7 septembrie 2011

Autori români la Festivalul Internaţional de Literatură Berlin 2011

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură Berlin se deschide pe 7 septembrie 2011, la ora 18:00, cu o conferinţă despre influenţa literaturii în viaţa politică actuală şi în special în lumea arabă, susţinută de scriitorul francez de origine marocană Tahar Ben Jelloun şi urmată de o lectură din romanul «Dezgheţul» al scriitorului Iliya Trojanov.

Festivalul se desfăşoară între 7 şi 17 septembrie 2011 la Haus der Berliner Festspiele şi are ca focus în acest an Asia-Pacific. Timp de 10 zile, 140 de autori din 53 de ţări iau parte la peste 196 de lecturi, mese rotunde, prezentări de film. Festivalul este susţinut de Fundaţia pentru artă şi politică Peter Weiss, de Berliner Festspiele şi este finanţat de Hauptstadtkulturfonds şi de Ministerul german al Afacerilor Externe.

Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu” din Berlin susţine participarea românească, care se compune din scriitorii Constantin Abăluţă, Maria Manolescu şi graficianul Alexandru Ciubotariu.

Alexandru Ciubotariu va face o prezentare a benzii desenate româneşti, în data de 10 septembrie 2011, şi va vorbi despre nuvela grafică, împreună cu alţi cunoscuţi autori ai genului, precum Tomasz Lesniak, Lorenzo Mattotti, Angel de la Calle şi Blexbolex. Secţiunea dedicată exclusiv nuvelei grafice din acest an este organizată de institutele culturale şi secţiile culturale ale ambasadelor europene din Berlin, reunite în clusterul EUNIC.

Scriitorul Constantin Abăluţă participă alături de Tomasz Rozycki şi Adam Mickiewicz din Polonia şi C.K. Stead din Noua Zeelandă la o „noapte a poeziei” din cadrul secţiunii „Literaturile lumii”, care se desfăşoară în 12 septembrie 2011. În versuri care trimit la formula haiku-ului japonez sau în ample formule epice, Constatin Abăluţă se autodefineşte ca un „poet al banalului”. Poeziile care vor fi prezentate publicului german sunt traduse de Anke Pfeiffer.

În ultima zi a festivalului, pe 17 septembrie 2011, tânăra scriitoare Maria Manolescu este invitată alături de alţi tineri dramaturgi: Martin Algus (Estonia), Davide Carnevali (Italia), Lucy Kirkwood (Marea Britanie), Roman Sikora (Cehia) şi Esteve Soler (Spania) în cadrul secţiunii „Noua dramaturgie din Europa”. Cu acest prilej îşi va prezenta piesa „Ca pe tine însuţi” şi va vorbi despre teatrul românesc contemporan.

Constantin Abăluţă s-a născut în 1938 în Bucureşti. Aici a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“. Se numără printre cei mai importanţi scriitori ai României. Pentru opera sa a primit diferite premii literare, printre care Premiul Uniunii Scriitorilor (de trei ori) şi Prix de Poètes Francophone din partea Uniunii Artiştilor şi Scriitorilor Francezi S.P.A.F. Este vicepreşedintele secţiei române a PEN. Autorul trăieşte şi lucrează la Bucureşti.

Alexandru Ciubotariu s-a născut în 1979 la Călăraşi şi a crescut la Constanţa. A absolvit Academia de Arte „George Enescu” în Iaşi, cu o lucrare despre istoria benzii desenate. A publicat numeroase desene, caricaturi în mai mult de 70 de ziare şi reviste europene, printre care şi în Business Magazine. A creat mai multe serii de timbre pentru Romfilatelia şi a ilustrat numeroase cărţi. Este fondator al Muzeului Benzii Desenate din Bucureşti, unde şi lucrează în calitate de curator. În anul 2010 a publicat împreună cu Dodo Niţă „Istoria benzii desenate româneşti”. Alexandru Ciubotariu trăieşte şi lucrează la Bucureşti.

Maria Manolescu s-a născut în 1980 la Braşov. În 2006 a debutat cu romanul „Halterofilul din Vitan”. Piesele ei de teatru „With a little help from my friends” şi „Sado-Maso Blues Bar” au primit premiul dramAcum pentru cele mai bune piese. În cadrul programului de rezidenţe la London Royal Court Theatre, a scris în 2007 „I’m Not Jesus Christ”. Alte piese ale sale sunt „Re:Re:Re:Hamlet” şi „Love Thyself”. În anul 2010 a publicat al doilea roman al său, „Ca picaturile de sânge pe linoleumul din lift”. Maria Manolescu trăieşte la Bucureşti.

Pentru alte informaţii despre festival, puteţi accesa www.literaturfestival.com.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook