5 martie 2019

Eros şi agape. Prefaceri ale iubirii creştine

Publicul este invitat invitat marți, 12 martie 2019, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la prezentarea cărții „Eros şi agape. Prefaceri ale iubirii creştine” de Ander Nygren, o lucrare fundamentală cu largi ecouri și influențe în filozofia religiei și teologia secolului XX, apărută la Humanitas, în traducerea lui Wilhelm Tauwinkl. La eveniment vorbesc Preasfinţia Sa Mihai Frăţilă, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti, Gabriel Liiceanu, Wilhelm Tauwinkl și Bogdan Tătaru-Cazaban.



Anders Nygren (1890–1978), figură marcantă a teologiei scandinave din secolul XX, profesor la Lund și episcop luteran, e apreciat până astăzi în Europa drept unul dintre gânditorii care au cercetat cel mai temeinic, mai sistematic și mai exhaustiv motivul teologic al iubirii.

Despre geneza lucrării sale fundamentală, „Eros şi agape. Prefaceri ale iubirii creştine” (Stockholm, vol. I–II, 1930/1936), cu largi ecouri și influențe în filozofia religiei și teologia secolului XX, Anders Nygren a spus:

Îmi amintesc perfect când anume am auzit prima oară cuvântul „agape” și ce impresie mi‑a lăsat. Tata vorbea cu o cunoștință, iar eu stăteam și ascultam curios. O frază a lui mi‑a atras atenția: „…Însă agape creștină înseamnă cu totul altceva”. Douăzeci de ani mai târziu, gândurile mele s-au rânduit în jurul acestor cuvinte sădite în mine ca niște semințe.

C.S. Lewis a punctat:

Marele merit al lui Nygren este, după părerea mea, faptul că ne-a dat un nou instrument de gândire: e atât de convenabil și de edificator să putem vorbi (și deci gândi) despre cele două elemente ale iubirii sub forma eros și agape.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook