Arhiva pentru iulie, 2019

 31 iulie 2019

„Poeții şi politica” de Duiliu Zamfirescu

Duiliu ZamfirescuÎn vremurile dureroase prin care trecem, poeții au dreptul să facă politică? Sau se cuvine să rămână în rolul lor, deocamdată pasiv, de cântăreți ai acestei dureri?

Răspunsul nostru categoric este că ei au dreptul să facă orce, ca unii ce sunt oameni liberi, cu obligațiuni egale cu ale celorlalți cetățeni. Dacă este ceva în lume liber și inviolabil, acest ceva se refugiază în gândire, de la care decurge convingerea și, prin urmare, dreptul de a lucra într-un sens sau în altul.

Dar întrebarea se pune altfel: este în interesul patriei ca un mare poet, chiar dacă are și calități de om de stat, să cânte nefericirile țării sale, sau să lucreze, politicește, la salvarea ei?

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Amo Soltanto Te

Videoclipul cântecului interpretat de Andrea Bocelli featuring Ed Sheeran

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Lina Marieth Hoyos: Care e cel mai rece lucru din lume?

Cele mai reci substanțe nu se găsesc în Antarctica sau pe vârful Everest. Sunt în laboratoarele de fizică: nori de gaze ținute la câteva grade sub zero absolut. Lina Marieth Hoyos explică cum aceste temperaturi scăzute îi ajută pe savanți la înțelegerea mecanismului de funcționare a materiei și îi ajută pe ingineri la construirea unor instrumente incredibil de precise care ne spun mai multe despre univers. Lecție de Lina Marieth Hoyos, animație de Adriatic Animation.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 30 iulie 2019

„Omul cărţilor” de Paul Zarifopol

Cel mai simpatic dintre autorii instructivi, poetul zâmbitor al bibliofililor, bibliotecarilor, filologilor și altor eroi inofensivi a împlinit în aprilie trecut șaptezeci de ani, și istoricii literari l-au și luat serios în lucru. Și cu o serioasă antipatie. Fiindcă despre Anatole France, ca și despre Socrate, pot zice stâlpii țării sale că nu recunoaște zeii la care se închină statul, și introduce alți zei străini, că lucruri drepte le face nedrepte și corupe tineretul. Mai cu seamă unii profesori de la Universitatea din Paris au mare grijă ca nu cumva junii școlari să-și strice sufletul lor gingaș și neprihănita lor fantezie urmând vorbelor acestui primejdios profet.

Cu vreo zece ani în urmă, întâlneam încă studenți francezi care spuneau pe dinafară bucăți întregi din France; acum el are, se zice, mulți admiratori în America de Sud, dar acasă la dânsul este pus, după o formulă cunoscută, printre acei care au făcut cel mai mare rău patriei franceze. Și aceasta e tot o exagerare, ar putea zice Daudet aici, cum zice la sfârșitul epopeii sale tarasconeze! Toate aceste nu ne privesc poate prea mult pe cititorii mei și pe mine. Am vorbit de ele numai pentru cazul când cuiva i-ar cădea în mână scrierile acelor profesori, pentru ca să aibă în vedere substratul sentimental ce se ascunde, sub impunătorul material erudit, în lucrările acelea.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 

Birds

Imagine Dragons își emoționează până la lacrimi fanii și lansează un material video copleșitor pentru piesa „Birds”, a cărui narațiune nu ar putea fi întâmpinată cu indiferență. „Birds” este o baladă pop-rock emoționantă, a cărei sensibilitate este susținută de combinația reușită dintre linia melodică molipsitoare și vocea hipnotică a lui Dan Reynolds.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Heba Shaheed: Este nesănătos să te abții de la urinat?

Oamenii ar trebui să urineze de cel puțin 4 până la 6 ori pe zi, dar, ocazional, stresul vieții moderne ne obligă să ne forțăm și să ne abținem. Cât de rău este acest obicei și cât timp poate fi suportat de corpul nostru? Heda Shaheed ne invită să aflăm mai multe despre modul de funcționare a vezicii. Lecție oferită de Heba Shaheed, animație de Artrak Studio.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru luna iulie 2019.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

iulie 2019
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii