12 iulie 2011

Alice Popescu şi Boris Buden în dialog la Universitatea Liberă din Berlin

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează în data de 14 iulie 2011, de la ora 18:00, în colaborare cu Institutul de Literatură Universală şi Comparată „Peter Szondi” din cadrul Universităţii Libere din Berlin conferinţa cu titlul „O socio-psihanaliză a realismului socialist”, avându-i ca invitaţi pe Alice Popescu (autoarea cărţii cu acelaşi nume, lector la Facultatea de Psihologie a Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti”) şi pe filosoful croat Boris Buden.

Conferinţa îşi propune să aducă în discuţie influenţa realismului socialist asupra unui întreg spaţiu cultural, cum a fost cazul în Europa de Est. Alice Popescu şi Boris Buden vor discuta şi despre condiţia post-comunistă, în general, şi despre modul în care este abordată moştenirea culturală lăsată de trecutul comunist.

Alice Popescu, născută în 1970, a primit pentru cartea sa „O socio-psihanaliză a realismului socialist” (Editura Trei, 2009) Premiul de debut „România Literară”. Autoarea analizează experienţa comunismului prin trimiterea la rădăcinile unui curent literar apărut în anii 30 în Rusia sovietică şi care a servit ulterior ca instrument politic. Mijloacele psihologiei sociale la care face apel Alice Popescu sunt o încercare de a explica altfel totalitarismul comunist, care nu mai răspunde convingător doar argumentelor politice.

Boris Buden, născut în 1958, a studiat filosofia la Klagenfurt, Zagreb şi Liubliana şi a susţinut doctoratul în ştiinţe culturale la Universitatea Humboldt din Berlin. Cunoscut în spaţiul fost iugoslav ca traducător din Freud, Laplanche-Pontalis, Adorno, iar în spaţiul germanofon ca autor al textelor „Barricades I” şi „Barricades II”, în care susţine ideea unei Europe scindate din punct de vedere cultural, Boris Buden a colaborat adesea în publicaţiile sale cu Slavoj Zizek.. În anul 2009 publică la prestigioasa editură Suhrkamp volumul „Zone de trecere: despre sfârşitul postcomunismului” („Zone des Übergangs: Vom Ende des Postkommunismus”).

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook