22 septembrie 2008

Concertul de la Bucureşti al lui Leonard Cohen

Dupa câteva luni de pregătiri, amânări şi emoţii, Leonard Cohen a cântat duminică, 21 septembrie 2008, pe scena stadionului Arcul de Triumf.

<a target=Leonard Cohen în concert” title=”Pe scena stadionului Arcul de Triumf (21 septembrie 2008)” class=”g2image_centered” width=900 />

Artistul şi-a început spectacolul cu unul dintre cele mai cunoscute cântece ale sale – „Dance me to the end of love”, urmat, curgător, de „The Future” şi o serie dintre cele mai faimoase piese din repertoriul său. În total: 27 piese, 74 de ani (împliniţi în ziua concertului), 3 torturi (două pe scenă şi unul în culise), aproape 3 ore de magie (cu 20 de minute pauză), pentru 10.000 de spectatori şi 180 de persoane din staff-ul de organizare – cam aşa s-ar traduce, pe scurt, acest eveniment în cifre.

Din spectacol nu au lipsit: „In My Secret Life”, „Who by Fire”, „Tower of Song”, „Suzanne”, „Hallelujah” şi „I’m Your Man”, piese pe care publicul le-a primit cu aplauze călduroase, în ciuda gradelor Celsius ce scădeau din ce în ce mai mult. Spre final, după mai bine de două ore de concert, Leonard Cohen s-a retras de pe scenă în acorduri de vals, aplauze şi urale… pentru ca să revină, apoi, pentru un bis neprogramat, ce a durat peste 30 de minute. În acest timp, spectatorii au rămas în picioare, în ciuda ploii ce s-a încăpăţânat să apară, totuşi, la final şi, mai mult, au cântat „Happy Birthday, Mr. Cohen!”. Leonard Cohen, rezervat, riguros şi timid, a zâmbit din ochi, vizibil emoţionat, dar a continuat să cânte.

<a target=Leonard Cohen în concert” title=”Pe scena stadionului Arcul de Triumf (21 septembrie 2008)” class=”g2image_centered” width=900 />

Emoţionat a fost Leonard Cohen pe tot parcursul şederii sale în România. Venit cu trei zile înainte de concert, canadianul a ţinut să repete de două ori, sâmbătă şi duminică, aproape toate cântecele.

„Closing Time” – piesa şi momentul – au sosit, însă, iar Leonard Cohen şi-a terminat spectacolul mulţumind celor prezenţi pentru atenţie, aşa cum a facut-o, de altfel, pe tot parcursul spectacolului. „Go home, I don’t want you to catch a cold” („Mergeţi acasă, nu vreau să răciţi”) – a ţinut Leonard Cohen să puncteze, uşor ironic, “exodul” brusc al celor din zona cu locuri pe scaune, care speriaţi, probabil, de ploaie, au luat cu asalt porţile de ieşire.

Marius Tuca, directorul Jurnalului Naţional, a spus la finalul concertului ce aniversează 15 ani de existenţă a cotidianului pe care-l conduce „Ca o rugăciune a fost concertul ăsta, absolut fabulos, felicitări şi un mare bravo!”. Ultimele cuvinte ale lui Leonard Cohen către publicul său din România au fost: “God bless you!” (“Dumnezeu să vă binecuvânteze!”).

<a target=Leonard Cohen în concert” title=”Pe scena stadionului Arcul de Triumf (21 septembrie 2008)” class=”g2image_centered” width=900 />

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook