24 septembrie 2019

Colindul Leului

Trupa Zdob și Zdub vine cu o nouă piesă de pe următorul album – „Bestiarium”. „Colindul Leului” este o capodoperă plină de mister și sensuri, din patrimoniul folclorului românesc şi care l-a inspirat pe Mihai Gîncu (compozitor Zdob și Zdub) să creeze o melodie meditativă, presărată cu elemente muzicale africane. Albumul Bestiarium este lansat pe platformele digitale în octombrie 2019. În noiembrie are loc un turneu de 12 concerte live în orașe din România și la Chișinău.



De unde și cum a apărut leul în folclorul balcanic ramâne a fi o enigmă pentru etnologi și istoricieni. Dar se spune că toți oamenii se trag din Mama-Africa. O fi ajungând leul în Balcani ori ba, acest animal puternic rămâne un simbol forte în cultura noastră. Colindul leului este un rit muzical de inițiere a tinerilor băieți în viața matură. Junele a învins leul. Junele a învins frica. Prometeul balcanic a îmblânzit focul. Junele a devenit bărbat.

Mihai Gîncu (compozitor Zdob și Zdub, chitară bas) a declarat:

Mereu am fost pasionat de muzica etnică ale altor popoare, în special cea africană. Îmi place să împletesc stilurile muzicale, să mă joc cu ele, ca şi cum ar fi un puzzle. Melodia „Colindul Leului” este menită să inducă ascultătorul elevat în transă meditativă. E o muzică atmosferică, dacă vreți, chiar psihedelică.

 
Roman Iagupov (lider trupa Zdob și Zdub, voce) a completat:

Nu obosesc să repet că folclorul nostru autentic e o comoară nestemată, care mă va inspira mereu! Am fost uimit și amuzat de fantezia strămoșilor de pe aceste meleaguri, care au inventat fraza „Scoală, Leu, măi câine rău!”. E imposibil să nu te inspiri din aceste vorbe folclorice! Să nu ne plângem că suntem săraci ca națiune. Bogăția e chiar sub picioare: muzica, cultura, tradițiile, înțelepciunea predecesorilor noștri. În timpul filmărilor am comunicat „telepatic” cu Junele Kakilambe. El nu știe engleza, eu nu cunosc franceza. Dar ne-am înțeles fără cuvinte. O echipă de 10 oameni, toți pe aceeași undă, într-o atmosferă plină de misticism. În scurtele pauze am ascultat basme și legende maliene, povestite de Kakilambe, care m-a făcut să călătoresc imaginar pe continentul african. Aparent diferiți, totuși atât de apropiați și similari. Suntem cu toți din Malidova. Mulţumesc familiei Bejenaru din Văleni (Boonika și Boonelul) pentru ospitalitate și pentru adăpost în timpul filmărilor.

 
Corina Caireac (echipa de management Zdob și Zdub):

Știați că visele de pe joi spre vineri se împlinesc? E adevărat! Am visat un african cu plete lungi. Am dansat dansuri africane în acel vis. Și chiar a doua zi am văzut pe net o știre despre o trupă de artiști din Africa, care a venit cu un proiect cultural în Moldova. Era 11 noaptea. N-am ezitat să-l sun pe Roman și pe regizor la acea oră târzie ca să le zic entuziasmată că mi-a venit ideea de a filma un video pentru Colindul Leului. Știți senzația când pielea ți se face „găină”, de la imaginile venite în cap de undeva de sus, din cer. Așa a fost. Conceptul clipului a venit într-o secundă. Puzzle-ul a devenit un tot întreg armonios. Nici febra lui Kakilambe în timpul filmărilor, nici procedura anevoioasă a prelungirii vizelor, nici pana de autobuz în care am rămas blocată noaptea împreună cu Jenea cameramanul, nici barierele lingvistice cu malienii, nici acel epic incident, când un grup de protestatari politici au atacat trupa Tamala în centrul Chișinăului, nu au împiedicat ca videoclipul să fie făcut. Fiindcă așa a vrut Destinul. Mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect deosebit! Doresc recuperare grabnică lui Kakilambe după operația chirurgicală suferită recent și doresc prietenilor noștri din Mali să aibă libertatea de a călatori fără vize pe tot globul pământesc, să transmită vibrațiile pozitive ale muzicii africane în orice colț al lumii.

 
Trupa Zdob și Zdub aduce mulțumiri colegilor de breaslă – formația Tamala din Mali, pentru conservarea și promovarea muzicii tradiționale africane, care a inspirat și continuă să inspire întregul mapamond.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook