Arhiva pentru septembrie 5th, 2019

 5 septembrie 2019

„Panait Istrati” de George Topîrceanu

Nu cunoaștem încă proza literară, de creație propriu-zisă, a dlui Panait Istrati, fenomenalul proletar român din Brăila, căruia Romain Rolland i-a deschis drumul celebrității în literatura apuseană. Am urmărit însă cu viu interes articolele lui din „Adevărul literar”. Cu tot fondul lor ideologic, adesea naiv și uneori confuz, articolele lui Istrati, prin căldura sincerității lui impresionante, atrag ca orice manifestare liberă a unui viguros temperament de scriitor. Până și vocabularul lui cam plebeian sau jemanfutismul și fudulia cu care-și narează succesul nu sunt lipsite de un oarecare farmec bonenfant, care „îl prinde”…

Deprinși până la saturație cu proza beletriștilor noștri din ultimul timp, încărcată de o pretențioasă etalare de erudiție într-un stil fad, pomădat și pedant, era gata să uităm că, la urma urmei, chiar atunci când scrie numai articole și spune prostii, talentul e ceva mai rar și mai scump decât o arhivă sau o bibliotecă ambulantă. De la o viață sufletească intensă, generoasă, tot se mai pot înfrupta și cei de pe delături cu câte ceva, — pe când de la egoismul ascet, oricât de cultivat ar fi, nimenea nu s-a ales niciodată cu nimic.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Love

Cântec în jurul lumii, în cadrul proiectului Playing for Change

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Eleanor Nelsen: Camera lui Mary – Un experiment mintal filozofic

Imaginează-ţi o neurocercetătoare care nu a văzut niciodată nicio culoare în afară de alb şi negru, dar care e expertă în vederea cromatică şi ştie totul despre fizica şi biologia culorilor. Ar învăţa ceva nou dacă ar fi în stare să vadă culori? Există vreun fapt despre perceperea culorilor pe care mintea ei nu e în stare să-l cuprindă? Eleanor Nelsen ne explică ce ne poate învăţa acest experiment despre experienţă. Lecţie de Eleanor Nelsen, animaţie de Maxime Dupay.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru ziua 5 septembrie 2019.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii