10 decembrie 2021

Festivalul Filmului European la a 25-a ediție

În acest context (încă) ieșit din comun și dificil, cea de-a 25-a ediție a Festivalului Filmului European (25.FFE), una extrem de concentrată, se desfășoară hibrid, în cinema (la Elvire Popesco între 10-12 decembrie 2021) și în spațiul online (între 15-18 decembrie 2021).



25.FFE vine cu o selecție de 4 filme europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediții, dar și cu dialoguri live cu realizatori și critici de film.

Punând accentul pe „necesitatea” filmului documentar, „The Monopoly of Violence” (Quinzaine des Réalisateurs – Cannes 2020) si „Walchensee Forever” (Berlinale 2020) propun două direcții de investigație: pe de o parte, chestionarea legitimității forței de control și represiune în relația stat-cetățean, și pe de alta, explorarea istoriei personale și a moștenirii familiale a cinci generații de femei.

Completând spotlight-ul festivalului asupra relațiilor umane, „To the Moon” (Giornate degli Autori – Veneția 2020) străbate întregul mapamond și memoria colectivă a arhivelor de film, a literaturii și a muzicii, rezultând o odă poetică adusă lunii și impactului pe care aceasta îl are asupra vieții noastre.

Cireașa de pe tortul aniversar 25.FFE este oferită de mult-așteptatul „The French Dispatch” (Cannes 2021), adunând o distribuție remarcabilă (Tilda Swinton, Timothée Chalamet, Frances McDormand, Léa Seydoux) în imaginarul francofil al lui Wes Anderson.

Andrei Tănăsescu, directorul artistic al 25.FFE, declară:

Festivalul de Film European sărbătorește cea de-a 25-a ediție cu o selecție concentrată de filme ce aduc în centrul atenției conexiunile profunde care ne leagă unii de ceilalți. În realitatea de astăzi, plină de incertitudini și diviziuni sociale, FFE propune o înțelegere mai profundă a umanității noastre, prin experiențe cinematografice impresionante, ce s-au bucurat de un ecou deosebit în circuitul internațional al festivalurilor de film de anul trecut. Oferind perspective incitante asupra unor aspecte esențiale ale vieții noastre (familia, politica, arta), festivalul ne reamintește cât de importante sunt coeziunea și empatia, mai cu seamă în perioada capricioasă pe care o traversăm. În plus, în această ediție aniversară invităm publicul să revină în sălile de cinema (respectând, desigur, măsurile de siguranță), pentru a se bucura de filme în condițiile de vizionare pe care acestea le merită cu adevărat.

Anca Hrab, coordonator FFE, ICR, adaugă:

Suntem fericiți că am reușit, în ciuda tuturor instabilităților și incertitudinilor de orice natură să organizăm și în 2021 o ediție (de esență tare) a Festivalului Filmului European. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără ajutorul capital primit de la partenerul nostru, Reprezentanța Comisiei Europene în România. Astfel, vom sărbători această ediție aniversară importantă – fizic, împreună cu cinefilii din București, la cinema, dar extindem și accesul publicului din țară la acest conținut extrem de valoros printr-o sesiune de vizionări online și sperăm să ajungem la cât mai mulți spectatori.

Programul 25.FFE în București: 10 – 12 decembrie 2021, Cinema Elvire Popesco

Vineri, 10 decembrie 2021

– Gala de deschidere a FFE

– 18:30 – „Monopolul violenței” („The Monopoly of Violence”/”Un pays qui se tient sage”) – regia: David Dufresne, Franța 2020, documentar (Q&A)

Sâmbătă, 11 decembrie 2021

– 16:00 – „The French Dispatch” – regia: Wes Andreson, SUA – Germania 2021

– 18:30 – „Walchensee Forever” – regia: Janna Ji Wonders, Germania 2020, documentar (Q&A)

Duminică, 12 decembrie 2021

– 16:00 – „The French Dispatch” – regia: Wes Andreson, SUA – Germania 2021

– 18:30 – „To the Moon” – regia: Tadhg O’Sullivan, Irlanda 2020 (Q&A)

Programul 25.FFE online: 15 – 18 decembrie 2021

Miercuri, 15 decembrie 2021

– 18:30 „Monopolul violenței” („The Monopoly of Violence”/”Un pays qui se tient sage”) – regia: David Dufresne, Franța 2020, documentar (disponibil timp de 24 de ore)

Joi, 16 decembrie 2021

– 18:30 – „Walchensee Forever” – regia: Janna Ji Wonders, Germania 2020, documentar (disponibil timp de 24 de ore)

Vineri, 17 decembrie 2021

– 18:30 – „To the Moon” – regia: Tadhg O’Sullivan, Irlanda 2020 (disponibil timp de 24 de ore)

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook