9 iulie 2007

Ce este o carte bună?

Pe piaţă sunt o mulţime de cărţi, atât de multe, încât uneori devine dificil să alegi. Bineînţeles, fiecare îşi doreşte să citească o carte bună. Dar oare ce este o carte „bună”? Pentru multe cărţi ne ghidăm în această apreciere după părerile criticilor sau ale opiniei publice. Uneori dăm prea multă greutate, în aprecierea unei cărţi, bazându-ne pe celebritatea autorului, chiar dacă nu ştim mai nimic despre el (să nu uităm că un scriitor bun poate scrie si cărţi proaste). Totuşi, în cele din urmă, contează doar dacă o anumită carte îţi place ţie personal. Orice apreciere este relativă la sine, altfel este o însuşire a părerii altuia.

Nu spun că părerile altora, mai ales ale unor oameni „citiţi”, nu sunt importante. Ele au menirea de a trezi interesul, de a arăta posibile căi de urmat, de a revela nuanţe mai greu perceptibile. Rolul lor trebuie însă să se oprească undeva în apropierea noastră. Părerile altora trebuie digerate, indiferent ce autoritate are sursa lor, şi abia apoi însuşite într-un mod personal.

Revenind la întrebare, chiar dacă aprecierea este relativă, cred că există un element comun, relativ şi el. Consider că o carte bună este o carte care te face să gândeşti. Nu contează dacă eşti sau nu de acord cu cele citite, ci doar să-ţi stimuleze gândirea şi creativitatea. De remarcat că, după acest principiu, o carte bună nu îşi impune ideile, ci lasă cititorului libertatea alegerii. Cu cât mai înalt este zborul gândurilor, cu atât mai bună este cartea. Pentru tine.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 47 voturi
Încarc...

21 thoughts on "Ce este o carte bună?"

  1. Cristina spune:

    O carte buna ? Pai daca ne luam dupa parerile criticilor de literatura vom descoperi multe carti geniale dar pe care sa nu le intelegem sau sa nu ne placa….desigur,ei sunt cei mai avizati in materie..
    E o problema de gusturi si personalitati,fiecare isi alege cartea preferata in functie de personalitatea proprie…
    pentru mine clasicii raman de neegalat,tot ceea ce s-a scris in modernism nu cred ca ii egaleaza ca adancime si valoare….
    Cartile considerate de mine ca fiind bune sunt multe..acum citesc „Neamul Soimarestilor ” si imi place….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook