22 aprilie 2014

Exerciţiul întrebării

Când realizezi ceva complex, este foarte dificil să-ţi imaginezi de la început fiecare detaliu. Aşa că faci cât mai bine îţi dai seama şi apoi te întrebi ce ai putea îmbunătăţi. Însă nici asta nu este suficient, deoarece mintea are tendinţa să aleagă ceea ce ştie că funcţionează, evitând problemele chiar fără să-ţi dai seama. De aceea, o mare parte a testării trebuie făcută de alţii, care văd lucrurile diferit. Feedback-ul acestora este deosebit de util. Totuşi, oricât de pertinente ar fi observaţiile, acestea rămân superficiale dacă realizatorul nu simte creaţia. Iar pentru aceasta trebuie să devină un adevărat utilizator al acesteia.

Aşa este cazul şi cu cel mai recent site pe care l-am realizat: www.omnipedia.ro – locul „unde întrebările se întâlnesc cu răspunsurile”. Pentru a putea înţelege foarte bine cum poate fi îmbunătăţit, am devenit un utilizator zilnic al acestuia. Şi cea mai mare provocare este acea de a pune întrebări. La cât de multe lucruri nu ştie un om, ar trebui să fie floare la ureche. Dar se vede treaba că întrebările au propria lor existenţă. Multe apar, însă dacă nu le hrăneşti cu atenţie, dispar prin cotloanele minţii, adesea pentru totdeauna. Iar în unele cazuri chiar este păcat. Studiind întrebările, am ajuns la concluzia că unele sunt grozave în sine, chiar fără vreun răspuns. Şi nu doar marile întrebări care frământă omenirea de secole, ci chiar şi unele desprinse din situaţii concrete, personale.

A pune public o întrebare este adesea o încercare de a rezolva o problemă, dar poate fi şi o ridicare a unei probleme, o provocare pentru un răspuns creativ, poate chiar surprinzător. O astfel de întrebare provocatoare este perfectă când îşi păstrează farmecul chiar şi fără vreun răspuns!

Albert Einstein spunea: „Să nu te opreşti niciodată din a-ţi pune întrebări, curiozitatea stă la baza existenţei.” Este uşor să-i dai dreptate, însă adevărata dimensiune a acestei afirmaţii o poţi înţelege doar dacă devii un vânător de întrebări. Încearcă să formulezi zilnic, în scris, măcar câteva întrebări la care nu ştii răspunsul. Şi pentru că fiecare întrebare este în căutarea unui răspuns, pune public o întrebare – măcar una pe zi, timp de o săptămână. Este o experienţă care merită!

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook