22 octombrie 2019

50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019)

Muzeul Național de Artă al României sărbătorește alături de Universitatea Națională de Arte București jumătate de secol de la înființarea primei secții de învățământ superior de design din România. Joi, 24 octombrie 2019, începând cu ora 19:00, are loc vernisajul expoziției „50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019)”. Coordonatorul proiectului este Dinu Dumbrăvician, curatoare Mirela Duculescu și Cristina Sabău, iar design-ul expoziției este asigurat de Radu Manelici și Roland Kunst.



Expoziția își propune să scoată la lumină pentru prima dată o istorie tânără și ambițioasă a învățământului superior de design de la Universitatea Națională de Arte București din perioada 1969-2019. Modelată ca un jurnal de proces educațional, aceasta concentrează o prezentare stratificată a istoriei designului din România, referindu-se la pașii făcuți în anii ’60 – prin întemeierea secției de forme industriale, la schimbările accelerate după 1989 și finalizându-se cu istoria sa foarte recentă.

În anul 1969 este înființată la București prima Secţie de Design – denumită atunci de către oficialități Forme Industriale – în cadrul Institutului de Arte Plastice din Bucureşti, actual UNArte. Ulterior, în 1971, ia naștere Secţia de Forme Industriale la Institutul de Arte Plastice din Cluj, iar începând cu 1990, se întemeiază secții de design la universități de profil din Iași și Timișoara.

Discursul expozițional este structurat pe niveluri diferite de citire, invitând vizitatorul la o lectură în straturi (aria profesională, ipostaze personale, circumstanțe oficiale), facilitată de documente de arhivă, fotografii, schițe și teme de atelier, studii, proiecte de licență și de disertație etc. Astfel, expoziția capătă forma unei radiografii primare, utile și necesare pentru cunoașterea istoriei designului din România, adresându-se atât specialiștilor (designeri, arhitecți, artiști vizuali, istorici, cercetători în studii culturale etc.) și studenților în domenii de profil, cât și publicului larg, în fapt destinatarul și utilizatorul căruia i se adresează designul.

„50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019)” înseamnă dezvăluirea unui domeniu și a unei profesii care au contribuit la modelarea societății românești, dar și evocarea în imagini a istoriei școlii de design de la București și etalarea personalităților recunoscute internațional, care au studiat la Universitatea Națională de Arte București.

Expoziția este însoțită de un volum aniversar care implică o importantă și densă parte de documentare și de cercetare. „50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019)” este deschisă publicului la Muzeul Național de Artă al României, Sala Rondă și Holul Sălii Auditorium din corpul Știrbei, în perioada 24 octombrie – 29 noiembrie 2019.

Programul de vizitare este de miercuri până duminică, în intervalul 10:00-18:00. Accesul este permis până la ora 17:00.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook