25 iunie 2009

Cesaria Evora revine la Bucureşti

Cesaria Evora susţine un concert extraordinar la Bucureşti, la Sala Palatului, pe data de 1 octombrie 2009, de la ora 20:00. Supranumită „Diva desculţă” (datorită apariţiilor pe scenă în picioarele goale), Cesaria Evora este cea mai cunoscută cântăreaţă de morna, un melanj între fado portughez şi blues. Vocea ei nostalgică poartă amprenta parfumului uluitor al Insulelelor Capului Verde, multă vreme un pilon al comerţului cu sclavi şi sărăciei: durere, pasiune, arşiţă, exotism.


S-a născut în Mindelo, în insula Sao Vincente, Capul Verde, pe 27 august 1941. Copilăria Cesariei nu a fost una fericită. Şi-a pierdut tatăl la vârsta de 7 ani. Îşi petrece mare parte din primii anii din viaţă sub îngrijirea bunicii şi este educată de călugăriţe. Duminicile cânta în piaţa publică, acompaniată de fratele său Lela la saxofon.

La 20 ani se îndrăgosteşte de Eduardo, un marinar din Capul Verde, şi el muzician, care o introduce în lumea stilurilor muzicale tradiţionale, coladeiras şi mornas – cântece melancolice, de tristeţe şi dor. Tot Eduardo o ajută să fie difuzată pe postul de radio local, Radio Mindela. Începe să cânte în localuri şi hoteluri. Îşi perfecţionează vocea, devine „Regina Mornas” în Capul Verde, dar rămâne relativ necunoscută la nivel internaţional.

În ciuda popularităţii crescânde, situaţia ei materială rămâne extrem de precară, în contextul crizei economice acute resimţită de întreaga populaţie după proclamarea independenţei Statului Insulelor Capului Verde. Renunţă la muzică timp de 10 ani şi se luptă cu alcoolismul în ceea ce ea descrie ca fiind „perioada neagră” a vieţii ei.

În 1987, încurajată de Bana, reputat muzician reputat şi filantrop, exilat din Capul Verde în Portugalia, susţine concerte în Portugalia. Cariera ei reîncepe să prindă contur. Jose Da Silva, francez originar din Capul Verde, care avea să-i devină ulterior mentor şi producător oficial, o invită la Paris, unde înregistrează albumul „ La Diva Aux Pieds Nus” (Diva Desculţă) în 1988. Îi urmează „Mar Azul” în 1991, cu ecouri foarte bune în presă, dar marele succes vine o dată cu albumul „Miss Perfumado”, lansat în 1992. Piesa “Sodade” devine primul ei hit internaţional. Termenul portughez „saudade”, caracteristic muzicii din Capul Verde, este asemănător „dorului” românesc; foarte greu de tradus, cuprinde o varietate de emoţii – dor de casă, nostalgie, melancolie, tristeţe, regret. Albumul îi aduce respectul criticilor, propulsând-o cu o viteză ameţitoare la statutul de star internaţional, la vârsta de 51 de ani.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook