22 august 2017

Festivalul de Film Central European de la Timişoara

Din 3 până în 9 septembrie 2017, la Timișoara, producții recente din 16 țări, premiate la nivel național și internațional, expoziții, dezbateri, concerte, ateliere de film, spații de proiecție diverse (Cinema Timiș, Piața Libertății, Iulius Mall, Sinagoga din Cetate, Piața Dacia, Sala 2 a Teatrului Național, Casa Artelor, Cărturești), pregătite să împlinească pofta de cultură se reunesc sub numele de „Festivalul de Film Central European” („Central European Film Festival”).



Competitiv și tematic, „Festivalul de Film Central European” se conturează în acest an într-un dialog la nivel interetnic și intercultural prin intermediul filmelor selecționate, dar și întâmplărilor artistice conexe care vin în sprijinul acestora. Publicul să se pregătească, așadar, pentru explorare, căutare, contemplare într-un melanj cultural din care fac parte:

  • Happy End Meets EYOT: cine-concertul din deschiderea CEFFTm, ora 21:00, în Piața Libertății. O combinație de jazz și film, sunete creative puse pe portativ de cvartetul EYOT din Serbia și imagini împletite într-un mod genial de regizorul ceh Oldřich Lipský în anul 1967, sub titlul „Happy End”.
  • Expoziția „Afișe străine ale filmelor românești din perioada comunistă”, de văzut în perioada 4-9 septembrie 2017 la Cinema Timiș. Aceasta conține 40 de afișe străine și afișe românești pentru export ale unor filme realizate în perioada 1965-1985 și aduce mai aproape de public o parte dintr-o impresionantă colecție a producătorului american Christopher Landry.
  • Lansări de carte: „J. Negulescu, un român la Hollywood” de Manuela Cernat, „Peștele cu aripi” de Răsvan Popescu, „Pseudokinematikos” („Fals tratat de cinema”). „Bucuriile filmului, volumul 3. Între viață și filme” de Marian Sorin Radulescu, „Radu Gabrea – Biografia unei opere” de Călin Stănculescu. La acestea se adaugă dezbaterea Banatul Timișoarei – multi și interculturalitate în contextele românesc și european și simpozionul Europa Creativă.

Secțiunile festivalului sunt:

  • Competiție: filme de ficțiune realizate în ultimii doi ani și care au un anume grad de reprezentativitate al țărilor respective întrucât au obținut premii la festivalurile din țările respective sau au fost propuse pentru Premiul Oscar pentru film străin de către un juriu local. Competiția aduce din acest an alături de filme din țările central-europene (Austria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și România) și filme din țările sud-est europene (Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Albania).
  • Panorama: filme noi, de succes, realizate în alte zone ale Europei și chiar pe alte continente, filme despre care se discută intens și pe care publicul românesc nu a avut încă ocazia să le vadă.
  • Capitale Culturale din UE: filme documentare despre orașele care sunt Capitale Europene ale Culturii în 2021: Timișoara, Novi-Sad (Serbia) sau Eleusina (Grecia).
  • Filme de licență: o selecție de scurtmetraje recente realizate de de studenții Universității Nationale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.
  • Filme idiş: o colecție de filme clasice restaurate și oferite de către Universitatea Brandeis și Centrul Național penru Film Evreiesc din New York.
  • Retrospectiva Radu Gabrea: un omagiu adus lui Radu Gabrea (1937- 2017), marele regizor român și inițiator al acestui festival, și care cuprinde câteva filme reprezentative ale sale.
  • Diversitate culturală și minorități: filme deopotrivă de ficțiune și documentare care promovează toleranța și diversitatea culturală, lingvistică și de orice alt fel.
  • Short Matters! – o selecție din turneul de scurtmetraje al Academiei Europene de Film, care aduce scurtmetrajele nominalizate la Premiile Cinematografiei Europene la festivaluri de film din Europa şi nu numai și este prezentată în cadrul CEFFTm.

Acestora li se adaugă un modul la Lugoj, în perioada 11-12 septembrie 2017, la Cinema Bela Lugosi.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook