9 decembrie 2008

Chihuahua de Beverly Hills

Vineri, 12 decembrie 2008, are premiera în România un nou film Disney, în asociere cu Mandeville Films / Smart Entertainment: „Chihuahua de Beverly Hills” („Beverly Hills Chihuahua”). Filmul combină umorul, distracţia şi mesajele pozitive, pentru a oferi o experienţă pe placul copiilor.


În comedia “Chihuahua de Beverly Hills”, Chloe (vocea lui Drew Barrymore), o căţeluşă Chihuahua din Beverly Hills care poartă ghetuţe şi coliere de diamante, se bucură atât de mult de viaţa ei luxoasă, încât abia dacă îl bagă în seamă pe Papi (vocea lui George Lopez), un Chihuahua îndrăgostit lulea de răsfăţata potaie. Însă când Chloe se rătăceşte în Mexic şi singurul care o poate ajuta să îşi găsească drumul spre casă este un ciobănesc german versat în ale străzii (vocea lui Andy Garcia), Papi trece graniţa şi, pentru a-şi salva iubirea adevărată, îşi uneşte forţele cu o echipă extrem de pestriţă: trei câini (vocile lui Placido Domingo, Luis Guzman şi Eddie “Piolin” Sotelo), doi oameni (Piper Perabo, Manolo Cardona), un şobolan şmecher (vocea lui Cheech Marin) şi o iguană nervoasă (vocea lui Paul Rodriguez).

O poveste despre cum să îţi găseşti eul adevărat şi să fii credincios locului de unde ai plecat, acest film de acţiune are în distribuţie şi actori: Jamie Lee Curtis, în rolul Mătuşii Viv; Jose Maria Yazpik, în rolul ticălosului Vasquez; Maury Sterling – Rafferty, Jesus Ochoa – ofiţerul Ramirez şi Eugenio Derbez – proprietarul de magazin.

Însă adevăratele vedete ale filmului sunt actorii canini, adorabili, impecabil dresaţi şi de faimă cu adevărat internaţională. În număr de peste 200, ei includ o mulţime de potăi şi o diversitate de rase: Doberman, Ciobănesc German, Chihuahua, Poodle, Mops, Buldog Franţuzesc, St. Bernard, Labrador şi Dachshund, ca să numim doar câţiva. Unii au fost găsiţi la adăposturi din Los Angeles şi Mexic, în timp ce alţii sunt câini bine dresaţi de la Hollywood.

Walt Disney Pictures prezintă “Chihuahua de Beverly Hills”, o producţie Mandeville Films/Smart Entertainment. Filmul este regizat de Raja Gosnell (“Yours, Mine and Ours,” “Scooby-Doo,” “Never Been Kissed”), după un scenariu de Analisa LaBianco
şi Jeff Bushell, pornind de la o idee de Jeff Bushell. Producătorii sunt David Hoberman, John Jacobs şi Todd Lieberman. Producător executiv este Steve Nicolaides.

Echipa din spatele camerelor de filmat îi include pe directorul de imagine Phil Méheux (“Casino Royale,” “The Mask of Zorro,” “Entrapment”), designer-ul de producţie Bill Boes (“Fantastic Four,” “Scooby-Doo”), designer-ul de costume Mariestela Fernández (“Before Night Falls,” “The Crime of Father Amaro”) şi supervizorul de efecte vizuale Michael McAlister (câştigător al Premiului Oscar pentru “Indiana Jones and the Temple of Doom”). O echipă formată din peste 60 dresori de animale a fost condusă de dresorul/coordonatorul Michael Alexander (“Eight Below,” “Night at the Museum”) de la Birds & Animals Unlimited. Distribuitorul filmului este Walt Disney Studios Motion Pictures.

“Chihuahua de Beverly Hills” începe când Vivian (Jamie Lee Curtis), devotata şi iubitoarea stăpână a lui Chloe, o aduce pe nepoata sa, Rachel (Piper Perabo), să îi îngrijească potaia cea răsfăţată cât timp ea este plecată într-o călătorie de afaceri. Însă când nepoata, uşor iresponsabilă şi fără prea multă tragere de inimă în rolul de îngrijitoare, pleacă spre Mexic într-o escapadă de un weekend, pregătită în ultima clipă, o ia “la remorcă” pe răsfăţata căţeluşă şi dezlănţuie astfel un adevărat haos. Chloe dispare, iar Rachel îi roagă pe grădinarul de încredere al lui Vivian, Sam (Manolo Cardona), şi devotatul său câine, Papi, să o ajute să o caute.

“Chloe trăieşte cu ideea că trebuie să ducă acea viaţă fiindcă o merită şi fiindcă acela este locul ei de drept,” spune regizorul Raja Gosnell. “Habar nu are care îi sunt originile, de unde provine ea, ca Chihuahua. Nu ştie nimic despre moştenirea ei mexicană.”

La polul opus, spune Gosnell, Papi este perfect conştient de rădăcinile sale şi are o identitate de sine foarte solidă. “El ştie ce vrea. E un mic Chihuahua mascul,” spune George Lopez, care îi “împrumută” vocea sa lui Papi. “Lucrează împreună cu grădinarul Sam, sapă gropi şi îl ajută. O vede pe frumoasa Chloe şi se îndrăgosteşte de ea. La început, când se văd prima dată, Papi este vrăjit,” continuă Lopez. “Recurge la toate trucurile lui de Chihuahua, se tăvăleşte prin praf şi îi aduce o lăcustă, sare peste prietenele ei şi “se dă” la ea într-un stil foarte macho. Când află că ea are probleme, transformă găsirea ei într-o adevărată misiune. Atunci iese în evidenţă latura lui romantică.”

Într-adevăr, Papi aproape devine centrul atenţiei, cu personalitatea lui charismatică şi stilul aparte de a o aborda pe Chloe. “E ca un nobil pornit într-o misiune de căutare – un fel de Romeo,” spune Gosnell. “O urmăreşte pe Chloe prin tot Mexicul. Nu se dă bătut până nu o găseşte.”

Producătorului David Hoberman de la Mandeville Films i-a plăcut ideea. “Am vrut să fac acest film fiindcă m-am gândit că are mesaje cu adevărat pozitive. De pildă, cum judecăm oamenii înainte să ajungem să îi cunoaştem; cum judecăm culturile înainte să apucăm să trăim în interiorul lor; şi cum ne găsim un ţel în viaţă. Este un film Disney minunat, fiindcă dezbate teme precum toleranţa, respectul de sine şi descoperirea adevăratului eu al fiecăruia dintre noi,” spune Hoberman. “Cred că darul cel mai frumos pe care îl poţi face publicului este să îi dai de gândit, să îl faci să discute. Mai mult decât atât, filmul este extrem de distractiv, te face să râzi şi să plângi.”

“Există o îndelungată tradiţie a filmelor cu câini vorbitori, fiindcă oricine are un câine ştie că acesta are propria personalitate,” spune scenaristul Jeff Bushell. Călătoria lui Chloe o face să îşi deschidă inima către Papi. “În timpul şederii sale în Mexic, Chloe renunţă în mod simbolic la rochiţa şi ghetuţele ei – dar şi la tot ceea ce credea că este,” explică Lieberman. “În final, poate să accepte un câine la care înainte nu s-ar fi uitat nici într-un milion de ani, fiindcă era adus de la un adăpost, nu era o rasă pură şi deci nu era de rangul ei.”

“Cred că publicul va fi surprins de dimensiunile acestui film. Este o aventură de proporţii,” spune Gosnell. “E o călătorie amplă, care străbate Mexicul, cu peisaje frumoase, locaţii uluitoare şi câini cu adevărat deosebiţi, pe care toată lumea îi va îndrăgi. Dar este un film cu suflet, făcut cu multă dragoste, şi cred că publicul va simţi acest lucru.”

Voci, oameni şi făpturi virtuale

Lucrând cu o distribuţie care include peste 200 de câini, şerpi, porumbei, coioţi, o pumă, un şobolan virtual şi o iguană de asemenea virtuală – şi, desigur, talentul actorilor umani – echipa care a realizat “Chihuahua de Beverly Hills” a avut o misiune destul de dificilă când a sosit momentul alegerii protagoniştilor.

“A fost foarte interesant cum am alcătuit distribuţia filmului, care este o combinaţie de animale şi oameni. De fapt, am distribuit simultan toate aceste roluri,” explică producătorul John Jacobs. “Ne-am gândit: “Cine ar fi un Sam perfect?” Şi apoi ne-am gândit: “Cine ar fi partenerul lui canin perfect? Cum ar lucra împreună?” Papi este demenţial de amuzant, e un câine de stradă foarte “cool” şi un partener extraordinar pentru Sam. Am vrut să găsim personaje care se oglindeau reciproc. Oamenii trebuiau să fie la fel de interesanţi ca şi animalele, iar animalele – la fel de “cool” ca şi oamenii. Ca urmare, i-am distribuit pe toţi în acelaşi timp.”

O echipă întreagă de actori talentaţi şi-au împrumutat vocile distribuţiei canine. După cum spune producătorul Todd Lieberman: “Ştiam că e important să găsim nume uşor de recunoscut pentru vocile animalelor.” Regizorul Raja Gosnell adaugă: “Avem o listă uluitoare de actori, cu toţii vedete de cinema, care devin vocile acestor câini. Dar n-a fost nevoie de prea mult efort ca să îi convingem să se implice. Toată lumea a reacţionat imediat ce a citit scenariul şi toţi au zis că nu este genul de film obişnuit cu câini care vorbesc.”

Lieberman spune că un element prioritar era atragerea unor talente care să susţină elementul mexican atât de important în acest film. Primul pe listă a fost George Lopez (“Swing Vote,” seria TV “George Lopez”), care a devenit vocea unui Chihuahua corcit, îndrăgostit lulea de Chloe, care îşi urmăreşte neobosit iubirea, la sud de graniţă. “Papi este probabil cel mai nostim personaj din tot filmul,” spune Hoberman. “Este un romantic incurabil, îndrăgostit nebuneşte de Chloe. Nu se sfieşte niciodată să îşi mărturisească iubirea pentru ea şi o face în moduri extrem de amuzante. El e tipul care probabil nu ar fi rămas niciodată “cu fata”, dar, datorită perseverenţei sale, reuşeşte totuşi să o cucerească, în final. George este foarte amuzant şi cred că am găsit cel mai potrivit Chihuahua care să lucreze cu el.”

Lopez adaugă: “Papi este ceva mai mare decât un Chihuahua obişnuit. E ceva mai masculin. Când aleargă, sare. Nu cred că am mai văzut vreodată un Chihuahua sărind ca un iepure. Papi nu seamănă deloc cu mine. E un câine romantic, dar are şi ceva “cultură de stradă” în el. Am şi eu aşa ceva, dar nu prea am romantism, aşa încât îl admir. Are o faţă extrem de expresivă, pe care am vrut s-o pun în valoare cât mai bine. Câinele face deja foarte multe pentru acest personaj, astfel încât eu am fost nevoit să fac eforturi mari ca să ţin pasul cu el, să îi dau ceea ce merita. A lucrat din greu în Mexic şi n-aş fi vrut să îl dezamăgesc. Am trei Chihuahua acasă, dar toţi trei la un loc nu sunt nici pe departe atât de fermecători ca Papi.”

Regizorul Gosnell mai lucrase cu actriţa Drew Barrymore (“Charlie’s Angels,” “50 First Dates”) la comedia de mare succes “Never Been Kissed” şi s-a gândit că ar fi vocea perfectă pentru Chloe. “I-am trimis scenariul şi mi-a răspuns imediat: “Hai s-o facem !”” Scenaristul Bushell a scris efectiv rolul lui Chloe gândindu-se la vocea lui Drew Barrymore. “Nu am vrut să fac din Chloe un personaj complet antipatic. Drew are o dulceaţă naturală şi o calitate complet aparte a vocii. Este unul dintre puţinii oameni care îi putea da personajului nostru această latură: să îl facă nesuferit, dar în acelaşi timp dulce şi adorabil.”

Barrymore, mare iubitoare de animale, a adăugat un element deosebit acestui personaj, spune Jacobs. “Când am văzut-o pe Drew citind rolul, Chloe a prins efectiv viaţă şi toată lumea s-a îndrăgostit pe loc de acest personaj. Barrymore adaugă: “A fost amuzant să joc rolul unui personaj care la început e cam snob şi cu nasul pe sus. Chloe crede că ştie totul despre viaţă, dar pe parcurs primeşte lecţii care o învaţă ce înseamnă umilinţa.”

Andy Garcia (“La Linea,” “Ocean’s Eleven”) a fost chemat pentru vocea lui Delgado, un ciobănesc german versat în ale străzii, fost câine poliţist, care îi dă “o labă de ajutoru” lui Chloe. Câinele, foarte demn şi devotat, tânjeşte după vremurile când lucra în poliţie. “Dacă ai fost o dată câine poliţist, rămâi toată viaţa câine poliţist,” spune Garcia. “Delgado are o inimă de aur, o latură nobilă şi plină de eroism şi nu poate să nu o ajute pe mica Chihuahua de acasă.” Garcia nu citise nici măcar un singur rând din scenariu înainte de a-l cunoaşte pe Samson, câinele căruia i-a împrumutat vocea pe marele ecran. “Am vrut să văd câinele, aşa că mi l-au adus acasă şi ne-am jucat împreună, ca doi câini,” spune Garcia. “I-am făcut nişte fotografii şi am încercat să pricep ce temperament are şi cum se mişcă.” Realizatorii filmului au fost de acord cu acest proces – şi cu acest actor. “Ce e nemaipomenit la Andy este că e absolut autentic,” spune Hoberman. “E ţâfnos, dur, macho – dar are şi mult umor.”

Hoberman spune că s-a produs un moment cu adevărat magic când Garcia şi Barrymore s-au întâlnit pentru o înregistrare. “Când i-am văzut pe amândoi în aceeaşi încăpere, interacţionând unul cu celălalt, a fost minunat. A fost o combinaţie perfectă.”

Edward James Olmos (“Stand and Deliver,” “Selena”) este vocea unui Doberman ameninţător pe nume El Diablo, câinele pe care ticălosul Vasquez îl pune să le ia urma lui Chloe şi Delgado. “Acest câine nu poate fi oprit – îi urmăreşte din Mexic până în Puerto Vallarta,” spune Gosnell. “Şi există în trecutul lui o poveste misterioasă, cu Delgado—când Delgado era câine poliţist, iar El Diablo era versiunea canină a unui infractor.”

Două făpturi virtuale, şobolanul Manuel şi iguana Chico, sunt integral animate pe computer, acest duet plin de culoare devenind aliatul lui Chloe şi Delgado. Vocile lor sunt asigurate de Cheech Marin (“Up in Smoke,” “Born in East L.A.”) şi Paul Rodriguez (“Ali,” “Bloodwork”). “Cheech şi Paul sunt Manuel şi Chico, doi ticăloşi adorabili şi foarte comici. Ei încearcă mereu să îi fure lui Chloe colierul de diamante. Împreună, sunt absolut irezistibili,” spune Hoberman.

Vocile celor trei câini care încearcă să o ajute pe Chloe în călătoria ei sunt “împrumutate” de Plácido Domingo (“La Traviata,” “Otello”), Luis Guzmán (“Humboldt Park,” “Yes Man”) şi Eddie “Piolin” Sotelo (“Piolín por la Mañana”).

Domingo îi împrumută vocea sa lui Monte, un lider Chihuahua care îi deschide ochii lui Chloe în privinţa culturii sale native. Guzmán este vocea unui Pit Bull irascibil, care învaţă ce înseamnă “acasă”. Iar Sotelo este vocea lui Rafa, un câine vagabond mexican cu o inimă de aur.

Pentru scenele de acţiune cu actori umani, realizatorii filmului au găsit întruchiparea perfectă a personajelor Rachel şi Sam în actriţa Piper Perabo (“The Prestige,” “Because I Said So”) şi o vedetă latino-americană în plină ascensiune, Manolo Cardona (“La Mujer de mi Hermano”). “Rachel este cel mai nepotrivit candidat pentru a avea grijă de acest câine. Abia dacă poate să aibă grijă de propria-i viaţă”, explică Gosnell. “Pare incapabilă să facă aceeaşi slujbă mai mult timp, nu pentru că nu ar fi isteaţă, nu pentru că nu ar avea o inimă bună, ci fiindcă este uşor debusolată. Rachel trăieşte în Beverly Hills, într-un soi de “bulă de sticlă”, cam la fel cum trăieşte şi Chloe. Încă nu a descoperit ce e important în viaţa ei, încă nu îşi dă seama că lipseşte ceva important.”

“Piper a fost prima noastră opţiune pentru rol,” spune Hoberman. “Ea aduce optimism şi energie pe platoul de filmare – şi nu numai. E o adevărată forţă în film.” “Rachel este puţin excentrică, distrată, poate uşor egocentrică,” spune Perabo. “Nu s-a maturizat cu adevărat încă şi nu ştie ce vrea să facă în viaţă. Nu prea e în stare să îşi poarte singură de grijă, deci îi e aproape imposibil să aibă grijă de oricine sau orice altceva.” “Piper a reuşit să insufle personajului suflet, aducând profunzime unui personaj care ar fi putut rămâne o simplă păpuşă de carton,” spune Gosnell.

“Sam este tipul cu picioarele pe pământ, dar toţi ceilalţi sunt ţicniţi,” râde Cardona. “Când treci graniţa pentru prima dată, ai parte de o experienţă uimitoare,” spune Cardona. “Rachel şi contactul ei cu această lume nouă fac parte din aventură. Când începi cu adevărat să încerci să accepţi şi alţi oameni, atunci ajungi să îţi trăieşti viaţa cu adevărat.”

Pentru rolul lui Vivian, mătuşa care pune în mişcare întreaga poveste fără să vrea, echipa a ales-o pe actriţa Jamie Lee Curtis (“True Lies,” “A Fish Called Wanda”). “Jamie are o energie uluitoare, nu numai în faţa camerei de filmat, ci tot timpul. Ea a făcut-o cu adevărat pe Viv să prindă viaţă,” spune Gosnell. “Personajul este puţin ţicnit – e o femeie care îi cumpără câinelui ei un colier de diamante. Iar Jamie joacă acest rol excentric cu mult farmec.”

Curtis a fost încântată să facă parte din acest proiect. “Mi-a plăcut grozav povestea şi m-am gândit că are toate elementele pe care mi le-aş dori de la un film de familie,” spune ea. “Ador câinii. Şi mi-a plăcut teribil Viv, cu energia ei şi dragostea pentru câinele ei. E un personaj amuzant şi puternic.”

José María Yazpik (“Las Vueltas del Citrillo,” “Only God Knows”) a fost distribuit în rolul ticălosului Vasquez. “E un actor incredibil,” spune Gosnell. “Arată foarte bine, ca un star de cinema. De obicei, joacă roluri principale, aşa că noi am avut mare noroc că a acceptat să joace acest. Cred că i-a plăcut ideea de a interpreta un personaj negativ, un “băiat rău”.”

Vasquez vrea să pună mâna pe Chloe fiindcă e convins că valorează o groază de bani – şi nu se va da în lături de la nimic ca să ajungă la ea. “José a reuşit să joace perfect acest personaj, care nu apare în prea multe scene, însă i-a insuflat un aer ameninţător şi foarte credibil,” spune Gosnell.

Distribuţia canină

Echipa care a realizat filmul a apelat la dresorul/coordonatorul de animale Mike Alexander (“Eight Below”) de la Birds & Animals Unlimited, pentru abilitatea lui de a obţine roluri veridice, convingătoare, din partea actorilor săi cu pene sau cu blană. Pentru personajele canine principale, realizatorii filmului şi-au dorit nişte “chipuri noi”. Alexander şi echipa lui au petrecut luni de zile căutând aceste vedete speciale. Unele dintre cele mai bogate resurse s-au dovedit a fi adăposturile pentru câini. Însuşi câinele Chihuahua care interpretează rolul canin principal, Papi, a fost salvat dintr-un asemenea adăpost. Alexander spune că urechile lui mari şi expresia nemaipomenită l-au atras spre acest metis, jumătate Chihuahua, jumătate câine vagabond. “I-am văzut fotografia pe Internet şi am sunat la adăpost. Ne-au spus că deja era de ceva vreme la ei.” Alexander a plecat imediat spre adăpost, dar când a ajuns acolo, centrul se închisese. “Căutaserăm atât de mult timp un asemenea câine, încât eram gata să îmi petrec toată noaptea în parcare, dacă era nevoie.” Din fericire, Alexander a reuşit să îl adopte pe “Rusco” pe loc, a doua zi de dimineaţă. De atunci, Rusco şi-a găsit un cămin permanent, la ferma de 3 hectare a dresorului său, în apropiere de L.A..

După cum spune producătorul John Jacobs: “Oamenii pot deveni foarte preocupaţi de puritatea rasei unui câine, când de fapt, asta chiar nu contează. Un câine grozav e un câine grozav! Dresorii au reuşit să dreseze perfect câinii găsiţi în adăposturi şi, după numai şase luni, ei şi-au jucat rolurile care nişte supervedete adevărate. Asta demonstrează cu adevărat că, dacă un câine are un cămin bun, poate să fie cel mai bun câine din lume.”

“Chihuahua de Beverly Hills” prezintă o distribuţie de câini cu adevărat internaţională şi o diversitate de rase — Doberman, Ciobănesc German, Chihuahua, Poodles, Mops, Bulldog Franţuzesc, St. Bernard, Labrador, Border Terrier, Dachshund, Boston Terrier, Yorkie, Beagle, Dalmaţian, Border Collie, Pomeranian, Bichon şi Pekinez. Unii au fost găsiţi în adăposturi din Los Angeles şi Mexic — dar alţii erau deja câini versaţi de la Hollywood. Jumătate dintre ei înţeleg spaniolă, jumătatea cealaltă – engleză. Pe lângă mai bine de 200 de câini, filmul prezintă multe alte animale, între care şerpi, porumbei, coioţi şi o pumă.

Regizorul Gosnell spune că recunoaşte valoarea colaborării cu animale adevărate. “Ce mă impresionează cu adevărat la aceste animale este sufletul pe care li-l citeşti în ochi. În lumea imaginilor generate pe computer, personajele pot să facă lucruri uimitoare, dar nu găseşti niciodată acest suflet. Cred că ăsta este elementul cel mai deosebit, atunci când lucrezi cu animale adevărate – chiar dacă nu fac nimic, ci doar stau undeva, au un suflet al lor şi poţi să simţi asta.”

Alexander recunoaşte că, la început, când a citit scenariul, a fost îngrijorat. “Este unul dintre cele mai bune scenarii pe care le-am citit de multă vreme, dar e incredibil de îndrăzneţ. De fiecare dată când mai dădeam o pagină, mă gândeam: “Mda, ăsta trebuie să fie gagul cel mai dificil din film”. Dar pe urmă dădeam încă o pagină, şi iar spuneam: “Nu, ăsta trebuie să fie gagul cel mai dificil din film.” Şi tot aşa, până la sfârşit.”

Alexander a apelat pentru acest proiect la cele mai bune talente din lume în materie de dresură de animale, adunând experţi din California de Sud, Florida, Montana, New Jersey, Virginia şi Nevada, Canada şi Mexic. Dresorii au folosit tehnici de repetiţie şi întărire pozitivă, care i-au impresionat pe realizatorii filmului. “A fost incredibil să îi urmărim la lucru pe Mike şi echipa lui,” spune producătorul John Jacobs. “Au un mod aparte de a încuraja câinii, iar aceştia reacţionează incredibil. N-am mai văzut niciodată aşa ceva.” Jamie Lee Curtis este de acord. “Există momente care chiar te lasă cu respiraţia tăiată,” spune ea.

Gosnell avea deja o oarecare experienţă în lucrul cu animalele, dar spune că acest film e complet diferit. “Traseul pe care îl străbat personajele este foarte uman. Au nevoi umane, visuri şi eşecuri. Pentru un film cu câini care vorbesc, este o poveste foarte umană. Personajele au sentimente, emoţii şi suflet de om – dar am avut mare grijă să nu exagerăm, să nu le transformăm în Super Câini. Este vorba de nişte câini adevăraţi, obişnuiţi, care fac chestii pe care orice câine adevărat, obişnuit, le-ar putea face.”

American Humane Association a fost prezentă în platourile de filmare, pentru a monitoriza toate scenele de acţiune din film în care apăreau animale, asigurând siguranţa actorilor canini – în special ţinând cont că filmările s-au derulat într-o vară toridă. Reprezentanţii şi dresorii AHA au urmărit atent fiecare câine din distribuţie, pentru a semnala din timp eventualele semne de supraîncălzire, şi le-au verificat periodic pernuţele labelor, pentru a stabili dacă nu s-au tocit excesiv.

După spusele lui Alexander, după ce filmările s-au încheiat, animalele aduse pentru acest film din diverse adăposturi – de la Rusco, câinele care a jucat rolul lui Papi, până la ciobănescul german care l-a interpretat pe Delgado sau numeroşii câini mexicani comunitari împrumutaţi de la un minunat adăpost din Mexic – s-au întors acasă împreună cu dresorii lor de la Birds & Animals Unlimited. De asemenea, au fost şi cazuri în care unele animale au fost adoptate de membri ai distribuţiei sau echipei de filmare, ori au fost luate de alte familii iubitoare, dornice să le adopte.

În locaţie, cu câinii

Filmările în locaţie într-o ţară străină au impus o colaborare strânsă între realizatorii filmului, departamentul de creaţie şi dresorii animalelor, pentru a transpune pe marele ecran viziunea regizorului Raja Gosnell.

“Prima chestie este autenticitatea,” explică producătorul executiv Steve Nicolaides. “Este un film de tip odisee, care se derulează pe un traseu – o călătorie care ne poartă prin diverse zone geografice şi ne oferă diverse lecţii de viaţă. Ca urmare, aveam nevoie de diverse tipuri de peisaje, de la junglă şi râu pănă la plajă. Aveam nevoie de spaţii mari, pentru a ne putea construi decorurile.”

Filmul este realizat în mai multe locaţii din Puerto Vallarta, Guadalajara şi din împrejurimi, în Jalisco, în apropiere de Hermosillo, în deşertul Sonora şi în Mexico City — beneficiind la maximum de diversitatea şi frumuseţea peisajului mexican, dar şi de splendoarea şi istoria oraşelor sale. Mai multe locaţii din “Beverly Hills” – inclusiv interiorul şi curtea din spate a vilei mătuşii Viv, precum şi un restaurant extrem de select – au fost în realitate filmate în locaţie, în Puerto Vallarta.

“Filmul este în mare măsură o scrisoare de dragoste pentru Mexic,” spune Curtis. “Mexicanii s-au dovedit a fi unii dintre cei mai calzi şi mai amabili oameni cu care ţi-ai putea dori să colaborezi vreodată. A fost un adevărat privilegiu să lucrăm acolo, cu ei.”

Vocile actorilor

Andy Garcia (Delgado) a fost premiat pentru munca sa ca actor, dar şi ca producător, regizor şi compozitor/muzician.

Palmaresul său recent de film include “Smokin’ Aces,” “Modigliani,” pentru care a fost şi producător executiv, şi “Twisted.” În plus, Garcia s-a alăturat unei distribuţii de mari vedete în remake-ul de mare succes al lui Steven Soderbergh, “Ocean’s Eleven,” urmat de “Ocean’s Twelve” şi “Ocean’s Thirteen.”

A fost nominalizat la Oscar şi Globul de Aur pentru “Cel mai bun actor” cu rolul său din “The Godfather: Part III.” A fost nominalizat la Premiul Emmy şi pentru a doua oară la Globul de Aur, pentru întruchiparea legendarului trompetist cubanez Arturo Sandoval, în biopic-ul realizat de HBO în 2000, “For Love or Country: The Arturo Sandoval Story.” Ca producător executiv al acestui film de televiziune, Garcia a fost din nou nominalizat la Premiul Emmy, pentru “Cel mai remarcabil film de televiziune”. Filmul a fost de asemenea nominalizat la Globul de Aur pentru “Cea mai bună miniserie sau film de televiziune”. În plus, Garcia a produs coloana sonoră şi partitura premiată cu Emmy a acestui film.

Garcia are o Stea pe Hollywood Walk of Fame, a primit un Premiu Star of the Year din partea National Association of Theater Owners, Premiul PRISM, Premiul Fundaţiei Universităţii Harvard şi Premiul Moştenirii Hispanice pentru Arte. În 2005, Fundaţia contra Cancerului UCLA Johnson i-a acordat lui Premiul Umanitar Gil Nickel. A primit cel mai înalt premiu Indie Producer pentru “Contribuiţie remarcabilă la lumea filmului”, iar ALMA Awards i-a oferit Premiul “Anthony Quinn” pentru Excelenţă în Film. În 2007, Garcia a fost ales Entertainer-ul Anului în cadrul Vision Awards şi a fost preşedinte onorific şi prezentator al serii de deschidere a Festivalului de Film LA.

Drew Barrymore (Chloe) este o actriţă îndrăgită de publicul de film de aproape trei decenii. În spatele camerelor de filmat, se bucură de succes ca producător, având propria sa companie de producţie, Flower Films, care a realizat mari succese precum “Never Been Kissed,” “Charlie’s Angels” şi “50 First Dates.” Pe lângă munca de producător de film, Barrymore a jucat alături de Cameron Diaz şi Lucy Liu în ambele filme “Charlie’s Angels” şi “Charlie’s Angels: Full Throttle,” care au acumulat încasări de peste o jumătate de miliard de dolari la nivel mondial. A fost apreciată de critici şi public pentru rolurile sale într-o multitudine de comedii romantice, între care: “Music and Lyrics,” alături de Hugh Grant; “Fever Pitch,” alături de Jimmy Fallon, în regia fraţilor Farrelly; şi “50 First Dates,” alături de Adam Sandler. Palmaresul ei recent de film mai include: satira biografică foarte apreciată a lui George Clooney, “Confessions of a Dangerous Mind”, cu Sam Rockwell; filmul lui Penny Marshall “Riding in Cars with Boys”; “Never Been Kissed”, care a marcat debutul lui Barrymore ca producătoare; “Home Fries” alături de Luke Wilson; şi comedia de uriaş succes “The Wedding Singer”, unde apare alături de Adam Sandler.

Drew Barrymore şi-a făcut debutul în film la vârsta de 5 ani, în thriller-ul SF “Altered States”. Dar rolul care a propulsat-o spre statutul de vedetă a fost precocea Gertie, în filmul blockbuster al lui Steven Spielberg din 1982, “E.T.: The Extra-Terrestrial”.

George Lopez (Papi) este unul dintre cele mai mari talente comice, îndrăgit deopotrivă de critici şi de publicul spectator, pentru rolurile sale din televiziune şi cinema. Având şi un program foarte activ ca stand-up comedian, Lopez continuă să umple sălile în turnee făcute peste tot în SUA. A apărut în această vară în comedia “Swing Vote”, alături de Kevin Costner, Dennis Hopper, Nathan Lane, Kelsey Grammer şi Stanley Tucci. Alte roluri importante ale sale pe marele ecran au fost în filmul lui Mark Pellington “Henry Poole Is Here”, care a avut premiera la Festivalul de Film Sundance 2008; “Balls of Fury”, alături de Christopher Walken şi Dan Fogler; în filmul lui Robert Rodriguez, “The Adventures of Shark Boy and Lava Girl”; în producţia HBO “Fidel”; şi în filmul Wonderful World of Disney Christmas, “Naughty or Nice.”

Cântăreţul de operă Placido Domingo (Monte) se bucură de o faimă internaţională ca interpret, dirijor şi personalitate artistică. A interpretat 124 roluri – mai multe decât oricare alt tenor din istoria muzicii. A cântat în toate marile Opere ale lumii şi a realizat peste 100 înregistrări audio (câştigând 11 Premii Grammy), peste 50 înregistrări video şi trei filme lansate în cinematografe: “La Traviata,” “Otello” şi “Carmen”. Peste un miliard de persoane din 117 ţări au văzut transmisia lui în direct cu “Tosca”, realizată în locaţii autentice din Roma. Domingo a dirijat la Vienna Staatsoper, Metropolitan Opera şi Covent Garden; a condus orchestre simfonice, între care Filarmonica din Berlin şi din Chicago. În 2000, a devenit directorul artistic al Operei din Los Angeles, continuându-şi implicarea în această companie, începută o dată cu înfiinţarea sa, în 1986; a fost numit Director General în 2003. În ultimii câţiva ani, Domingo a devenit unul dintre cei mai premiaţi şi mai decoraţi artişti contemporani, primind numeroase distincţii, între care: Comandor al Legiunii de Onoare a Franţei – o decoraţie conferită foarte rar unei persoane care nu este cetăţean francez; Cavaler Onorific al Imperiului Britanic; are un doctorat onorific acordat de Universitatea Oxford din Anglia; şi a primit cea mai înaltă decoraţie din Statele Unite, Medalia Libertăţii.

Personajele umane

Piper Perabo (Rachel Ashe) este una dintre cele mai talentate şi mai flexibile actriţe care lucrează în prezent. În mai 2008, şi-a făcut debutul pe scenă în controversata piesă a lui Neil Labute “Reasons to be Pretty,” în regia lui Terry Kinney, avându-i ca parteneri pe Alison Pill, Thomas Sadoski şi Pablo Schreiber.
Palmaresul cinematografic recent al lui Perabo include filmul lui Adam Shankman “Cheaper by the Dozen 2,” în care reia rolul fiicei mai mari a lui Steve Martin şi Bonnie Hunt; comedia romantică “Imagine Me & You”, cu Lena Heady şi Matthew Goode; drama poliţistă “10th & Wolf ”, avându-i ca parteneri de distribuţie pe James Marsden şi Dennis Hopper. Şi-a făcut debutul în cinema cu filmul “White Boyz,” după un scenariu de Danny Hoch. A jucat şi în “Coyote Ugly.”

Jamie Lee Curtis (Mătuşa Viv) şi-a demonstrat măiestria ca actriţă cu numeroase roluri în filme celebre, cum ar fi blockbuster-ul “True Lies” cu care, jucând alături de Arnold Schwarzenegger, a câştigat un Glob de Aur şi un American Comedy Award; “Trading Places”, alături de Eddie Murphy şi Dan Aykroyd, pentru care a câştigat Premiul BAFTA pentru “Cea mai bună actriţă într-un rol secundar”.

Jamie Lee Curtis a mai jucat în comedia de familie “Christmas with the Kranks”, cu Tim Allen. A cucerit publicul cu rolul ei nominalizat la Globul de Aur, în filmul Disney “Freaky Friday,” unde apare alături de Mark Harmon şi Lindsay Lohan. A mai jucat în drama “The Tailor of Panama”, alături de Pierce Brosnan şi Geoffrey Rush; în “Halloween: H20,” continuarea filmului de acum 20 de ani, “Halloween,” care a adus-o în atenţia publicului din întreaga lume. Alte roluri memorabile a jucat în filme precum “A Fish Called Wanda,” pentru care a fost nominalizată la Premiul BAFTA şi Globul de Aur; “Fierce Creatures”; “Virus”; “Dominick and Eugene”; “Blue Steel”; “My Girl”; “My Girl II”; “Forever Young”; “Mother’s Boys”; “House Arrest” şi “Love Letters”.

Regizorul Raja Gosnell şi-a început cariera ca editor, montând filme blockbuster precum “Home Alone”, “Pretty Woman” şi “Mrs. Doubtfire”, printre multe altele. Când John Hughes a sugerat ca Gosnell să se ocupe de “Home Alone 3”, talentatul editor şi-a îndeplinit cu succes noul rol de regizor. De atunci, a mai regizat “Never Been Kissed”, “Big Momma’s House”, filmele de mare succes “Scooby-Doo” şi “Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed” şi, recent, comedia “Yours, Mine and Ours.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook