23 decembrie 2014

Bulevardele de centură

Bulevardele de centurăEditura Polirom a publicat recent cartea „Bulevardele de centură„, a scriitorului francez Patrick Modiano, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din anul 2014, în traducerea din limba franceză semnată de Livia Storescu.

În romanul „Bulevardele de centură” (publicat pentru prima dată în 1972), Serge Alexandre, care este naratorul, se află în căutarea tatălui, personaj fantomatic care apăruse pentru scurt timp în viaţa lui în adolescenţă şi care încercase să-l omoare, împingându-l pe şine într-o staţie de metrou. Au trecut zece ani de atunci. În vremurile tulburi ale Ocupaţiei, Serge îşi regăseşte tatăl în mijlocul unui grup obscur de la hanul Clos-Foucre, dintr-un sat de la marginea pădurii Fontainebleau. Toţi acei indivizi erau implicaţi în publicarea unui jurnal de denunţ şi şantaj. Mai mult decât atât, tatăl poartă un alt nume şi nu-şi recunoaşte presupusul fiu. Oare totul s-a petrecut doar în închipuirea tânărului? Va reuşi el să-şi salveze părintele, un evreu deloc îngrijorat de riscurile la care se expune, de legăturile pe care le are?

„Păşisem îndărăt de-a lungul vremii ca să te regăsesc şi să merg pe urmele tale. În ce an eram? În ce epocă? În care viaţa? Prin ce minune te cunoscusem când nu-mi erai încă tată? De ce mă necăjisem atâta când un cântăreţ spunea o «poveste evreiască», într-un cabaret care mirosea a lipan şi a piele argăsită, în faţa unor clienţi ciudaţi? De ce voisem, aşa de curând, să mă socot fiul tău?” (Patrick Modiano)

În recenzia din Liberation se arată: „Eroii lui Modiano lasă în urmă constrângerile mediului lor social. Ei se află într-o eternă căutare a identităţii şi evoluează la jumătatea drumului dintre două lumi, între întuneric şi lumină, viaţa publică şi destinul la care visează.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook