19 iulie 2019

Scott Peeples: De ce ar trebui să-l citim pe Edgar Allan Poe?

Prizonierul legat sub un pendul tăios care coboară amenințător spre el. Un corb ce refuză să părăsească odaia naratorului. O inimă care n-a încetat să bată îngropată sub podele. Macabrele și inovatoarele povestiri de groază cu elemente gotice ale lui Poe au lăsat o amprentă eternă asupra literaturii. Scott Peeples investighează ce anume îl face pe Poe unul dintre cei mai de seamă scriitori americani. Lecție de Scott Peeples, regizată de Compote Collective.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 18 iulie 2019

Iseult Gillespie: De ce ar trebui să citim „Așteptându-l pe Godot”?

Urmărește întreaga lecție: https://ed.ted.com/lessons/why-should-you-read-waiting-for-godot-iseult-gillespie Doi bărbați, Estragon și Vladimir, se întâlnesc lângă un copac seara pentru a-l aștepta pe un anumit „Godot”. Așa începe un șir de evenimente iritante, în care cei doi se întreabă când va veni Godot, de ce așteaptă și dacă se află lângă copacul care trebuie. Piesa lansează o întrebare simplă, dar incitantă: ce ar trebui să facă personajele? Iseult Gillespie ne împărtășește tot ce trebuie să știm pentru a citi această tragicomedie. Lecție de Iseult Gillespie, regizată de Tomás Pichardo-Espaillat.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 17 iulie 2019

Elizabeth Cox: Ce este focul?

Stând în jurul focului de tabără, îi poți simți căldura, mirosi fumul lemnos și auzi cum trosnește lemnul. Dacă te apropii prea mult, te ustură ochii și te înțeapă nasul. Ai putea să privești flăcările strălucitoare pentru totdeauna în timp ce se răsucesc și tremură luând forme nenumărate… Dar ce privești mai exact? Elizabeth Cox face lumină în ceea ce privește știința din spatele focului. Lecție de Elizabeth Cox, regizat de Héloïse Dorsan Rachet.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 16 iulie 2019

Pedro Brugarolas: Ce e medicina nucleară și e aceasta sigură?

Există un mod de a detecta boli precum cancerul sau boala Alzheimer înainte ca acestea să progreseze prea mult? Doctorii injectează radiofarmaceutice ce circulă prin corp și acționează ca un emițător pentru detectoarele PET. Aceste metode de diagnosticare pot detecta boala înainte altor metode imagistice. Deci, cum funcționează, și sunt sigure aceste metode? Pedro Brugarolas investighează acest subiect. Lecție de Pedro Brugarolas, regia Artrake Studio.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 12 iulie 2019

Anne Gaskett: Amăgirea sexuală a orhideelor

În lume cresc aproape 28.000 de specii de orhidee, au toate culorile, formele și modelele imaginabile. Există un motiv viclean în spatele acestor înfățișări elaborate: multe orhidee păcălesc insectele să le polenizeze, uneori chiar să facă sex cu ele. Cum inițiază aceste tactici amăgitoare? Anne Gaskett pătrunde în modalitățile surprinzător de complexe ale orhideelor pentru a atrage insectele. Lecție de Anne Gaskett, regia de Mette Ilene Holmriis.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 11 iulie 2019

Brooke Buddemeier and Jessica S. Wieder Poți supraviețui unei explozii nucleare?

Armele nucleare sunt cele mai puternice metode de distrugere de pe Pământ, iar toate efectele unei explozii nucleare sunt aproape inimaginabile. Oricum, există un plan de acțiune documentat științific ce poate salva mii de vieți. Ce presupune acest plan și de ce ne protejează? Brooke Buddemeier și Jessica S. Wieder analizează posibilitatea supraviețuirii unui atac nuclear. Lecție de Brooke Buddemeier și Jessica S. Wieder, regizat de Tom Gran & Madeleine Grossi.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru categoria TED-ED.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« iun.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii