16 decembrie 2008

Colinde, colinde…

Miercuri, 24 decembrie 2008, de la ora 18:00, în studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii Române, are loc concertul „Colinde, colinde…”, susţinut de Corul „Preludiu”, dirijat de maestrul Voicu Enăchescu. În program sunt incluse colinde româneşti şi cântece de Crăciun din repertoriul internaţional.

De la apariţia sa şi până în prezent, Corul „Preludiu” a mers pe un drum ascendent. Mereu primenit, trecând de la statutul de cor de amatori la cel de formaţie profesionistă (1991), îşi aduce contribuţia la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România şi din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă, prin prospeţimea şi, în acelaşi timp, prin maturitatea sa. Secretul rezidă, desigur, în talentul şi muzicalitatea nativă a coriştilor, dublate de aprofundate studii muzicale, dar, fără îndoială, trebuie căutat şi în muzicalitatea, rafinamentul şi deosebitul simţ artistic al dirijorului.

Repertoriul Corului de cameră „Preludiu” este vast, cuprinzând peste 350 de lucrări de muzică preclasică, clasică şi romantică, colinde de Crăciun şi cântece religioase, muzică românească şi cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană, lucrări vocal-simfonice. Trebuie menţionat că toate aceste piese sunt interpretate în limba lor originară.

Corul a fost înfiinţat în anul 1972, iar în cei 35 de ani de activitate a realizat circa 250 de înregistrări radio şi TV, un disc „Electrecord” şi trei CD-uri („Colinde şi cântece de Crăciun”, „Muzica bizantină în cultura românească”, „Maeştri ai artei corale româneşti”). De la apariţia sa, a prezentat mai mult de 1.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 60 de turnee efectuate în 24 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje).

Corul de cameră „Preludiu” şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” (1995), „Premiul pentru excepţionalul program prezentat”, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook