19 iunie 2018

Băiatul cel nou

Editura Humanitas Fiction aşteaptă pe cei interesați la Librăria Humanitas de la Cişmigiu miercuri, 20 iunie 2018, ora 19:00, la lansarea bestsellerului internațional „Băiatul cel nou” de Tracy Chevalier, al cincilea volum din cadrul Proiectului Hogarth Shakespeare, recent apărut în limba română în traducerea lui Vali Florescu. La eveniment participă directorul British Council România, Nigel Bellingham, scriitoarele Ioana Nicolaie și Ioana Pârvulescu și bloggerul cultural Laura Câlțea. Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction, este moderatorul întâlnirii.



Tracy Chevalier transpune tragedia shakespeariană Othello la începutul anilor ’70, într-o școală dintr-o suburbie a Washingtonului, unde puștii se îndrăgostesc cu repeziciune și cu tot atât de multă ușurință își însușesc prejudecățile părinților și ale profesorilor. Interpretarea concisă și electrizantă semnată de binecunoscuta scriitoare americană pune în lumină consecințele rarismului, geloziei și fricii.

Tracy Chevalier mărturisește:

Am ales să reimaginez Othello fiindcă aceasta este prin execelență povestea unui outsider și, într-un fel, sunt și eu un outsider, de vreme ce-am trăit o mare parte a vieții mele ca americancă în Marea Britanie. Nu am avut parte de același fel de discriminare de care are Othello, dar sunt fascinantă de felul în care oamenii îi tratează pe cei care sunt altfel decât ei. Am decis să plasez „Băiatul cel nou” într-o școală americană din anii 1970, adică perioada în care am crescut eu. Am mers la o școală în care cei mai mulți elevi erau negri, deci am putut să aflu ce înseamnă să fii judecat după culoarea pielii tale.

Viața unui elev nou-venit nu e niciodată simplă. Dar dacă pielea lui are altă culoare decât cea a colegilor săi, lucrurile devin și mai complicate. Osei Kokote, fiul de 11 ani al unui diplomat din Ghana sosit la Washington, are noroc: Dee, una dintre cele mai frumoase fete, îl simpatizează imediat. Ian nu vede cu ochi buni sentimentul spontan care se naște între cei doi și nici faptul că Osei excelează la sport, punându-i astfel în pericol statutul de stăpân absolut al curții școlii, adjudecat pe parcursul anilor prin agresivitate, șantaj și intimidare. Cu o abilitate psihologică uimitoare, el începe să țeasă ițele unei intrigi prin care îi manipulează pe toți ceilalți. Până la sfârșitul zilei, viețile protagoniștilor – elevi și profesori deopotrivă – se vor schimba pentru totdeauna.

San Francisco Book Review consemnează:

Tracy Chevalier își dă măsura talentului prin felul în care reînvie în romanele ei epocile și atmosfera acestora, iar „Băiatul cel nou” nu face excepție. De la tivul brodat cu flori al jeanșilor evazați și până la pocnetul corzilor pe asfaltul locului de joacă, scriitoarea surprinde nu numai spiritul unei perioade, cu rasismul ei ocazional, ci însăși esența copilăriei din anii ’70.

Proiectul Hogarth Shakespeare propune revizitarea capodoperelor shakespeariene de către unii dintre cei mai bine cotaţi scriitori actuali, care le reimaginează pentru secolul XXI. Proiectul a fost demarat în 2015 în Marea Britanie, la 400 de ani de la moartea marelui Will, şi preluat deja de edituri din peste 28 de ţări. Până acum, în limba română au apărut cinci titluri din această serie: „O paranteză în timp” de Jeanette Winterson („Poveste de iarnă” reimaginată), „Shylock este numele meu” de Howard Jacobson (reinterpretarea tematică a piesei „Neguțătorul din Veneția”), „Scorpia” de Anne Tyler (o trimitere sugestivă la „Îmblânzirea scorpiei”), „Pui de cotoroanță” de Margaret Atwood (o explorare revelatoare și palpitantă a temelor din „Furtuna”) și „Băiatul cel nou” de Tracy Chevalier. Urmează noi romane de Edward St Aubyn (temă „Regele Lear”), Jo Nesbø (temă „Macbeth”) și Gillian Flynn (temă „Hamlet”).

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook