21 ianuarie 2010

Dr. Parnassus

La fix doi ani de la tragica dispariţie a lui Heath Ledger, regretatul actor va putea fi admirat pentru ultima dată pe marile ecrane, odată cu premiera grandiosului film „Dr. Parnassus” („The Imaginarium of Doctor Parnassus”), din 22 ianuarie 2010 în cinematografele: CinemaPRO, Hollywood Multiplex, Movieplex, Starplex, Cinema City (Cotroceni, Cluj, Bacău) şi Odeon Cineplex (Cluj).



Cea mai recentă creaţie a regizorului Terry Gilliam, „Dr. Parnassus” reuneşte în rolurile principale nume impresionante ale cinematografiei precum: Heath Ledger, Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrel şi Christopher Plumer.

Regizorul îşi aminteşte cu nostalgie despre momentul în care Heath Ledger s-a alăturat proiectului: „Într-o zi, Heath mi-a strecurat un bileţel în care mă întreba dacă poate să-l interpreteze pe Tony”, declară Terry Gilliam. Tot el a mai completat: „Am permis mai multe improvizaţii la filmul acesta decât la orice alt film am mai făcut vreodată şi totul a început pentru că Heath avea atât de multe idei şi dialoguri revigorante şi pentru că a fost incredibil de rapid şi inventiv”.

O poveste fantastică, situată la limita inimaginabilului, „Dr. Parnassus” te invită într-o captivantă şi explozivă cursă impotriva timpului. Înzestrat de secole cu puterea de a controla imaginaţia altora, Dr. Parnassus este blestemat să păstreze un secret întunecat. Şi-a câştigat nemurirea făcând pariuri cu diavolul Mr. Nick, promiţându-i acestuia primul născut. Acum, fiica lui Parnassus are 16 ani şi diavolul a venit să-şi ia premiul. Pentru a-l împiedica, Parnassus îl provoacă pe Mr. Nick: cine seduce primul 5 suflete câştiga şi ia totul.

Mă văd nevoită să vă recomand în modul cel mai călduros cu putinţă Imaginarium-ul doctorului Parnassus. Nu ştiu ce alte filme grozave veţi mai vedea în 2010, dar acesta va fi, cu siguranţă, unul dintre ele. Absolut năucitor la nivel vizual, cu o idee veche de când lumea (pe care toţi o găsim, de la Faust încoace, fascinantă), dar prelucrată într-un registru surprinzător, mizând pe noutate şi neaşteptat. Filmul m-a cucerit într-un mod pe care nu prea ştiu cum să-l pun în vorbe, dar o să insist asupra unei distribuţii excepţionale, şi asupra felului în care, după decesul lui Heath Ledger, care a şocat lumea, Johnny Depp, Colin Farrell şi Jude Law au acceptat să participe la proiect, moment în care scenariul a fost rescris şi rezultatul a fost o găselniţă ingenioasă şi cuceritoare.

Alături de tânăra generaţie de actori, trebuie remarcată prezenţa veteranilor, cei care par să sfideze legile ce ne guvernează pe noi, muritorii – un ma-gi-stral Christopher Plummer pe care o întotdeauna o plăcere să îl urmăreşti, şi excepţionalul Diavol – Tom Waits, pe care îl cunoaşteţi, poate, ca muzician de valoare.

O să vă mai atrag atenţia asupra felului absolut fără greşeală în care filmul combină pertinent trei universuri fundamental diferite, pe care nu mi le-aş fi închipuit niciodată funcţionând atât de organic împreună. Există, la nivelul superficial al cadrului, lumea modernă a mall-urilor şi a podurilor suspendate dintr-un oraş contemporan; prin care se preumblă – ruptă dintr-o altă dimensiune umană, cea a mizeriei cerşetoreşti parcă atemporale – căruţa trasă de cai a doctorului Parnassus; din care se deschide, determinând-ne viaţa sau moartea, lumea inimaginabilă a imaginaţiei noastre!

Dacă aveţi curajul să păşiţi dincolo de oglindă, să ne spuneţi cum a fost!

Impresii despre film de Iulia Muşat
Subtitrare trailer de Ioana Ioniţă (masterand MTTLC)

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

2 thoughts on "Dr. Parnassus"

  1. maria mironescu spune:

    draga mea ,
    la fix 2 ani caci heath a murit in 2008…daca murea fix acum un an , probabil ca ar fi terminat filmul in viata fiind …
    m.

  2. Iulia Muşat spune:

    Desigur, doi ani. Am rectificat.

    Adevărul este că pur şi simplu nu am realizat că a trecut atâta vreme, prin urmare nu am remarcat scăparea din informaţiile primite de la distribuitorul filmului.

    Mulţumim pentru semnalare,
    I.M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook