20 aprilie 2011

Efectul CSI

Seriale TV precum „CSI”, „Law & Order” („Lege şi ordine”) sau „Bones” („Cititorii de oase”), care subliniază rolul pe care expertizele ştiinţifice îl au în sistemul judiciar, au determinat opinia publică să aibă aşteptări nerealiste faţă de termenul de închidere a dosarelor cu infracţiuni şi, mai ales, crime, după cum punctează chiar reprezentanţii legii din Statele Unite. În timp ce efectul acestor seriale a fost că au stârnit interesul juraţilor faţa de expertize, problema intervine atunci când juraţii ar fi tentaţi să creadă că probele prezentate sunt de necontestat.



Serialele TV care se inspiră din viaţa investigatorilor de crime lasă adesea falsa impresie că probele infracţiunilor pot fi găsite, analizate şi asociată fără greşeală în doar câteva zile. Adesea, probele de la locul crimelor sunt prea deteriorate pentru a putea fi supuse anumitor teste, iar atunci când sunt supuse testelor, rezultatele pot fi compromise de erori sau de personalul incorect sau corupt.

Un sondaj privitor la desfăşurarea activităţii Laboratorului de Investigaţii Criminale din cadrul Armatei Americane, care a avut loc în aprilie 2011 în Statele Unite ale Americii, a arătat cum, în timpul procesului de analiză propriu-zis, personalul nu respectă întru totul procedurile şi falsifică rezultatele testelor. Laboratorului de Investigaţii Criminaliste din cadrul Armatei Americane se ocupă cu investigarea infracţiunilor săvârşite de membrii armatei.

Potrivit lui Andrew Effron, judecător la Curtea Supremă de Apel a Statelor Unite din partea Forţelor Armate, există probe în cazul unui laborant care, între 1995 şi 2005, a încălcat procedurile de laborator folosind analize ADN incomplete şi necorespunzătoare. Printre alte infracţiuni comise de laborant se numără şi analizarea incorectă a probelor în cazul unui suspect care a fost eliberat în cele din urmă şi atestarea faptului că deţine probe ADN atunci când nu le deţinea de fapt.

În plus, genul acesta de probleme nu au fost întâlnite doar în cadrul Armatei. Un raport recent al Academiei Naţionale Americane de Ştiinţă (National Academy of Sciences) subliniază probleme întâlnite în laboratoarele care se ocupă cu investigaţii criminalistice. Raportul subliniază faptul că starea actuală a laboratoarelor criminalistice reprezintă o ameninţăre a credibilităţii expertizelor.

Astfel, idee propagată de serialele TV cum că probele prezentate sunt infailibile ar trebui sa rămâne acolo de unde provine, pe micile sau marile ecrane, pentru că realitatea este cu totul alta, iar viaţa bate întodeauna filmul.

Articol scris de Andreea Tănase (masterand MTTLC)

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook