17 ianuarie 2020

Theresa A. Yugar: Cea mai „rea” călugăriță din istorie

Juana Ramírez de Asbaje era aşezată în faţa unei comisii de teologi, jurişti şi matematicieni prestigioşi. Aceştia au fost invitaţi să testeze cunoştinţele Juanei cu cele mai dificile întrebări pe care le puteau găsi. Însă ea a reuşit să facă faţă fiecărei provocări, de la ecuaţii complicate, la interogări filozofice. Cine a fost această impresionantă femeie? Theresa Yugar ne oferă detalii despre viaţa unui poet şi cărturar mexican.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 10 ianuarie 2020

Iseult Gillespie: Frida Kahlo – Femeia din spatele legendei

În 1925, Frida Kahlo venea de la școală spre casă, în Mexico City, când autobuzul în care călătorea s-a izbit de un tramvai. A suferit leziuni aproape fatale și invaliditatea ei a devenit o temă majoră în picturile sale. De-a lungul vieții, a fost și creatorul, și muza din spatele unor lucrări de artă extraordinare. Iseult Gillespie face o incursiune în viața și opera Fridei Kahlo.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 7 ianuarie 2020

Sajan Saini: Tehnologia luminoasă schimbă medicina

E ceva tot mai obișnuit în multe spitale din întreaga lume: o asistentă ne măsoară înălțimea, greutatea, tensiunea arterială și ne pune un mic clește strălucitor pe deget. Imediat, pe un ecran apare procentul de oxigen din sânge. Cum se întâmplă asta? Sajan Sainine arată cum putem obține o nouă tehnologie medicală și un instrument de diagnostic mult mai puțin invaziv folosind lumina și fotonica integrată.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 27 decembrie 2019

Alex Gendler: De ce ar trebui să citești „Crimă și pedeapsă”?

Ce-i determină pe unii să ucidă cu sânge rece? Ce-i trece prin minte unui criminal? Ce fel de societate dă naștere unor asemenea oameni? Cu peste 150 de ani în urmă Feodor Mihailovici Dostoievski și-a pus aceleași întrebări în cartea ce va deveni cea mai cunoscută creație a literaturii ruse: „Crimă și pedeapsă”. Alex Gendler investighează în romanul clasic problematica alienării, a moralității și a izbăvirii.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 25 decembrie 2019

Elizabeth Leane: Periculoasa și îndrăzneața cursă spre Polul Sud

Până în 1900, aproape fiecare regiune a globului fusese vizitată și cartografiată, în afară de Polul Nord și Polul Sud. După ce doi americani au declarat că au ajuns la Polul Nord, un explorator norvegian și un ofițer de marină britanic pleacă spre ultima regiune rămasă necartografiată, ceea ce ziarele au numit „Cursa către Pol”. Elizabeth Leane descrie contextul călătoriilor lor spre Polul Sud. Lecție de Elizabeth Leane, regizat de WOW-HOW Studio.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 20 decembrie 2019

Andrea Gibson: Nutriționistul

Animația face parte din seria TED-Ed „There’s a Poem for That”, care prezintă interpretări animate ale poeziilor vechi și noi, ce exprimă unele dintre cele mai puternice sentimente.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru categoria TED-ED.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii