14 decembrie 2015

Manipularea politică în filmul românesc

Pe 16 decembrie 2015, în spaţiile Institutului Cultural Român din Berlin, are loc conferinţa „Manipularea politică în filmul românesc”, susţinută de către filmologul şi omul de presă Cristian Tudor Popescu. Evenimentul este organizat de către ICR Berlin, în colaborare cu Ambasada României la Berlin.

În contextul istoriei româneşti, europene şi universale în secolul XX, al curentelor ideologice în perioada Războiului Rece, pe de o parte, şi pe de altă parte al evoluţiei, până în prezent, a artei şi tehnicilor cinematografice, folosirea directă sau subliminală a propagandei în producţiile filmice a devenit o practică folosită la scară largă. Prezenţa propagandei se regăseşte, sub diferite forme, în numeroase producţii cinematografice româneşti şi străine, încă de la apariţia acestui gen de artă.

Cristian Tudor Popescu, doctor în cinematografie al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, unde susţine un curs de Tehnici de Manipulare şi Propagandă în Cinematografie şi Televiziune, şi membru al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), este unul din cei mai avizaţi specialişti în acest domeniu.

Cristian Tudor Popescu s-a născut în 1956 la Bucureşti. Este un scriitor, gazetar și filmolog român. S-a făcut remarcat după 1989 ca jurnalist la ziarul Adevărul şi pentru dese apariții în emisiuni televizate. În 2005 a plecat de la Adevărul, împreună cu o parte din redacție, și a fondat Gândul, devenind directorul ziarului. Are un doctorat în cinematografie, cu o teză pe tema propagandei și manipulării în filmul românesc. Jurnalistica sa e caracterizată de o înaltă plasticitate a limbajului, precum și de exprimarea de judecăți tăioase, inechivoce și pesimiste. A fost declarat, pe baza sondajelor de opinie, de 4 ori consecutiv ziaristul și analistul politic nr. 1 al României, în anii 2005, 2006, 2007, 2008. Este deținător al premiului european pentru jurnalism al Fundației ZEIT Stiftung, în anul 2002. A fost distins cu Ordine dei Giornalisti, înmânat de președintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, în decembrie 2004.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook