19 ianuarie 2017

Cum funcţionează universul?

Editura Humanitas invită cititorii la Librăria Humanitas de la Cişmigiu vineri, 20 ianuarie 2017, ora 19:00, la un dialog despre găurile negre, spaţiu, timp şi Univers, inspirat de Stephen Hawking. Invitaţi: Gheorghe Stratan (cercetător IUCN-Dubna şi IFIN- HH, Măgurele şi traducător al cărţilor lui Stephen Hawking), Gina Isar (Institutul de Ştiinţe Spaţiale), Adrian Sonka (Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”), Vlad Zografi (coordonatorul colecţiei de ştiinţă a Editurii Humanitas). Moderator: Corina Negrea (Radio România Cultural).



Dacă aţi discutat vreodată despre găurile negre sau despre Big Bang şi evoluţia universului, acest lucru s-a întâmplat şi graţie cărţilor lui Stephen Hawking. Un fizician şi cosmolog care pe 8 ianuarie a împlinit 75 de ani, în ciuda unei boli, scleroză laterală amiotrofică sau boala Lou Gehrig, care nu îi lasă şanse prea mari de supravieţuire. Diagnosticul dat încă de la începutul carierei nu l-a împiedicat să îşi continue cercetările şi să devină în timp un prolific popularizator al ştiinţei şi, posibil, cel mai cunoscut fizician după Einstein.

Calculele şi observaţiile lui Stephen Hawking şi a echipelor din care a făcut parte sunt cele care au arătat că găurile negre emit radiaţie şi că în decursul a miliarde de ani ele se evaporă. Trecând odată cu el de la singularităţile găurilor negre aflate în mijlocul galaxiilor, către care au început să se îndrepte telescoapele, la cea care a declanşat Big Bang-ul, am putut afla informaţii despre originea şi expansiunea Universului.

Prima dintre cărţile lui Hawking, „O scurtă istorie a timpului”, publicată în 1988, a stat în lista de bestseller-uri a Sunday Times pentru patru ani după publicare. În ea se găsesc răspunsuri la întrebările care i-au ghidat cercetarea: Cum s-a născut universul? Este timpul reversibil? Este spaţiul nemărginit? Există şi alte dimensiuni spaţiale, care scapă percepţiei noastre? Arta lui Hawking e de a găsi imagini intuitive, pregnante, prin care stimulează fantezia şi curiozitatea oricărui cititor, fie că este sau nu iniţiat în fizică fundamentală. Succesul cărţii continuă şi acum, volumul ajungând la vânzări de peste 10 milioane de exemplare în toată lumea. Cercetările au fost însoţite de publicarea a sute de articole şi de scrierea unor noi cărţi, pentru adulţi sau copii, şi o biografie.

Stephen W. Hawking s-a născut exact în ziua când se împlineau trei sute de ani de la moartea lui Galileo Galilei. După studii la Oxford şi un doctorat susţinut la Cambridge, Hawking devine titularul Catedrei de matematică de la Cambridge, catedra în fruntea căreia s-a aflat, cu trei secole în urmă, Isaac Newton. Împreună cu Roger Penrose a elaborat teoria asupra găurilor negre şi a demonstrat că, în conformitate cu relativitatea generală, spaţiul şi timpul trebuie să fi avut un început în marea explozie (Big Bang). În ciuda bolii care l-a ţintuit în scaunul cu rotile, Hawking şi-a continuat cercetările, aflându-se în prima linie a fizicienilor care caută o teorie unificatoare ce ar explica întregul univers. Pe de altă parte, a publicat lucrări destinate publicului larg, în care a oferit o imagine intuitivă asupra cercetărilor de vârf din fizica fundamentală.

Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prelabile prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

One thought on "Cum funcţionează universul?"

  1. Sigmundrick spune:

    Interesantă coincidența. Faptul că fericitul coincident a avut parte de o
    asemenea carieră, ne face să credem că nu a fost doar o simplă aliniere de
    date, ci ceva cu mult mai complex.
    Am și eu un amic foarte bun, care s-a născut exact în ziua când se împlineau
    nouăzeci și nouă de ani de la nașterea lui Freud.
    Cu toate acestea, nu a visat niciodată mai mult decât îi îngăduie permisul de
    port-vise!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook