21 august 2019

Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți – ediția a III-a

Pe 19 august 2019 a început cea de-a treia ediție a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți„. Timp de două săptămâni, studenții participanți studiază potențialul de dezvoltare durabilă, culturală și turistică, al comunei Balta și continuă procesul de construire al ecomuzeului. Reprezentanții comunității locale sunt invitați la discuții despre implicare și dezvoltare și la proiecții de film care investighează specificul României rurale. Activitățile școlii de vară sunt coordonate de către membrii echipei multidisciplinare formată din: Alexandra Mihăilciuc (arhitect), Andrei Tache (arhitect), Andrei Mihail (antropolog), Bianca-Maria Bălșan (manager cultural), Alexandru Vasiliu (arhitect), Alexandra Anastasiu (architect), Ana Dora Matei (architect) și alți experți din domenii complementare.



Pe parcursul celor doua ateliere organizate în cadrul școlii de vară, studenții participă la procesul de dezvoltare al ecomuzeului, un instrument care aparține comunităţii locale și prin care este controlat procesul de schimbare şi modernizare, sunt implicați în restaurarea și reconversia unei clădiri, documentează tehnicile de construcție și de renovare actuale, cât și istoriile sociale ale localnicilor care și-au câștigat existența din minerit.

În prima zi de activități, studenții împreună cu echipa de proiect au derulat o vizită de documentare în satul Balta, urmată de discuții pe tema specificului arhitectural local și soluțiile potrivite pentru amenajarea interioarelor – mobilierul, elementele de decor și materialele de lucru necesare.

În zilele următoare, ca parte practică, studenții crează, în echipe, schițe de design de mobilier în acord cu specificul local și încep producția obiectelor de design contemporan inspirat din tradițional.

În după-masa primei zile de școală, participanții împreună cu arhitecții au continuat dezbaterile pe tema potențialului turistic al satului Balta și despre cum poate fi făcută conversia de la un spațiu de cazare la o adevărată experiență ecoturistică, prin echilibrarea specificului local cu nevoile prezentului.

Seara s-a încheiat cu proiecția documentarului „Materie și gest” (România, 2018), regia Diana Iabrasu, un film născut organic în timpul unui atelier internațional de dulgherie tradițională, desfăşurat la Ţibăneşti, în curtea conacului Carp.

Joi, 22 august 2019, de la ora 17:00, la After-school Balta, Asociația MAIE invită comunitatea din comuna Balta și studenții participanți la școala de vară la o întâlnire de redescoperire a satelor şi a comunităţilor care îşi crează un drum către viitor în cadrul atelierului „Poveşti din alte locuri. Comunităţi care cresc”. O discuţie lejeră despre împreună, clădire şi căi de dezvoltare locală pornind de la alte exemple de intervențiide succes în comunități: Țigănești, Țibănești, workshop-urile Pro Patrimonio, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Ambulanța pentru Monumente, Bloc. Unblock – intervenție în scara Blocului Liric din București.

Pe 24 august 2019, la Căminul Cultural din Costești, și pe 25 august 2019, la Școala din Balta, de la ora 20:00, sunt proiectate, cu sprijinul One World la Școală, două producții cinematografice românești care explorează temele vieții rurale: „Planeta Petrila” (regia Andrei Dăscălescu, România, 2016) și „Varză, cartofi și alți demoni” (regia Șerban Georgescu, România, 2016). Intrarea este liberă.

Anca Majuru discută cu participanții despre „Importanța patrimoniului construit”, iar Raluca Petrenel (WWF) despre „Importanța patrimoniului natural pentru dezvoltare”. Studenții au prilejul să descopere potențialul de valorificare alpatrimoniului natural din regiune, cu ocazia vizitei la Peștera Topolnița, una dintre cele mai complexe peșteri din România și a doua ca mărime din țară.

În cadrul atelierului de documentare, pornind de la rezultatele studiilor anterioare și a ghidurilor de bună practică dezvoltate la școala de vară, studenții realizează o cercetarea sociologică pe teren, sub îndrumarea antropologului Andrei Mihail și a arhitecților Alexandru Vasiliu, Alexandra Anastasiu, Ana-Dora Matei și în colaborare cu reprezentanții comunității locale. Cercetarea urmărește documentarea istoriilor sociale ale localnicilor care și-au câștigat existența din minerit și investigarea tipurilor de materiale utilizate în renovarea construcțiilor vechi și în proiectarea celor noi, precum și motivația de selectare a diferitelor materiale. Rezultatele cercetării despre materialele de construcție sunt folosite în realizarea ghidului de bune practici realizat de Irina Nemțeanu și Alexandra Anastasiu.

În paralel, echipa Asociației MAIE, inițiatorul școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”, derulează o video-documentare a poveștilor din Balta, prin observarea băltenilor de toate vârstele. Filmul documentar urmează să fie lansat în toamna anului 2019.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook