Arhiva pentru august 13th, 2019

 13 august 2019

„Pâlnia şi stamate (Roman în patru părţi)” de Urmuz

I
Un apartament bine aerisit, compus din trei încăperi principale, având terasă cu geamlâc și sonerie. În față, salonul somptuos, al cărui perete din fund este ocupat de o bibliotecă de stejar masiv, totdeauna strâns înfășurată în cearceafuri ude… O masă fără picioare, bazată pe calcule și probabilități, suportă un vas ce conține esența eternă a „lucrului în sine”, un cățel de usturoi, o statuetă ce reprezintă un popă (ardelenesc) ținând în mână o sintaxă și… 20 de bani bacșiș… Restul nu prezintă nici o importanță. Trebuiește însă reținut că această cameră, vecinic pătrunsă de întuneric, nu are nici uși, nici ferestre și nu comunică cu exteriorul decât prin ajutorul unui tub, prin care uneori iese fum și prin care se poate vedea, în timpul nopții, cele șapte emisfere ale lui Ptolemeu, iar în timpul zilei doi oameni cum coboară din maimuță și un șir finit de bame uscate, alături de Auto-Kosmosul infinit și inutil…

A doua încăpere, care formează un interior turc, este decorată cu mult fast și conține tot ceea ce luxul oriental are mai rar și mai fantastic… Nenumărate covoare de preț, sute de arme vechi, încă pătate de sânge eroic, căptușesc colonadele sălii, iar imenșii ei pereți sunt, conform obiceiului oriental, sulemeniți în fiecare dimineață, alteori măsurați, între timp, cu compasul pentru a nu scădea la întâmplare.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Small Talk

Katy Perry lansează un nou single, „Small Talk”, o piesă sinonimă cu durerea venită în urma recunoașterii și conștientizării faptului că o despărțire lasă în urmă o ruptură emoțională, ce se ascunde printre discuții redundante și un sentiment apăsător de jenă. „Small Talk” a fost scrisă în colaborare cu Johan Carlsson, Charlie Puth și Jacob Kasher Hindlin. Johan Carlsson și Charlie Puth au produs linia melodică, iar Peter Karlsson s-a ocupat de producția vocii.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Elizabeth Cox: Ce cauzează halucinațiile?

O afecţiune numită sindromul Charles Bonnet poate provoca pacienţilor orbi halucinaţii vizuale în culori vii. Studii RMN arată că aceste halucinaţii activează aceleași regiuni cerebrale ca şi văzul – regiune complet diferită de imaginaţie. Alte halucinaţii implică aceleași zone ale creierului ca experiențele senzoriale. Ce se întâmplă? Elizabeth Cox detaliază stiinţa halucinaţiilor. Lecţie de Elizabeth Cox, regizat de Nerdo.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru ziua 13 august 2019.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

august 2019
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii