30 august 2019

Eşti acasă?

Pe când era profesor la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, George Călinescu a invitat doi studenţi la el acasă. Aceştia n-au venit în ziua fixată, ci a doua zi, la aceeaşi oră.

Deschizându-le uşa, doamna Alice Călinescu i-a în­trebat ce doresc, iar ei au răspuns că au fost invitaţi, dar n-au putut veni cu o zi înainte din cauza unor obligaţii la facultate şi au întrebat:
– Domnul profesor este acasă?

Din pragul uşii, amfitrioana şi-a întrebat soţul:
– Eşti acasă, dragă?
– Nu, dragă, nu sunt acasă!
– Aţi auzit băieţi, nu e acasă! le-a spus candid doamna Călinescu.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

24:00

Videoclipul cântecului interpretat de Irina Rimes

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Shunan Teng: Istoria ceaiului

Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume după apă – cu o gamă care variază de la ceaiul dulce turcesc Rize la ceaiul tibetan sărat de unt, existând tot atâtea moduri de pregătire a băuturii câte culturi sunt în întreaga lume. Dar de unde vine această băutură și cum a devenit atât de populară? Shunan Teng ne detaliază lunga istorie a ceaiului. Lecție de Shunan Teng, animație de Steff Lee.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 29 august 2019

„Pentru explicarea lui La Rochefoucauld” de Paul Zarifopol

Scriitorii francezi clasici ne par adeseori, nouă modernilor, atât de expliciți, încât ne dau impresia că n-au deloc nevoie să fie explicați. Oamenii aceia se arată cu deosebire îngrijiți să se explice singuri. Cu băgare de seamă, ei își enunță judecățile, își definesc sentimentele, își demonstrează intențiile. Pe cât se poate, în grupuri de idei simetric dispuse, care uneori par a fi exact numărate, ca niște cifre frumoase trecute la condică pentru a fi adunate în josul feței, ori egal tăiată de pendulul neînduraților alexandrini, vorbirea clasică tinde oarecum la o simplicitate ultraelementară, la claritatea primară a propozițiilor rânduite cu didactică scumpătate în cărțile de citire. Și atât de mult pomenesc clasicii aceștia ei înșiși, direct, de claritate, simplicitate și rațională înțelegere, încât ne ispitesc a crede că pricepem și noi lucrurile de care vorbesc ei fără nici o silință, așa după cum ei se arată că înțeleg fără rest orice lucru de care mintea lor se atinge. Dar nu este în firea gândirii noastre de astăzi să creadă atât de simplu în perfecta realizare a vreunei clarități oarecare.

Tocmai plecând de la impresia aceasta inițială, noi ajungem a simți curiozitățile speciale ale literaturii de care vorbim, și acea renumită claritate însăși devine pentru noi problemă.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

I Warned Myself

Videoclipul cântecului interpretat de Charlie Puth


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

David Dunning: De ce oamenii incompetenți se cred grozavi

Cât de bine te descurci cu banii? Dar să citești emoțiile umane? Cât de sănătos ești în comparație cu ceilalți oameni pe care îi cunoști? Cunoașterea abilităților proprii e folosită în multe moduri. Dar cercetările din psihologie sugerează că nu suntem foarte buni în a ne autoevalua corect. De fapt, deseori ne supraestimăm abilitățile. David Dunning descrie efectul Dunning-Kruger. Lecție de David Dunning, regizată de Wednesday Studio. Vă mulțumim foarte mult pentru suportul vostru de pe Patreon! Fără voi acest videoclip nu ar fi fost posibil! Juan, Jordan Tang, Kent Logan, Alexandra Panzer, Jen, Ellen Spertus, Ryan Mehendale, Mary Sawyer, Scott Gass, Ruth Fang, Mayank Kaul, Hazel Lam, Tan YH, Be Owusu, Samuel Doerle, David Rosario, Katie Winchester, Michel Reyes, Dominik Kugelmann, Siamak H, Stephen A. Wilson, Manav Parmar, Jhiya Brooks, David Lucsanyi, Querida Owens.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru luna august 2019.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

august 2019
L Ma Mi J V S D
« iul.   sept. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii