26 iulie 2017

Festivalul „Filmul de Piatra” 2017

Festivalul „Filmul de Piatra” a ajuns la cea de-a zecea ediție, care are loc între 27 și 30 iunie 2017 în Piatra Neamț. Anul acesta, festivalul își sărbătorește cele 10 ediții de existență cu cele mai bune filme din ultimul an, muzică live și petreceri până în zori de zi, evenimente în aer liber și activități organizate de către voluntari.



Ca de fiecare dată, cel mai prietenos festival de film este organizat în întregime de peste 100 de voluntari (selectați din 250 înscriși), care au pregătit patru zile de proiecții, concerte și evenimente ce au loc în inima orașului Piatra-Neamț, dar și la marginea lacului Bâtca Doamnei.

Anul acesta, filmele sunt prezentate în cinci locații iconice: Curtea Domnească (proiecții în aer liber), Teatrul Tineretului, faimosul Cinema Dacia (proaspăt-renovat și dotat cu echipament de ultimă oră), dar și în două locații inedite: Rubik Hub (un spațiu de co-working din incinta ștrandului) și pe malul lacului, unde au loc proiecții de film, concerte și petrecerea de final de festival.

La fel ca în anii precedenți, competiția festivalului este compusă dintr-o serie de scurt-metraje foarte proaspete din România și Republica Moldova, o mare parte dintre acestea fiind premiere. Cele 36 de filme din competiția acestui an sunt împărțite în cinci categorii: Ficțiune, Documentar, Experimental, Animație și Videoclip.

Juriul din acest an este format dintr-o serie de profesioniști din domeniul artistic, precum Andi Vasluianu (actor), Alexandru Andrieș (muzician, arhitect, cinefil), Gianina Cărbunariu (regizor de teatru, dramaturg) și Andrei Tănase (regizor).

Flavia Dima, tânăr critic de film, parte din echipa de selecție, declară:

Competiția principală a festivalului este un spațiu unde pot fi urmărite cele mai proaspete tinere voci din domeniul cinematografiei locale, iar secțiunea de off-competition e destinată acelor filme și cineaști care deja și-au afirmat talentul în fața publicului larg, sau regizorilor care sunt deja prezenți în competiție cu un alt film. Aspectul inovator a fost cheia după care ne-am ghidat: în competiție se regăsesc atât filme care experimentează cu formulele și codurile cinematografice, dar și unele care nu se tem să discute pe față despre anumite probleme de actualitate ale societății.

În afara competiției sunt prezentate filme care au cules premii la festivaluri locale și internaționale, printre acestea numărându-se „Prima noapte” (regia Andrei Tănase, aflat în preselecția pentru Premiul Oscar pentru Cel mai bun scurt-metraj). Actrița principală este Cristiana Luca, din Piatra Neamț, fost voluntar al festivalului „Filmul de Piatra” în anii de liceu. Printre scurt-metrajele din afara competiției se numără și „Pipa, Sexul și Omleta” (regia Ana-Maria Comănescu, nominalizat la Gopo 2017) și „Scris/Nescris” (regia Adrian Silișteanu, Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj la TIFF 2017). De asemenea, programul include și o proiecție specială destinată „Pietricelelor” (filme pentru copii), „Midnight Shorts” (un calup de filme 16+) și o secțiune de scurt-metraje realizate de autori din Piatra-Neamț.

Nu în ultimul rând, în cadrul festivalului „Filmul de Piatra” se proiectează și trei filme de lung-metraj: „Breaking news” (regia Iulia Rugină), care va rula în avanpremieră națională, în deschiderea festivalului și documentarele „Secondo Me” (regia Pavel Cuzuioc) și „Planeta Petrila” (regia Andrei Dăscălescu). Acesta din urmă, este prezentat în cadrul „Long Day, Long Night” – evenimentul de închidere al „Filmul de Piatra”, care mută întreg festivalul la marginea lacului Bâtca Doamnei. Aici, participanții se pot plimba cu caiacele sau hidrobicicletele, participă la activitățile organizate de voluntari și pot urmări ceremonia de premiere a filmelor.

Tot pe malul lacului, în ultima zi, Filmul de Piatra se transformă într-un veritabil festival de muzică într-un cadru absolut inedit: aici vor susține concerte Alexandru Andrieș, The Kryptonite Sparks, Baba Dochia și The Twisters, iar petrecerea va continua până după zorii zilei de luni, 31 iulie.

Andrei Dăscălescu, inițiator și director al festivalului, spune:

Filmul de Piatra este și vrea să rămână un festival mic și prietenos… Cel puțin asta ne propunem în fiecare an. De obicei, însă, asemenea unui bulgăre de zăpadă, ideile vin și festivalul crește. Așa am ajuns, anul acesta, să avem 5 locații de proiecții, cel mai complex line-up în ziua de concerte, evenimente speciale și petreceri în fiecare zi, dar și o selecție de filme unul și unul. Tot anul acesta, am avut un număr record de voluntari înscriși: 250, ceea ce ne arată că am creat un eveniment foarte iubit, în care tot mai mulți tineri își doresc să se implice.

Proiecțiile de la Curtea Domnească sunt cu intrare liberă. Biletele pentru proiecțiile filmelor în competiție costă 5 lei, ele fiind valabile pentru toate proiecțiile programate. Abonamentele pentru întreg festivalul costă 40 de lei, iar biletele pentru evenimentul Long Day, Long Night costă 30 de lei. Deținătorii de abonament au acces la petrecerile private ale festivalului, Tatratea Silent Party.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook