19 septembrie 2007

Emile Zola, La Paradisul Femeilor

Emile Zola, La Paradisul FemeilorOctave Mouret înnebuneşte femeile de dorinţă. Marele său magazin parizian, La Paradisul femeilor, este o adevărată desfătare a simţurilor. Ţesăturile se amestecă între ele, uimitoare, delicate, din fai sau mătase. Octave Mouret vinde, prin tehnici revoluţionare, tot ceea ce o femeie poate cumpăra în 1883. Succesul este imens. Acest bazar devine o catastrofă pentru cartier, micul comerţ moare, speculaţiile imobiliare se înmulţesc, iar personalul trăieşte o viaţă de infern.

Denise pătrunde în acest vulcan, fără resurse, dar tenace. Zola face din tânăra fată şi din puternicul său patron îndrăgostit de ea simbolul modernismului şi al crizelor pe care acesta le generează. Zola descrie mecanismele comerţului: dorinţa, posesia, tentaţia, cumpărarea compulsivă, iar victima negustoriei cu plăceri este întotdeauna femeia. Descrierea etalărilor de stofe şi de dantele creează o atmosferă de alcov, unde aceste materiale se îmbină perfect între ele, cu unicul scop de a înrobi trupul femeii.

Articolul integral din Adevărul…

SlabAcceptabilOKBunExcelent 10 voturi
Încarc...

16 thoughts on "Emile Zola, La Paradisul Femeilor"

  1. delia spune:

    Cartea este superba te tine cu sufletul la gura si mori de nerabdare sa vezi ce se ascunde in pagina urmatoare.pe mine chiar m-a impresionat f tare.n am cuvinte sa o descriu…are foarte multe detalii si cu ajutorul lor te scufunzi in subiect.Merita citita!

  2. alexandra dagdelinis spune:

    cartea pe care am citi-o si recitit-o de nenumarate ori si pe care o recitesc de fiecare data cu aceeasi placere.

  3. LAZARESCU OANA RALUCA spune:

    eu pur si simplu m -am indragostit de capodopera lui Zola

  4. mirela avrigeanu spune:

    Autorul meu preferat iar aceasta carte pot spune ca o consider o capodopera ,alaturi de FECUNDITATE si MUNCA de acelasi autor.Unul din putinii autori barbati care au reusit sa surprinda si sa redea asternute pe hartie ,sentimentele unei femei.

  5. Am citit aceaasta carte acum 28 ce ani , e una dintre cele mai frumoase , am sa mi-o amintesc toata viata ,am invatat multe de la personajul principal am invatar cum pot trece de toate problemele , sa am mindrie. Si curaj sa merg mai departe .

  6. Monica spune:

    Eu sunt pe cale sa ma indragostesc de opera lui. Cartea a fost minunata.Acum incerc sa fac rost de alte.Pe aceasta o aveam in biblioteca de la colectia „Adevarul” 100 de opere literare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook