6 octombrie 2016

Aviaţie, Aniversări. De la Coandă la F-16

Unul dintre cele mai frumoase vise ale omului a fost, dintotdeauna, zborul. Cu un bogat trecut în aeronautică, românii sunt recunoscuţi ca fiind printre pionierii lumii în acest domeniu, aducând omenirii, la modul cel mai concret, contribuţii importante în dezvoltarea zborului cu mijloace mai grele decât aerul. Întrucât anul 2016 este marcat de mai multe aniversări importante în aviație, Romfilatelia dedică tuturor celor care iubesc acest domeniu sau sunt pasionați de zbor un nou proiect de timbre intitulat simbolic „Aviație, Aniversări. De la Coandă la F-16”. Alcătuită din două timbre și o coliță dantelată, emisiunea celebrează vocaţia zborului şi respectul faţă de armata română, fiind disponibilă începând de vineri, 7 octombrie 2016, în magazinele Romfilatelia.

f1

„65 de ani de aviație militară reactivă”, „100 de ani de aviație de vânătoare în România” și „130 de ani de la nașterea lui Henri Coandă” sunt cele trei aniversări pe care timbrul românesc le înscrie în patrimoniul filatelic național prin proiectul „Aviație, Aniversări. De la Coandă la F-16”.

Pe cele trei valori ale emisiunii sunt ilustrate grafic însemne ale aviaţiei, imagini ale unor aparate de zbor aparținând aviației militare române, precum şi chipul marelui om de ştiinţă care a revoluţionat zborul, inginerul Henri Coandă.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei apare avionul IAR-93, un bimotor reactiv subsonic, creat pentru misiuni de vânătoare-bombardament, realizat în cooperare cu specialişti din fosta Iugoslavia. Prototipul a zburat pentru prima dată la 31 octombrie 1974, avându-l la manşă pe locotenent-colonelul Gheorghe Stănică.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei apare avionul IAR-99, un monomotor reactiv subsonic, pentru şcoală şi antrenament avansat. Aparatul a fost realizat integral în România. Prototipul a efectuat primul zbor la data de 21 decembrie 1985, pilot fiind locotenent-colonelul Ştefănel Vagner. În 1996 a fost demarat procesul de modernizare a acestuia pentru a fi compatibil cu avionul MiG-21 „LanceR”.

Un element special al celor două mărci poștale îl reprezintă perforul circular, întrerupt, din interiorul acestora.

Timbrul coliței dantelate, având valoarea nominală de 16 lei, face trimiterea metaforică de la Henri Coandă, părintele avionului cu reacție, descoperitor al efectului care îi poartă numele și de la nașterea căruia s-au împlinit anul acesta 130 de ani, la avionul supersonic multirol F-16, aparat echipat cu sisteme foarte avansate de armament, proiectat pentru combaterea țintelor aeriene, sprijinirea trupelor terestre și cercetare aeriană.

Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre, minicoala de 4 timbre cu manșetă ilustrată și colița dantelată.

f2

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook