10 mai 2011

Apă pentru elefanţi – un film în care toate vietăţile au fost protejate

Organizaţia American Humane Association a fost prezentă zilnic pe platourile de filmare a noii producţii cinematografice „Apă pentru elefanţi” („Water for Elephants”), pentru a se asigura că fiecare vietate care juca în film, de la minuscula larvă de muscă până la elefantul de patru tone, era tratat bine şi se afla în condiţii de siguranţă. American Humane Association a acordat acestui film, produs de studiourile 20th Century Fox, cel mai bun calificativ al său: „Monitorizat: Remarcabil – „Nici un animal nu a fost afectat”.



„Să primeşti aviz pozitiv din partea organizaţiei American Humane Association înseamnă mult”, a declarat actriţa principală Reese Witherspoon. „Sunt foarte grijulii cu modul în care animalele sunt tratate. Au fost pe platouri în fiecare zi ca să se asigure că acestora li se ofereau facilităţi sigure, că erau transportate în siguranţă şi că nu erau solicitate peste un anumit număr de ore. Se poate spune c-au fost pur şi simplu cele mai fericite animale!”

Actorul principal Robert Pattinson a afirmat: „Elefanţii sunt cele mai sofisticate şi blânde creaturi cu care ai putea spera să lucrezi vreodată.” Apoi a adăugat: „E plăcut să ştii că există o instituţie care are literalmente grijă de larve, căreia îi pasă de modul în care acestea sunt tratate.”

„Apă pentru elefanţi” („Water for Elephants”) este o ecranizare a bestseller-ului omonim scris de Sara Gruen. Protagonistul filmului, un student la medicină veterinară care se alătură unui circ ambulant în timpul Marii Crize are de-a face cu tot felul de animale. Printre ele se numără caii, leii, tigrii, leoparzii, zebrele, lamele şi elefantul lui preferat, Rosie – ce a fost interpretată de Tai, care locuieşte la o fermă din California de Sud. În timpul zilei, Tai stătea pe lângă rulota ei, liberă să intre sau să iasă după cum poftea, iar participarea ei la filmări s-a rezumat de fiecare dată la cel mult două ore. De asemenea, Tai a mai avut parte de multe pauze pentru odihnă, gustări şi posibilităţi de a-şi satisface necesităţile fireşti. Pe parcursul întregului proces de filmare, reprezentanta asociaţiei pentru protecţia animalelor, Gina Johnson, a dat asigurări că aceasta primea tratament adecvat. În timp ce Tai şi dresorul ei repetau diverse scene din film, Gina Johnson monitoriza cu sârguinţă temperatura, iluminatul, celelalte animale, oamenii, precum şi respectarea altor cerinţe cuprinse în manualul pentru utilizarea în siguranţă a animalelor în timpul filmărilor, “Guidelines for the Safe Use of Animals in Filmed Media”, realizat de American Humane Association.

Deşi scenele din „Apă pentru elefanţi” în care animalele sunt brutalizate apar de nenumărate ori, niciun animal nu a fost vătămat în timpul filmărilor. Percepţia de abuz a fost creată folosind machiaj, sânge fals, imagini generate pe calculator şi efecte de sunet speciale. „Tai nu a fost lovită absolut deloc, în niciun fel”, a spus Gina Johnson. Elefantul a fost martorul scenelor în care actorii interpretau scenele cu bătăi violente, agitând beţele şi ţipând tare; totuşi, chiar şi acest aspect a fost gândit cu atenţie şi repetat cu precauţie, astfel încât Tai să nu se sperie sau să devină neliniştită. Dresorul lui Tai a avut grijă să o motiveze în mod constant, dându-i fie ceva de mâncare, fie o pauză de joacă. Prin urmare, care a fost recompensa care o motiva pe Tai în mod special? Bezeaua!

Încă din 1877, American Humane Association s-a implicat în protejarea copiilor, animalelor de companie şi a celor domestice împotriva cruzimii, abuzului şi neglijării. Ca voce pentru protecţia copiilor şi animalelor, American Humane Association vine în contact cu milioane de oameni în fiecare zi, prin intermediul cercetării, educaţiei, formării profesionale şi a serviciilor care cuprind o reţea largă de organizaţii, agenţi şi întreprinderi. Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa www.americanhumane.org.

Articol scris de Anca Iancu, subtitrare de Monica Rusu (masteranzi MTTLC)

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook