27 august 2008

„Degete mici” cucereşte lumea

„Degete mici” cucereşte lumeaAnul 2008 este un an fast pentru Filip Florian. „Degete mici” a fost deja publicat în maghiară şi poloneză, ediţia germană tocmai a apărut, iar în 2009 sunt programate alte două ediţii: cea slovenă şi cea americană.

„Kleine Finger”, varianta în limba germană a romanului „Degete mici” de Filip Florian, a apărut de curând în Germania, în traducerea lui Georg Aescht. Suhrkamp, editura care l-a publicat pe Filip Florian, a fost fondată la îndemnul lui Hermann Hesse în 1950 şi i-a publicat, de-a lungul timpului, între alţii, pe Mircea Eliade, Emil Cioran, Paul Celan şi Tudor Arghezi.

Romanul „Degete mici” a apărut deja în limba maghiară la Magveto Publishing House Ltd, în traducerea lui Karacsony Zsolt, şi în poloneză la editura Czarne, în traducerea lui Szymon Wciso. Urmează să apară şi versiunea americană, la Harcourt Publishing House, în 2009, precum şi cea slovenă, la editura Didakta, în anul 2009.

De altfel, de Harcourt se leagă una dintre cele mai spectaculoase vânzări de drepturi de autor postrevoluţionare. Editura americană, cu o tradiţie de peste 80 de ani (îi are în portofoliu pe Gunter Grass, Jose Saramago, Italo Calvino, Umberto Eco, Stanislav Lem sau Bohumil Hrabal – pentru a aminti doar câteva dintre numele mari), a achiziţionat drepturile de editare ale romanului „Degete mici” pentru întreaga lume (exceptând cele două contracte preexistente).

„Pentru «the wonderful Little Fingers» oferta a venit de la Drenka Willen, o legendă vie a lumii editoriale americane, editoarea lui Octavio Paz, Gunther Grass, Jose Saramago”, precizează Simona Kessler, cel mai cunoscut agent literar din România, cea care s-a ocupat de contractele externe ale scriitorului Filip Florian. Aceasta pomeneşte şi despre o coincidenţă fericită: „Oferta de la americani ar fi fost îndeajuns prilej de mare bucurie, dar exact în aceeaşi zi a venit şi oferta de la prestigioasa editură germană Suhrkamp„.

„E foarte dificil, ca autor român, măcar să-ţi fie citite nişte fragmente, nişte mostre de text, spune Filip Florian. Traducerea mea în străinătate este o bucurie foarte mare pentru mine, dar parcă e un film în care întâmplător e cineva cu numele meu, nu mă vad neapărat pe mine acolo. A fost probabil şi norocul, mama mea numeşte povestea asta «a avea stea». Bineînţeles că a fost vorba şi de puterea editorului, de arta sa de a alege lucruri care merită tiparite şi apoi a le susţine tenace. Pentru că e greu pentru un cititor normal să afle, să ghicească sau să ştie ce merită citit şi ce nu. Timpul fizic nu mai ajunge pentru a răzbi între atâtea titluri. Şi atunci toate aceste elemente contează enorm ca unele cărţi să iasă mai în faţă decât altele”.

După publicarea primei ediţii, în anul 2005, romanul „Degete mici” a primit Premiul pentru cel mai bun debut, acordat de România literară şi Fundaţia Anonimul (2005), şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru cel mai bun debut în proză (2006). De asemenea, autorului i-a fost acordat Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al U.N.P.R. „Degete mici” reprezintă debutul literar al autorului şi a apărut până acum în două ediţii, ambele la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. Cartea a fost foarte bine receptată de critica literară românească.

Romanul „Degete mici” urmează să fie promovat în spaţiul literar german în luna septembrie a acestui an, prin intermediul unui proiect al Fundaţiei Corona din Iaşi, realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român. Un fragment din traducerea germană a cărţii va fi citit de către autor publicului german, pe 24 septembrie 2008, la sediul Literarisches Colloquium Berlin.

Filip Florian s-a născut în 1968 la Bucureşti şi este unul dintre cei mai importanţi scriitori din noua generaţie. În perioada 1990-1992, a fost reporter special la „Cuvântul”; între 1992 şi 1995, redactor la biroul din Bucureşti al postului de radio Europa liberă; între 1995 şi 1999, corespondent al Deutsche Welle la Bucureşti.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook