4 septembrie 2013

Eu şi tu

Din 6 septembrie 2013, apare în cinematografele din România filmul care l-a readus pe Bernardo Bertolucci la viaţa regizorală: „Eu şi tu” („Io e te”). Este povestea lui Lorenzo, un adolescent solitar şi problematic în raporturile cu familia şi cu lumea din jurul său, care alege să se ascundă în pivniţa casei, unde petrece o săptămână. Şi a Oliviei, sora lui vitregă, care intră pe neaşteptate împreună cu bagajul său de probleme în viaţa fratelui, distrugându-i planurile sale de a fugi din cotidianul care îl oprimă.



Filmul „Io e te” mi-a mers la suflet. Nu este vreo capodoperă – din cele cu care ne-a obişnuit Bertolucci –, dar e bine jucat şi lasă o impresie destul de puternică în sufletul privitorului, o senzaţie caldă, optimistă, încrezătoare. M-am gândit aproape tot timpul vizionării la vorba aceea cu „păcatele părinţilor” pe care le plătesc copiii, şi am tot aşteptat nenorocirea, dar pelicula reuşeşte să găsească o soluţie salvatoare: copiii învaţă şi ei ce e lumina, descoperindu-se şi sprijinindu-se unul pe altul. Câteva secvenţe dramatice, câteva hohote bune de râs, suficient de multă emoţie şi un extrem de bun dozaj al tensiunii şi al acţiunii. Nu m-am simţit abandonată pe parcursulul filmului, nu am avut timp să mă plictisesc, povestea m-a prins şi m-a cucerit. Poate un pic simplist finalul, dar a fost cel pe care mi l-am dorit; de fapt, regizorul lasă cumva deschisă povestea, dar asta e, poate, o altă istorie. A fost un film pe care mi l-am dorit încheiat cu bine, iar la sfârşit am răsuflat uşurată şi am zâmbit uriaş.

Bernardo Bertolucci, născut pe 16 martie 1941, în apropiere de Parma, a realizat aproximativ 15 filme notabile, printre care se numără „Ultimul împărat” (1987), recompensat cu nouă premii Oscar, şi „Micul Buddha” (1993). Cel mai cunoscut film al regizorului este însă „Ultimul tango la Paris” (1972), care prezintă o relaţie scandaloasă, bazată pe sex, între un bărbat în vârstă şi o femeie tânără. Un alt film celebru regizat de Bernardo Bertolucci, „Visătorii” („The Dreamers”), a fost lansat în anul 2003.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Eu şi tu"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook