Arhiva pentru august 1st, 2019

 1 august 2019

„L. Rebreanu: Golanii” de George Topîrceanu

Subiectele schițelor dlui Rebreanu sunt simple și originale. În prima bucată a volumului („Golanii”), asistăm la zbuciumul unui „întreținut” care și-a făcut o carieră din josnicia lui și care, ajungând în pragul bătrâneții, se vede părăsit pentru întâia oară de amanta întâmplătoare care-l hrănește. Tot atât de impresionantă e criza sufletească prin care trece acest tip, țesută din gelozie, tristeță sfâșietoare și spaimă pentru viitor, pe cât sunt de interesante viața pe care o duce și „concepția” lui asupra acestei vieți. Căci tipul filozofează pe alocurea.

Cu această schiță (ca și cu alta, „Culcușul”) dl Rebreanu ne duce într-un mediu neexplorat încă de prozatorii noștri.

Întreținuții aceștia, de speța cea mai de jos, ca Gonea Bobocel, alcătuiesc un fel de breaslă aparte, certată cu morala și aproape întotdeauna și cu legile societății. Pentru ei lumea e împărțită în „șmecheri” și „fraieri”. Șmecherii sunt acei care au înțeles rostul acestei vieți (!), au înțeles adică, din vreme, că trebuie să trăiască fără muncă pe spinarea altora, să tragă chiulul vieții.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Overtime

După doi ani de pauză, Big Sean lansează single-ul „Overtime”, un material inedit, ce compensează cu brio absența din ultima perioadă a rapperului. Produs de Hit-Boy, Key Wane și The Tucker Brothers, piesa „Overtime” este dovada clară a faptului că Big Sean are o mare influență și deține puterea de a revoluționa în profunzime peisajul muzical actual.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Elizabeth Cox: Legătura surprinzătoare dintre stres și memorie

Petreci săptămâni întregi învățând pentru un test important. În ziua respectivă aștepți cu emotie foaia din partea profesorului. Parcurgi testul și vezi că ți se cere să definești „ataraxie”. Cuvântul îți sună cunoscut, dar ai un lapsus. Ce s-a întâmplat? Elizabeth Cox detaliază relația complexă dintre stres și memorie. Lecție de Elizabeth Cox, animație de Artrake Studio.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru ziua 1 august 2019.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

august 2019
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii