20 februarie 2009

Calea samuraiului astăzi

Calea samuraiului astăziLa Humanitas Multimedia a apărut pe dublu CD audiobook-ul „Calea samuraiului astăzi” de Yukio Mishima, în lectura lui Constantin Codrescu.

Yukio Mishima spunea: „Viaţa nu durează decât o clipă. Trebuie să o trăieşti făcând ceea ce îţi place. În această lume trecătoare ca un vis, să trăieşti în mizerie făcând ceea ce îţi displace e curată nebunie.”

Un fragment audio:



Cezar Paul-Bădescu a scris despre autor şi audiobook:

La prima vedere, Yukio Mishima e un Cioran nipon. Scriitorul japonez pune lumea de astăzi în faţa unei oglinzi care îi arată cât de strâmbă a ajuns şi invocă la tot pasul moartea şi sinuciderea. Mishima are însă cu totul alte resorturi decât Cioran în a face apel la moarte: cel care îi călăuzeşte gândirea, oglinda de care vorbeam mai sus, e tradiţionalul cod al samurailor, Hagakure.
„Calea samuraiului astăzi” este o carte a morţii, menită să te împace cu perspectiva propriului sfârşit. Pentru un samurai, totul stă sub semnul onoarei, iar tăria de caracter trebuie să călăuzească omul şi în acţiune, şi în iubire. Desigur, aceste lucruri sunt străine lumii în care trăim, dar poate că, ascultându-l pe Mishima prin vocea caldă şi gravă a actorului Constantin Codrescu, vom reuşi să ne oprim puţin din goana bezmetică în care suntem antrenaţi, să ne mai gândim şi la altceva.

Actorul Constantin Codrescu a mărturisit:

Încerc să mă desprind de tulburătoarea stare pe care „Calea samuraiului” mi-a provocat-o atunci când am citit-o; dar mai ales atunci când aplecându-mă cu atenţie asupra fiecărui rând, cu ocazia fericită a imprimării acestui audiobook, în urma invitaţiei editurii Humanitas Multimedia, am descoperit un spaţiu incredibil, oameni care trăiesc şi mor demni în lumina lui Soare Răsare. Oameni cu suflet frumos, purtând în egală măsură cumpăna vieţii şi a morţii, acceptând nu cu resemnare, ci în deplină înţelegere şi înţelepciune destinul unui mare popor. O ţară unică, o morală unică, o carte unică.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook