25 decembrie 2017

„Geniul neprihănit” de Paul Zarifopol

Paul ZarifopolSe tânguiesc iarăși editorii că nu se vând cărțile. Se tânguiesc peste măsura văicărelilor dinadins stereotipate pentru a fi zilnic servite scriitorilor încărcați de manuscris și fometoși de onoare… Eminescu, Vlahuță, Caragiale, marii scriitori în viață nu se desfac decât foarte domol, dacă nu sunt chiar scandalos neglijați pe piață.

Sărăcia, concurența din partea spiritului sportiv, înălțarea generală a voinței în dauna inteligenței – de toate aceste explicații ni s-au ostenit de mult urechile, ni s-a plictisit capul. Sunt înțelese și admise fără rezistență. Criza librărească ne poate însă aduce aminte o altă întrebare, de care nu se pomenește adesea, deși are interesante legături cu chestia cetitului : cât citesc literații de meserie ei singuri, și ce fel de lectură își aleg?

Era odată, aici la noi, de șic consacrat, ca literații să citească puțin și pe apucate. Literații în înțeles restrâns, adică poeți, povestitori, autori dramatici. Se ziceau ei pe atunci și „autodidacți”, cu o întrebuințare cam liberă a cuvântului – și aceasta constituia ca un fel de diplomă specială scriitorilor literari. Asta era mai cu seamă pe vremea lui Caragiale-Vlahuță-Delavrancea. Eminescu, în această privință, a fost un izolat, cu dragostea lui aprinsă și serioasă de învățătură.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Se încarcă...
 

Santa’s Coming For Us

Videoclipul cântecului interpretat de Sia, în care apar Join J.B. Smoove, Dax Shepard, Kristen Bell, Henry Winkler, Susan Lucci, Sophia Lillis, Wyatt Oleff şi Caleb McLaughlin

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Se încarcă...
 

OluTimehin Adegbeye: Cine aparţine unui oraș?

Când guvernele creează mega-orașe, săracii sunt adesea primii care sunt strămutați. În acest discurs mișcător, poetic, Olu Timehin Adegbeye detaliază cum demolările generate de guverne neconstituționale distrug viețile a mii de oameni care locuiesc în comunitățile de coastă din Lagos, Nigeria, pentru a face loc unui „nou Dubai”. Ea ne constrânge să ne facem guvernele și pe noi înșine responsabili pentru a ne păstra orașele sigure pentru fiecare. „Singurele orașe care merită construite, într-adevăr singurul viitor la care merită să visăm, sunt cele care ne includ pe toți, indiferent cine suntem sau cum ne construim casele,” spune ea.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Se încarcă...


Aceasta este arhiva pentru ziua 25 decembrie 2017.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

decembrie 2017
L Ma Mi J V S D
« nov.   ian. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii