8 februarie 2018

Ce aflăm despre empatie şi moralitate studiind alte primate

Duminică, 11 februarie 2018, la ora 17:00, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, unul dintre cei mai importanți cercetători din lume în domeniul primatologiei, Frans de Waal, intră în dialog via Skype cu etologul Carmen Strungaru (Facultatea de Biologie, Universitatea din București) și cu profesorul de biologie Anca Bontaș. Care este izvorul moralității și ce transformări a suferit aceasta pe parcursul evoluției? Este simțul moral apanajul omului sau e prezent şi la speciile de maimuțe cu care ne înrudim?



Frans de Waal este autorul lucrării „Bonobo și ateul. În căutarea umanismului printre primate” a fost publicată recent în colecția de știință a Editurii Humanitas.

Instinctele noastre au fost văzute, de-a lungul timpului, ca fiind asemănătoare cu cele ale cimpanzeilor. În ultimii patruzeci de ani însă, etologii au reușit să studieze comportamentul maimuțelor bonobo. Văzuți din noua perspectivă, oamenii sunt niște primate bipolare. Suntem o specie condusă de concurențialitate și agresivitate care trebuie să fie ținute în frâu, cum sugerează behaviorismul criticat de Frans de Waal, sau una care își poate construi moralitatea prin empatie, reciprocitate și cooperare?

Cea mai apropiată rudă a oamenilor dintre primate, bonobo, înclină balanța spre a doua variantă. Agresivitatea este mult mai redusă în grupurile matriarhale în care sunt organizate maimuțele bonobo, decât în cele ale cimpanzeilor, conduse de masculii alpha. Libidoul lor iese din tiparele reproducerii, sexualitatea fiind un element important în rezolvarea conflictelor sau în întărirea relațiilor din interiorul grupului sau între grupuri care intră în contact.

În „Bonobo și ateul”, Frans de Waal folosește cunoștințele dobândite în zeci de ani de cercetare a primatelor in general, și a speciei bonobo în particular, pentru a aprofunda cu ochiul fin al eseistului cultural, versat în istoria artei și în filozofie, probleme fundamentale ale naturii umane. Pentru a ne înţelege mai bine condiţia, autorul ne propune să renunțăm la perspectiva antropocentrista și să privim nepărtinitor la primatele atât de apropiate nouă și la ce ne pot spune ele despre empatie, emoții, etică și religie.

Revista Nature notează:

În încercarea de a prezenta cât mai limpede evoluția empatiei umane, de Waal îmbină, cu mare finețe, cercetarea biologică de cea mai înaltă calitate cu observații filozofice pline de îndrăzneală și originalitate.

Întâlnirea face pare din seria de evenimentele dedicate „Zilelor Evoluției“, găzduite de Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ și de Librăria Humanitas de la Cișmigiu și organizate de Asociația Secular-Umanistă din România în parteneriat cu Editura Humanitas și cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“.

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook