12 mai 2014

Borgman

„Borgman” este un thriller horror cu tentă de umor negru, regizat de olandezul Alex van Warmerdam, despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din partea superioară a societăţii, transformând-o imediat într-un adevărat coşmar. Selecționat în Competiţia Oficială Cannes 2013, și menţionat ca „una din surprizele competiţiei”, „Borgman” rulează în cinematografele din România, din 16 mai 2014.



„Atenţie! acest film nu este ceea ce v-aţi aştepta!” – aşa începe textul de prezentare a lui „Borgman” de pe pagina Festivalului de anul trecut. De altfel, „Borgman” este prima peliculă olandeză selectată în Competiţia Cannes în ultimii 38 de ani (din 1975), precum şi reprezentantul Olandei la Oscar-urile 2014, la secţiunea Cel mai bun film străin. În 1998, regizorul Alex van Warmerdam a mai participat la Un Certain Regard cu cel de-al patrulea film al său, „Little Tony”.

Alex van Warmerdam a fost adesea comparat cu regizori ca Buñuel, Tati şi Aki Kaurismäki pentru universul absurd şi unic din filmele sale. „Borgman” este considerat de către regizor chiar mai dark decât filmele sale anterioare. „Am vrut să mă scufund în zonele rămase neexplorate ale minţii mele, să văd ce găsesc acolo,” spune Alex van Warmerdam. Acolo se pare că de data asta l-a găsit pe „Borgman”, un bărbat care sună la uşa unei familii din clasa mijlocie şi întreabă dacă poate să facă un duş.

Pentru a scrie scenariul la „Borgman”, Alex van Warmerdam s-a inspirat din studii despre opera Marchizului de Sade. „Toţi avem lucruri ascunse în minte. Eu nu am făcut decât să plonjez într-o mare de posibilităţi,” spune regizorul şi scenaristul, care şi-a păstrat şi el un rol secundar în propriul film (interpretează personajul Ludwig).

În film o să-l puteţi recunoaşte, în rolul lui Borgman, pe actorul flamand Jan Bijvoet, pe care l-aţi mai putut vedea în filmul recent „The Broken Circle of Breakdown” (2013).

„Borgman” este o fabulă sumbră al cărei protagonist este personajul cu acelaşi nume. Nu e clar dacă Borgman este doar un vis, un demon, sau este întruchiparea fizică a tuturor temerilor noastre. În orice caz, este o prezenţă sinistră pe străzile unui cartier rezidenţial de lux, o apariţie care năruie faţada normalităţii din jurul unui cuplu destul de înstărit şi cam arogant, părinţii a trei copii, plus o bonă.

„Borgman” este o coproducţie Olanda-Belgia-Danemarca, având ca producător principal compania independentă Graniet Film, fondată de fraţii Alex van Warmerdam (regizor şi scenarist) şi Marc van Warmerdam (producător). Coloana sonoră din „Borgman” este semnată de al treilea frate: Vincent van Warmerdam.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook