19 februarie 2018

Coloana Infinitului, omagiu eroilor neamului

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, în semn de respect și recunoștință pentru jertfa ostașilor din Primul Război Mondial, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale „Coloana Infinitului, omagiu eroilor neamului”, luni, 19 februarie 2018, data aniversării marelui artist Constantin Brâncuși, în magazinele Romfilatelia.



Colița dantelată, cu valoarea nominală de 31 lei, este un supratipar al emisiunii Expoziția Filatelică Internațională „Philexfrance’82”, care îl ilustrează pe Constantin Brâncuși în atelierul său din Paris, alături de o versiune a operei sale, „Coloana Infinitului”.

Constantin Brâncuși, titan al artei mondiale, a lăsat României, din dragoste pentru artă și infinită iubire pentru țara sa, o moștenire unică în lume – „Coloana recunoștinței fără sfârșit”, cunoscută și sub numele de „Coloana Infinitului”.

De-a lungul vieții sale, genialul Brâncuși a experimentat diverse materiale pentru a definitiva forma și dimensiunile acestei opere, care se numără printre sculpturile sale emblematice.

La inițiativa Ligii Naționale a Femeilor Române din Gorj, între anii 1937-1938, Brâncuși a realizat „Coloana recunoștinței fără sfârșit”, în memoria soldaților români căzuți la datorie în Primul Război Mondial, în luptele de pe Valea Jiului.

Lucrarea remarcabilă, redenumită mai târziu „Coloana Infinitului”, este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Sculptura are trei elemente esențiale – baza îngropată, miezul sau pilonul central de rezistență și coloana propriu-zisă.

Coloana este parte din „Ansamblul Monumental Calea Eroilor din Târgu-Jiu” inaugurat acum 80 de ani, la data de 27 octombrie 1938. Ansamblul se întinde pe 1,5 km, pe o axă est-vest, și este format din „Masa Tăcerii”, „Aleea Scaunelor”, „Poarta Sărutului” și „Coloana Infinitului”, întâlnind în cale Biserica Sfinţii Apostoli Petru și Pavel.

În aprilie 2007, la Târgu-Jiu a fost dezvelit înscrisul care atestă includerea „Ansamblului Monumental Calea Eroilor” în patrimoniul cultural european.

„Coloana Infinitului” transmite peste secole cinstirea jertfei eroilor neamului.

Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic prima zi, iar ca formă de machetare a fost folosită colița dantelată.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook