineri 26 mai, 22:00 – „Cealaltă parte a speranței” (Finlanda, 2017)
  • Sâmbătă 27 mai, 22:00 – „Povestea iubirii” (România, 2016), avanpremieră națională
  • Duminică 28 mai, 22:00 – „Ultima zi” (România, 2016), proiecție în prezența regizorului, urmată de Q&A

Universitatea de Vest – Sala Aula Magna „Ioan Curea”:
Sâmbătă 27 mai

  • 15:00 – Împreună pentru totdeauna (Lituania, 2015)
  • 17:00 – Înfurigranții (Austria, 2017)
  • 19:00 – Febră în zori (Ungaria, 2015)
    Duminică 28 mai

  • 15:00 – Safari (Austria, 2016)
  • 17:00 – Mamă (Estonia, 2016)
  • 19:00 – Mercenarul (Franța, 2016)
SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook