Arhiva pentru septembrie 29th, 2016

 29 septembrie 2016

„Evoluţia unui ideal” de George Topîrceanu

Un poet adevărat, oricât s-ar feri de această nenorocire profesională, trebuie să facă parte dintr-o generație de muritori. Trebuie să întrupeze, măcar după moarte, când nu mai are încotro, forma sensibilității speciale a epocii în care a trăit. Chiar dacă poetul are ambiția să acape de sub tirania unor idealuri colective prea contemporane, în structura moleculară a operei sale vei regăsi infailibil expresia curentă și naivă a unor credințe și aspirații umane de-a doua mână, mai primitive și mai durabile.

Dar și acestea din urmă se schimbă cu timpul. Iar procesul obscur al acestor evoluții misterioase, desfășurându-se prea încet în vreme, trece de obicei neobservat. Este deci o fericire că diferitele lui momente se înregistrează automat pe placa sensibilității poetice și rămân fixate acolo pentru totdeauna. Comparând din acest punct de vedere două opere zămislite în mici deosebiri de structură, aproape imperceptibile, care trădează totuși că în răstimp s-au produs unele schimbări adânci în psihologia speciei umane. Astfel, pentru cine știe să le descifreze, aceste semne microscopice povestesc lucruri interesante.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Julieta

„Julieta”, lungmetrajul lui Pedro Almodóvar, este propunerea Spaniei pentru nominalizările la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât engleza a premiilor Oscar 2017. Filmul este lansat în cinematografele românești pe 30 septembrie 2016. În rolurile principale joacă actorii Adriana Ugarte, Emma Suárez, Daniel Grao, Rossy de Palma și Michelle Jenner.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Jay Walker: Biblioteca imaginaţiei umane

Jay Walker, custode al Bibliotecii Imaginației Umane, ține o uimitoare prelegere cu recuzită care pune în evidență câteva artefacte uluitoare care au realizat fundalul conferinței TED din 2008.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru ziua 29 septembrie 2016.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

septembrie 2016
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii