25 septembrie 2012

Cartea „Oasi di sabbia” de Valeriu Butulescu premiată la Torino

Asociaţia culturală pentru promovarea culturii filozofice şi spirituale „Il Mondo delle Idee” din Torino a decis acordarea unui Premiu special scriitorului Valeriu Butulescu „pentru complexa sa operă aforistică reprezentată în Italia prin cartea „Oasi di sabbia”. Totodată, volumul „Oasi di sabbia” a primit şi laurii Festivalului internaţional de aforism de la Torino. Laureaţii din acest an sunt, în ordinea decisă de juriu, scriitorii Jerzy Majewski (Polonia), Valeriu Butulescu (România), Jan Sobotka (Republica Cehă) şi Yahia Lababidi (Statele Unite ale Americii).



Aşa cum titrează presa de limbă italiană, distincţia acordată la Torino reprezintă cel mai valoros premiu acordat în Italia pentru aforisme. Cităm:

Această importantă recunoaştere atestă valoarea literară deosebită a cărţii şi a autorului, unul dintre cei mai mari reprezentanţi ai aforisticii contemporane. Valeriu Butulescu este poet, dramaturg, prozator, traducător, autor de aforisme, jurnalist şi om politic român, fiind considerat de criticii literari drept un scriitor contempran important al României şi unul dintre cei mai importanţi autori de aforisme din lume. A publicat 50 de volume de teatru, poezie, aforisme, eseuri şi traduceri. Aforismele sale au fost traduse în peste 40 de limbi, fiind distinse cu numeroase şi prestigioase premii.

„Oasi di sabbia” este o carte de o profunzime tulburătoare. Fiecare aforism trezeşte o emoţie imediată; are o sobrietate proprie, o ironie şi o sagacitate care încântă şi fascinează. Autorul are capacitatea introspectivă de a sintetiza, de a pătrunde în miezul lucrurilor. Valeriu Butulescu surprinde prin imprevizibilitatea mesajului său direct şi accesibil, cu frazele sale care conţin în ele atât de mult.

De-a lungul ultimului deceniu, lui Valeriu Butulescu i s-au publicat două volume în limba italiană: „Aforismi”, Editura „Agora” din Feltre–Belluno, 2002 (traducere de Giocondina Toigo şi Aurelia de Bacco) şi „Oasi di sabbia”, Editura „Genesi” din Torino, 2011 (traducere de Alina Breje).

Aforismele sale pot fi regăsite în prestigioase reviste de cultură din Roma şi Milano, dar şi pe internet, unde, în limba italiană, scriitorul este menţionat în circa 6500 de pagini.

Citatepedia.net conţine câteva sute de aforisme ale acestui autor în limba italiană, inclusiv o consistentă serie inedită, tradusă de Simona Enache.

În ultimul an Valeriu Butulescu a primit importante premii literare la Belgrad (Serbia), Sarajevo (Bosnia Herţegovina), Cracovia (Polonia), dar şi în România, la festivalurile de teatru, sau din partea Uniunii Scriitorilor (Filiala Sibiu).

SlabAcceptabilOKBunExcelent 13 voturi
Încarc...

One thought on "Cartea „Oasi di sabbia” de Valeriu Butulescu premiată la Torino"

  1. Simona Enache spune:

    Felicitări pentru premiu! Mult succes în continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook