29 august 2014

Camera groazei

„Camera groazei” („The Keeper of Lost Causes” / „Kvinden i buret”) este un thriller psihologic scandinav, adaptat de scenaristul filmului „The Girl with a Dragon Tattoo”, după romanul best seller omonim scris de Jussi Adler-Olsen în 2007. În 2013 „Camera groazei” a fost pe locul 1 în box office-ul din Danemarca, iar din 29 august 2014 este distribuit şi pe ecranele românești.



Titlul original, „Kvinden i buret”, se traduce prin „Femeia în cuşcă”, dar opţiunea pentru titlul internaţional – „The Keeper of Lost Causes” – este justificată (deşi americanizează) de faptul că locul central este ocupat de drama poliţistului, care reuşeşte să găsească drumul spre lumină rezolvând dramele altora.

Filmul este o realizare reuşită (fără să fie o capodoperă), deşi mi s-a părut destul de previzibil din cauza clişeelor şi prin rezolvarea conflictului dintre bine şi rău. Însă poate fi urmărit cu interes, are tensiune bine dozată, şi, surprinzător poate, am agreat în mod deosebit coloana sonoră. Înţeleg că acesta este doar prima peliculă dintr-o serie ce va avea în atenţie activitatea Departamentului Q, cel care se ocupă de cazuri nerezolvate.

Jocul actorilor este excelent (transformarea fizică suportată de Sonja Richter este notabilă), mi-a plăcut foarte mult atmosfera, asociată cu lipsa de culoare pe ecran – există câteva secvenţe care au culori vii, iar acestea se referă la evenimente petrecute… „înainte” de tot.

Dacă ar fi să găsesc un singur cuvânt de caracterizare, aş vorbi de „eficienţă” – nicio scenă nu a părut în plus (deşi au fost câteva destul de greu de privit), şi mi-au părut o soluţie foarte bună flashback-urile realizate în slow motion şi fără cuvinte, în care se lămureau detaliile din trecut necesare pentru înţelegerea acţiunii, odată ce detectivii reuşeau să mai dezlege încă un nod al intrigii.

Camera groazei

„Camera groazei” spune povestea unui detectiv de poliție și a asistentului său, transferați la nou înființatul Departament Q, o secțiune care ar trebui să sorteze cazurile vechi, rămase nerezolvate ani de zile.

Deși misiunea lor este doar de a lua în evidență dosarele, cei doi se implică în rezolvarea unuia dintre cazuri: o presupusă sinucidere, din urmă cu cinci ani, a unei femei, politician celebru, dispărute de la bordul unui feribot, pe mare. Dosarul a fost clasat “sinucidere”, singurul martor fiind fratele victimei, o persoană cu handicap mental.

Cei doi polițiști nu se mulțumesc cu verdicitul sinuciderii și declanșază o investigație care îi duce dincolo de fațada lumii bune din țările scandinave.

„Camera groazei” este regizat de Mikkel Nørgaard, iar rolurile principale sunt interpretate de Nikolaj Lie Kaas (Carl), Fares Fares (Assad) şi Sonia Richter (Merete). Scenariul este adaptat de Nikolaj Arcel (care a lucrat şi la „The Girl with a Dragon Tattoo”).

Regizorul Mikkel Nørgaard (40 de ani) spune despre filmul său că “este o poveste despre partea întunecată a vieţii, despre ce se întâmplă când nu poţi să te desparţi de trecut şi acesta te macină pe dinăuntru.” Acesta explică: “La prima vedere, este povestea unei femei care a dispărut în urmă cu cinci ani şi a celui care în zilele noastre trebuie să afle ce s-a întâmplat de fapt atunci. Dar, mai presus de asta, este o poveste care dezvăluie cum gestionăm noi lucrurile oribile care ni se întâmplă de-a lungul vieţii, unii dintre noi fiind în stare să le depăşim, alţii nu. Este un thriller care explorează, într-o manieră care acum poate părea demodată, ce înseamnă să fii om. Explorează temerile noastre, vinovăţiile, ruşinea şi cum reuşim le depăşim pe toate acestea.”

“În Danemarca, curentul Dogma a avut o influenţă foarte mare asupra felului în care se spun poveştile”, spune Mikkel Nørgaard. “Cu acest film am vrut să stăpânesc imaginea ca fiind cel mai puternic instrument pentru a crea un univers. Am vrut să conduc spectatorii prin tenebrele întunecoase ale acestei poveşti şi înapoi la lumină, numai prin intermediul camerei, sunetului şi muzicii. Ceea ce Hitchcock ar fi numit cinema pur. Dar am vrut să fac asta în manieră europeană.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook