19 martie 2019

Dezbatere cu tema „Şi eu am trăit în comunism” şi vizionarea fimului „Cadoul de Crăciun”

Cei interesați sunt invitați joi, 21 martie 2019, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la dezbaterea cu tema „Şi eu am trăit în comunism„, pornind de la antologia omonimă realizată de Ioana Pârvulescu și apărută la Editura Humanitas, și de la scurtmetrajul „Cadoul de Crăciun”, câștigătorul Marelui Premiu la Festivalul de Film Clermont-Ferrand 2019, regizat de Bogdan Mureşanu. La dezbatere participă scriitorii Ioana Pârvulescu și Radu Paraschivescu, regizorul Bogdan Mureșanu, directorul de imagine Tudor Platon, actorii Adrian Văncică și Ioana Flora și echipa Funky Citizens împrenă cu Cosmin Pojoranu.



Această nouă întâlnire este cuprinsă în seria de evenimente pe care Humanitas le organizează lunar, pe tot parcursul anului 2019, dedicate unor cărți-cheie pentru înțelegerea comunismului. Seria a debutat în luna februarie cu lansarea, la Timișoara, București și Cluj, a primului volum al trilogiei „O istorie mondială a comunismului”. Încercare de investigație istorică, scrisă de celebrul jurnalist francez Thierry Wolton, și se încheie în decembrie, la împlinirea a 30 de ani de la evenimentele din 1989.

Ioana Pârvulescu spune:

Când în 21 decembrie 1989 comunismul din România a căzut a fost ca şi cum un popor întreg ar fi primit graţierea. Ca şi cum s-ar fi deschis porţile închisorii şi am fi năvălit cu toţii afară, îmbrăţişându-ne toată lumea cu toată lumea. Atunci a fost prima dată când ni s-a părut că nu îndurăm istoria, ci, în fine, o facem. Atunci, da, a fost unicul moment în care oamenii din România au fost egali, egali în bucurie. Şi singura dată când s-au simţit învingători. Poate suna straniu, dar comunismul şi-a realizat una dintre ţintele utopice, fericita egalitate, doar într-un singur moment, atunci când oamenii au scăpat de el, din el.

„Cadoul de Craciun”, unul dintre cele mai premiate filme românești ale anului trecut, propus pe lista lungă a premiilor Academiei Europene de Film, este câștigător al Marelui Premiu la două festivaluri importante, unul din ele fiind Festivalul de Film Clermont-Ferrand 2019, ceea ce îl califică pentru nominalizarea la Oscar. Tot în 2019, „Cadoul de Crăciun” a câștigat trei premii la Tampere Film Festival din Finlanda: Cel mai bun film de ficțiune, Premiul publicului și Premiul Tampere pentru Premiile Filmului European 2019.

Iată ce consemnează aarc.ro (All about Romanian Cinema):

Scrisoarea unui băiat pentru Moș Crăciun îi transformă tatălui o seară într-un thriller. Pe 20 decembrie 1989, câteva zile după represiunea sângeroasă de la Timișoara, tatăl află, spre oroarea lui, că fiul său i-a trimis o scrisoare lui Moș Crăciun în care îi spunea ce-și dorește. Băiatul înțelesese că tatăl își dorește moartea lui Ceaușescu.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook