2 octombrie 2009

Doamna cu camelii

Doamna cu cameliiLa Humanitas Multimedia a apărut recent o variantă audio pentru „Doamna cu camelii” a lui Alexandre Dumas fiul, în lectura actriţei Rodica Mandache.

Rodica Mandache spune despre participarea sa:

Audiobook-urile sunt o încercare înţeleaptă de a readuce comunicarea pierdută cu cititul. Lectura este pentru mine ceva vulnerabil, dulce, cuminte, senzual, tulburător. Cu siguranţă Dumnezeu a fost bun când ne-a dăruit cărţile. Când am fost chemată pentru a citi Doamna cu camelii am fost adânc tulburată. Două zile am alunecat prin lume. Eram imaterială de bucurie. Sper să fi dat acestei lecturări iubirea pe care această poveste o cere. Nu ştiu dacă am fost cea mai bună alegere, dar sufletul meu pulsează în fiecare cuvânt citit. În timp ce oficiam lectura poveştii Margueritei Gautier şi a lui Armand Duval fiecare vorbă avea un parfum intens. Amprenta olfactivă, care este cea mai intensă formă a amintirii, mi-a înnobilat lectura acestei cărţi care luptă pentru dragoste şi puterea ei. Şi astăzi, în lumea noastră în care afirmarea nimicului este atât de violentă, Marguerite Gauthier te motivează să-nţelegi că natura bună şi minunată a omului nu moare.

Şi o exemplificare:



Ioana Pârvulescu precizează:

„Câţi fericiţi care n-au habar că sunt fericiţi!”, exclamă Marguerite din mijlocul nefericirilor ei. Povestea de dragoste a unei curtezane din secolul romantic ar putea să pară demodată dacă – şi aici a fost geniul lui Alexandre Dumas-fils – nu s-ar simţi în ea cruzimea realistă a vieţii, care îşi schimbă în timp decorurile, recuzita şi metodele, dar lipseşte rareori din peisaj. Autorul, care a zguduit lumea literară când şi-a publicat, la numai 24 de ani, romanul, a trăit o poveste de dragoste cu o demimondenă care murise în 1847. Un an mai târziu apare La dame aux camélias. Iar eroina, scoasă din convenţiile sociale ale lumii franceze de la jumătatea secolului 19, rămâne pur şi simplu o femeie care are orgoliul de a iubi frumos.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

3 thoughts on "Doamna cu camelii"

  1. Enya spune:

    O carte superba, zguduitoare, impresionanta!

  2. gabriela spune:

    intr-adevar o adevarata capodopera……superba

  3. Ancuta spune:

    impresionant…nu stiu ce as fi facut eu daca as fi fost in locul Margueritei. Cu siguranta ca nu as fi suportat atat.Recomand cartea tuturor persoanelor indragostite. Asa vor vedea ce inseamna dragostea adevarata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook