10 noiembrie 2008

Comedia-Franceză la Bucureşti

Comedia-Franceză a fost înfiinţată la Paris, în 1680, la ordinul regelui Ludovic al XIV-lea. Asociaţie a comedianţilor francezi, cu o ierarhie clară între „societari” şi „pensionari”, Comedia-Franceză se defineşte ca fiind singura trupă de teatru permanentă din Franţa care se dedică repertoriului naţional pe care îl joacă, alternativ, pe scenele celor trei săli ale societăţii: Theatre du Vieux-Colombier, Studio-Theatre şi Salle Richelieu. Chiar dacă, aşa cum o cere tradiţia, Comedia-Franceză interpretează piese ce fac parte din repertoriul marilor clasici francezi, ea propune şi regii moderne şi se deschide către autori străini, de la Shakespeare la Pirandello şi, din ce în ce mai des, către autori moderni, precum Ionesco sau Beckett.

Cu ocazia Stagiunii culturale europene, organizată în cadrul Preşedinţiei franceze la Uniunea Europeană, Comedia-Franceză efectuează un turneu în zece ţări din Europa de Est care au aderat de curând la Uniunea Europeană: Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, România. Cele două piese prezentate pun în valoare dimensiunea culturală europeană a acestui turneu, prin colaborarea cu un regizor englez care îşi pune talentul în slujba lui Moliere şi cu un regizor bulgar care dă viaţă unui text italian contemporan.

După turneele efectuate în România, în anii 1936 şi 1999, Comedia-Franceză vine la Bucureşti cu două spectacole: „La Festa” şi „Les Precieuses Ridicules”, şi va fi prezentă şi la alte evenimente care vor avea loc în cele 7 zile consacrate marii Trupe de teatru franceze.
Şapte zile „Preţioase” de sărbătoare, o săptămână de adevărată „Festa”… la Bucureşti.

Programul va fi următorul:

Pe 19, 20 şi 21 noiembrie, orele 19:30, la Teatrul Odeon, din Calea Victoriei nr. 40-42 (telefon 021.3147234), se vor juca:

„La Festa” de Spiro Scimone, în regia lui Galin Stoev şi în interpretarea actorilor de la Comedia-Franceză Catherine Hiegel, Gerard Giroudon şi Serge Bagdassarian. Traducerea din italiană în franceză aparţine Valeriei Tasca, iar traducerea din italiană în română Gabrielei Petre. Durata spectacolului va fi de o oră; creaţie mai 2007.

„Les Precieuses ridicules” de Moliere, în regia lui Dan Jemmett şi interpretarea actorilor Catherine Ferran, Catherine Hiegel, Michel Favory, Andrzej Seweryn şi Serge Bagdassarian de la Comedia-Franceză şi Florence Janas. Traducerea din franceză în română este anonimă, corectura este semnată de Cornelia Busoiu. Durata spectacolului va fi de 1,05 h; creaţie noiembrie 2007.

Fiecare reprezentaţie va cuprinde cele două piese (cu o pauză de 30 de minute). Biletele vor fi puse în vânzare la Casa de bilete a Teatrului Odeon, începând cu 6 noiembrie 2008.

Pe 17 noiembrie, orele 18:00, la Institutul Francez din Bucureşti, din Bd. Dacia nr. 77 (telefon 021.3160224), va avea loc seară de lectură cu Michel Favory şi Catherine Ferran de la Comedia-Franceză. Selecţie de texte de proză literară şi poezie de Michel Favory de la Comedia-Franceză. Intrarea este liberă.

Catherine Ferran a intrat în trupa Comediei-Franceze pe 1 septembrie 1971, a devenit societară pe 1 ianuarie 1981, iar pe 1 ianuarie 2006 a fost numită societară de onoare. În cadrul acestui turneu, ea va întruchipa rolul Cathos în spectacolul „Les Precieuses ridicules”. Michel Favory a intrat în trupa Comediei-Franceze pe 15 septembrie 1988 şi a devenit cel de-al 485-lea societar, în data de 1 ianuarie 1992. La Bucureşti, el îi va da viaţă lui Gorgibus în „Les Precieuses ridicules”.

În perioada 14-17 noiembrie 2008, la Sala Elvira Popescu, din Bd. Dacia nr. 77 (telefon: 021.3160224), va avea loc un program de spectacole filmate din repertoriul Comediei-Franceze, după cum urmează:

14 noiembrie, orele 20:00, „Fabule” de La Fontaine, în regia lui Robert Wilson (2003-2004), realizator Don Kent, avându-i ca interpreţi pe Christine Fersen, Gerard Giroudon, Christian Gonon, Catherine Samie de la Comedia-Franceză

15 noiembrie, orele 19:00, „La Dame de chez Maxim” de Feydeau, realizator Pierre Badel (1981), în interpretarea actorilor Annie Ducaux, Denise Gence, Claude Winter de la Comedia-Franceză

16 noiembrie, orele 19:00, „La Trilogie de la Villegiature” de Carlo Goldoni, realizator Pierre Badel (1978), interpreţi: Pierre Dux, Jacques Eyser, Francois Beaulieu de la Comedia-Franceză

17 noiembrie, orele 20:00, „Tartuffe” de Moliere, realizator Pierre Badel (1975), interpreţi: Jacques Charon, Robert Hirsch, Jacques Toja de la Comedia-Franceză.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 30 de minute înaintea începerii fiecărei proiecţii. Preţul biletelor este 7 RON.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook