4 iunie 2013

Alte premii pentru „Veşnicie provizorie” de Valeriu Butulescu

Fără îndoială, „Veşnicie provizorie (Hoţul cinstit)”, comedia de debut a lui Valeriu Butulescu, este cea mai jucată, dar şi cea mai premiată piesă a acestui dramaturg.
Piesa a avut premiera absolută la Petroşani, în urmă cu douăzeci de ani, regia fiind realizată de Rodica Băiţan, cu regretatul actor Mihai Clita în rolul principal. Spectacolul a plăcut, fiind prezentat pe mai multe scene din ţară, inclusiv la Teatrul Naţional Bucureşti.

Un spectacol burlesc, pe baza acestui text, a fost montat, tot la Petroşani, de Horaţiu Ioan Apan, în anul 2004, având în actriţa Mirela Cioabă un interpret de excepţie.
Tot în 2004, piesa este prezentată pe scena Teatrului Naţional „V. Alecsandri” din Republica Moldova, în regia lui Anatol Pânzaru, artist al poporului. Spectacolul este selectat pentru Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara. Pentru acest spectacol, Valeriu Butulescu primeşte, în cadrul Festivalului, Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru creaţie dramaturgică originală.

În acelaşi an, piesa este tradusă în limba cehă de Jiri Nasinec şi publicată la Praga, sub titlul „Poctivy zlodei”. Iar în 2007 piesa este tradusă în limba slovacă de Jana Palenikova şi publicată integral la Bratislava, în „Revue svetovej literatury”, sub titlul „Docasna viecnost”.

Piesa a fost de asemenea montată pe scena teatrului „Al. Davila” din Piteşti, în 2007 (regia: Matei Varodi), la teatrul „Fani Tardini” din Galaţi, în 2009 (regia: Gabriel Gherbăluţă) şi la Turnu Severin, în 2011 (regia: Aurora Breazu).

Dar cele mai interesante rezultate cu această piesă le-a obţinut un colectiv de tineri: trupa de teatru „Gong”, de la Liceul „Mihai Eminescu” din Roman, în regia Cătălinei Bostan. Piesa a fost descoperită pe www.citatepedia.ro. Trupa a prezentat pentru prima oară „Veşnicie provizorie” la Festivalul Naţional „Primavera”, la Sinaia, în 4 aprilie 2012, fiind răsplătită cu Premiul I, plus două premii, pentru cea mai bună interpretare feminină (Amalia Popa) şi pentru cea mai bună interpretare masculină (Vlad Ianuş).

Un rezultat excepţional a obţinut trupa „Gong”, cu acelaşi spectacol, la Festivalul Naţional de Teatru „Viceversa”, care a avut loc la Cluj Napoca în 2012, unde „Veşnicie provizorie” a primit iar Premiul I, plus o mulţime de alte premii pentru interpretare. Iar la Festivalul de la Piatra Neamţ, spectacolul trupei „Gong” a fost încununat cu Premiul special al juriului.

Anul acesta, spectacolul „Veşnicie provizorie”, în interpretarea trupei „Gong” a fost selectat pentru finala Festivalului Naţional de Teatru Liceal şi Studenţesc „I. L. Caragiale”, ediţia a X-a, care s-a desfăşurat la Ploieşti, la finele lunii mai, alături de alte piese, semnate de Al. Kiriţescu, Matei Vişniec, D. Solomon, Horaţiu Mălăele, Al. Vampilov etc. Juriul a acordat Premiul I spectacolului „Veşnicie provizorie”, de Valeriu Butulescu, regia fiind semnată de Cătălina Bostan, iar scenografia de Constanţa Munteanu.

Ca şi la celelalte festivaluri, premiile pentru cea mai bună interpretare au revenit cuplului de actori Amalia Popa şi Vlad Ianuş. Dar o contribuţie deosebită şi-au adus şi ceilalţi actori: Xenia Balan, Eduard Mihoc, Ioana Cojocărescu, Sergiu Ursache şi Eduard Guguianu.

Aşa cum scria Alex. Nistor în „My voice news”: „Spectacolul „Veşnicie provizorie” a impresionat publicul în finala acestui concurs, aducând trei premii naţionale pentru teatrul romaşcan”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook